Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
15 mar 2016 • 3 min
Varför ville du ha en säng i skolbiblioteket? Tre frågor till skolbibliotekarien Josefin Andersson i Ystad som dubblat läsningen bland eleverna. ...
Varför ville du ha en säng i skolbiblioteket? Tre frågor till skolbibliotekarien Josefin Andersson i Ystad som dubblat läsningen bland eleverna.
– När jag började som skolbibliotekarie på Änga/Västervångskolan i Ystad för två år sen fick jag fria händer att utforma miljön. Då var skolbiblioteket väldigt klassiskt inrett med hyllor av gammal litteratur, en enorm utlåningsdisk och flera studieplatser med bord och stolar. Inte särskilt inbjudande – och biblioteket användes inte i någon vidare utsträckning.
– Jag ville att biblioteket skulle kännas som ett mysigt och tryggt ställe att dra sig tillbaka till under skoldagen, själv eller ihop med kompisarna. Givetvis för att hitta bra litteratur och sköna ställen att sitta och läsa, men också för att spela spel, sitta och snacka eller bara ta en paus från den ganska hektiska tillvaron som skolan kan vara. Bibblan skulle vara som en oas av lugn och ro med litteraturen i fokus. Därför gjorde vi oss av med den stora disken och flera av borden och köpte istället in fåtöljer, soffor, en stor mysgrop full med kuddar och dessutom en loftsäng.
– Att det blev just en säng finns det flera skäl till. Det fanns inte mer golvutrymme så då tänkte jag att det kanske skulle gå att ordna sittplatser uppe på någon hylla istället. Dessutom var det viktigt med lösningar som passade bra för de yngre eleverna eftersom biblioteket som är placerat i högstadiets lokaler, nu även skulle börja användas av åk F-6. Jag kom ihåg att jag i den åldern älskade att klättra upp på saker så jag kunde få en bättre överblick. Därför la jag fram förslaget om att förankra en loftsäng i en av hyllorna för min rektor som nappade direkt. Från början var väl egentligen tanken att sängen skulle vara mest för de yngre eleverna för jag trodde att de skulle behöva något slags ”fristad” bland de äldre men det insåg jag ganska snart inte behövdes. Nu kan alla åldrar samsas om sittplatserna som finns och de äldre är väldigt omhändertagande om de yngre.
Vad hände när ni gjorde det?
– Så fort sängen (och givetvis de andra möblerna!) kom på plats började eleverna vistas betydligt mer i bibliotekets lokaler. Jag gjorde också en rejäl utgallring av beståndet och fick möjlighet att köpa in massor av ny litteratur. Förändringarna i lokalen samt beståndet gjorde att eleverna upplevde skolbiblioteket som mycket mysigare och roligare att vara i. Och det – i kombination med att jag, en utbildad skolbibliotekarie, nu fanns på plats som kunde hjälpa till att tipsa om böcker anpassade till elevernas olika intressen och läsförmåga, gjorde att utlåningsstatistiken mer än fördubblades från ett år till ett annat.
Rekommenderar ni andra bibliotek att utöka med säng?
– Haha! Det är en jätterolig fråga. Det får det lite att låta som att man kan sätta in en säng i biblioteket och sedan bara invänta stigande utlåningssiffror. I vårt fall är det ju ett jättearbete som ligger bakom, där sängen bara är en liten del av ett förändrat synsätt på hela skolan och att man valt att göra en satsning på biblioteket och elevernas läsning. Visst är sängen en del i detta men jag skulle hellre rekommendera skolor, som vill få elever att läsa mer, att anställa en skolbibliotekarie för det är det som gör den verkliga skillnaden! Men när man väl har gjort det och sedan funderar på hur man ska inreda lokalen- då kan en säng fungera jättebra! Jag rekommenderar verkligen andra bibliotek att vara nytänkande och anpassa inredningen efter den tänkta målgruppen, särskilt när det gäller barn och ungdomar är det jätteviktigt att få bort stämpeln om att biblioteket är ett tråkigt rum med massa dammiga böcker. Visst var det flera vuxna som tyckte att det var konstigt att jag satte in en säng i bibblan, men eleverna älskar den, och i mitt fall är det vad som räknas. Nu hör jag aldrig att bibblan skulle vara en tråkig plats att hänga på och under det senaste året har flera tidigare läsovilliga elever läst ut sitt livs första bok. Det är stort. Då vet jag att vi är på rätt väg.
Text: Annika Persson
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer