Rysare i biblioteksmiljö

2 mar 2018 • 2 min

Nu kommer boken för dig som inte kan få nog av ­katalogisering, referenssamtal eller slagsmål framför informationsdisken. Almedalsbibliotekets Maja Markhouss romandebuterar med Personalen visar vägen.

personalenvisarvägen
Personalen visar vägen är skriven av Maja Markhouss. Illustration: Louise Bååth.

Bibliotekspersonal överallt kommer att känna igen sig när huvudpersonen Kajsa i Almedalsbibliotekets lånedisk böjer sig krokig för besökare som saknar någon självhjälpsbok, inte kan läsa e-boken i sin mobil eller vill skriva ut sina flygbiljetter till Thailand. Men Personalen visar vägen är också ett slags thriller där värdefulla böcker försvinner och mörka hot materialiseras i Kungliga bibliotekets vindlande magasin.

Bibliotekarien Maja Markhouss skriver bibliotekshumor med debattkvaliteter.

– Jag har velat skriva om en bibliotekaries vardag jättelänge. Boken skulle heta Mina drömmars bibliotek (i betydelsen nattliga drömmar). Både jag och mina kollegor har ju drömt om vår arbetsplats. Sen var det en skrivarkurs som satte i gång det här projektet på allvar.

Maja Markhouss. Foto: Hasse Kruse.
Maja Markhouss. Foto: Hasse Kruse.

Du porträtterar dina egna arbetsplatser, KB och Almedalsbiblioteket. Vågar du gå till jobbet nu?

– Ja, det vågar jag. Det är ju inte så många som har hunnit läsa än, he he.

– Det är klart att jag kunde ha bytt ut ­namnen på biblioteken, men de som är insatta skulle ändå känna igen miljöerna. Och det finns ju folkbildningsambitioner med boken. Jag har velat visa hur det är på bibliotek även om jag ju överdriver för att det ska bli roligt. Miljön på KB känner ju till exempel inte många till, eller hur det fungerar med plikt­leveranser.

Vad har varit svårt?

– Det svåra har varit att jag har velat visa så mycket. Jag har velat få med alla aspekter av bibliotek så på slutet fick jag kasta in två kapitel som inte är på bibliotek, bara för att lätta upp det. Det kan ju bli lite för mycket katalogisering.

Är det en bra tid att vara bibliotekarie? 

– Det är nog både ock. Å ena sidan har vi fått ett utökat uppdrag på flera ­fronter, både när det gäller läsfrämjande och ­demokratiuppdraget. Och det är roligt att det finns en roll att ta. Det jobbiga är att det ofta inte motsvaras i resurser. Vi försöker göra så gott vi kan för att tillmötesgå ­förväntningarna, men det är ett stort jobb att vara uppdaterad både på teknik och innehåll.

[fakta id=”17432″]

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min