Sängen som dubblade läsningen
15 mar 2016 • 3 min
Varför ville du ha en säng i skolbiblioteket? Tre frågor till skolbibliotekarien Josefin Andersson i Ystad som dubblat läsningen bland eleverna. ...
Varför ville du ha en säng i skolbiblioteket? Tre frågor till skolbibliotekarien Josefin Andersson i Ystad som dubblat läsningen bland eleverna.
– När jag började som skolbibliotekarie på Änga/Västervångskolan i Ystad för två år sen fick jag fria händer att utforma miljön. Då var skolbiblioteket väldigt klassiskt inrett med hyllor av gammal litteratur, en enorm utlåningsdisk och flera studieplatser med bord och stolar. Inte särskilt inbjudande – och biblioteket användes inte i någon vidare utsträckning.
– Jag ville att biblioteket skulle kännas som ett mysigt och tryggt ställe att dra sig tillbaka till under skoldagen, själv eller ihop med kompisarna. Givetvis för att hitta bra litteratur och sköna ställen att sitta och läsa, men också för att spela spel, sitta och snacka eller bara ta en paus från den ganska hektiska tillvaron som skolan kan vara. Bibblan skulle vara som en oas av lugn och ro med litteraturen i fokus. Därför gjorde vi oss av med den stora disken och flera av borden och köpte istället in fåtöljer, soffor, en stor mysgrop full med kuddar och dessutom en loftsäng.
– Att det blev just en säng finns det flera skäl till. Det fanns inte mer golvutrymme så då tänkte jag att det kanske skulle gå att ordna sittplatser uppe på någon hylla istället. Dessutom var det viktigt med lösningar som passade bra för de yngre eleverna eftersom biblioteket som är placerat i högstadiets lokaler, nu även skulle börja användas av åk F-6. Jag kom ihåg att jag i den åldern älskade att klättra upp på saker så jag kunde få en bättre överblick. Därför la jag fram förslaget om att förankra en loftsäng i en av hyllorna för min rektor som nappade direkt. Från början var väl egentligen tanken att sängen skulle vara mest för de yngre eleverna för jag trodde att de skulle behöva något slags ”fristad” bland de äldre men det insåg jag ganska snart inte behövdes. Nu kan alla åldrar samsas om sittplatserna som finns och de äldre är väldigt omhändertagande om de yngre.
Vad hände när ni gjorde det?
– Så fort sängen (och givetvis de andra möblerna!) kom på plats började eleverna vistas betydligt mer i bibliotekets lokaler. Jag gjorde också en rejäl utgallring av beståndet och fick möjlighet att köpa in massor av ny litteratur. Förändringarna i lokalen samt beståndet gjorde att eleverna upplevde skolbiblioteket som mycket mysigare och roligare att vara i. Och det – i kombination med att jag, en utbildad skolbibliotekarie, nu fanns på plats som kunde hjälpa till att tipsa om böcker anpassade till elevernas olika intressen och läsförmåga, gjorde att utlåningsstatistiken mer än fördubblades från ett år till ett annat.
Rekommenderar ni andra bibliotek att utöka med säng?
– Haha! Det är en jätterolig fråga. Det får det lite att låta som att man kan sätta in en säng i biblioteket och sedan bara invänta stigande utlåningssiffror. I vårt fall är det ju ett jättearbete som ligger bakom, där sängen bara är en liten del av ett förändrat synsätt på hela skolan och att man valt att göra en satsning på biblioteket och elevernas läsning. Visst är sängen en del i detta men jag skulle hellre rekommendera skolor, som vill få elever att läsa mer, att anställa en skolbibliotekarie för det är det som gör den verkliga skillnaden! Men när man väl har gjort det och sedan funderar på hur man ska inreda lokalen- då kan en säng fungera jättebra! Jag rekommenderar verkligen andra bibliotek att vara nytänkande och anpassa inredningen efter den tänkta målgruppen, särskilt när det gäller barn och ungdomar är det jätteviktigt att få bort stämpeln om att biblioteket är ett tråkigt rum med massa dammiga böcker. Visst var det flera vuxna som tyckte att det var konstigt att jag satte in en säng i bibblan, men eleverna älskar den, och i mitt fall är det vad som räknas. Nu hör jag aldrig att bibblan skulle vara en tråkig plats att hänga på och under det senaste året har flera tidigare läsovilliga elever läst ut sitt livs första bok. Det är stort. Då vet jag att vi är på rätt väg.
Text: Annika Persson
Senaste nytt
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer