Sängen som dubblade läsningen
15 mar 2016 • 3 min
Varför ville du ha en säng i skolbiblioteket? Tre frågor till skolbibliotekarien Josefin Andersson i Ystad som dubblat läsningen bland eleverna. ...
Varför ville du ha en säng i skolbiblioteket? Tre frågor till skolbibliotekarien Josefin Andersson i Ystad som dubblat läsningen bland eleverna.
– När jag började som skolbibliotekarie på Änga/Västervångskolan i Ystad för två år sen fick jag fria händer att utforma miljön. Då var skolbiblioteket väldigt klassiskt inrett med hyllor av gammal litteratur, en enorm utlåningsdisk och flera studieplatser med bord och stolar. Inte särskilt inbjudande – och biblioteket användes inte i någon vidare utsträckning.
– Jag ville att biblioteket skulle kännas som ett mysigt och tryggt ställe att dra sig tillbaka till under skoldagen, själv eller ihop med kompisarna. Givetvis för att hitta bra litteratur och sköna ställen att sitta och läsa, men också för att spela spel, sitta och snacka eller bara ta en paus från den ganska hektiska tillvaron som skolan kan vara. Bibblan skulle vara som en oas av lugn och ro med litteraturen i fokus. Därför gjorde vi oss av med den stora disken och flera av borden och köpte istället in fåtöljer, soffor, en stor mysgrop full med kuddar och dessutom en loftsäng.
– Att det blev just en säng finns det flera skäl till. Det fanns inte mer golvutrymme så då tänkte jag att det kanske skulle gå att ordna sittplatser uppe på någon hylla istället. Dessutom var det viktigt med lösningar som passade bra för de yngre eleverna eftersom biblioteket som är placerat i högstadiets lokaler, nu även skulle börja användas av åk F-6. Jag kom ihåg att jag i den åldern älskade att klättra upp på saker så jag kunde få en bättre överblick. Därför la jag fram förslaget om att förankra en loftsäng i en av hyllorna för min rektor som nappade direkt. Från början var väl egentligen tanken att sängen skulle vara mest för de yngre eleverna för jag trodde att de skulle behöva något slags ”fristad” bland de äldre men det insåg jag ganska snart inte behövdes. Nu kan alla åldrar samsas om sittplatserna som finns och de äldre är väldigt omhändertagande om de yngre.
Vad hände när ni gjorde det?
– Så fort sängen (och givetvis de andra möblerna!) kom på plats började eleverna vistas betydligt mer i bibliotekets lokaler. Jag gjorde också en rejäl utgallring av beståndet och fick möjlighet att köpa in massor av ny litteratur. Förändringarna i lokalen samt beståndet gjorde att eleverna upplevde skolbiblioteket som mycket mysigare och roligare att vara i. Och det – i kombination med att jag, en utbildad skolbibliotekarie, nu fanns på plats som kunde hjälpa till att tipsa om böcker anpassade till elevernas olika intressen och läsförmåga, gjorde att utlåningsstatistiken mer än fördubblades från ett år till ett annat.
Rekommenderar ni andra bibliotek att utöka med säng?
– Haha! Det är en jätterolig fråga. Det får det lite att låta som att man kan sätta in en säng i biblioteket och sedan bara invänta stigande utlåningssiffror. I vårt fall är det ju ett jättearbete som ligger bakom, där sängen bara är en liten del av ett förändrat synsätt på hela skolan och att man valt att göra en satsning på biblioteket och elevernas läsning. Visst är sängen en del i detta men jag skulle hellre rekommendera skolor, som vill få elever att läsa mer, att anställa en skolbibliotekarie för det är det som gör den verkliga skillnaden! Men när man väl har gjort det och sedan funderar på hur man ska inreda lokalen- då kan en säng fungera jättebra! Jag rekommenderar verkligen andra bibliotek att vara nytänkande och anpassa inredningen efter den tänkta målgruppen, särskilt när det gäller barn och ungdomar är det jätteviktigt att få bort stämpeln om att biblioteket är ett tråkigt rum med massa dammiga böcker. Visst var det flera vuxna som tyckte att det var konstigt att jag satte in en säng i bibblan, men eleverna älskar den, och i mitt fall är det vad som räknas. Nu hör jag aldrig att bibblan skulle vara en tråkig plats att hänga på och under det senaste året har flera tidigare läsovilliga elever läst ut sitt livs första bok. Det är stort. Då vet jag att vi är på rätt väg.
Text: Annika Persson
Senaste nytt
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
0 kommentarer