Stormöte om kulturtidskrifternas framtid

5 mar 2015 • 2 min

Efter förslaget och debatten om kraftigt sänkt stöd planerar kulturtidskrifterna för sin fortsatta överlevnad. Första steget är ett strategiskt stormöte....

Efter förslaget och debatten om kraftigt sänkt stöd planerar kulturtidskrifterna för sin fortsatta överlevnad. Första steget är ett strategiskt stormöte. I dag på Meg i Göteborg blir det fortsatt diskussion om tidskrifternas betydelse.


– Vi tänker kalla så många medlemmar vi kan för att diskutera stödets framtida utformning, säger Siri Reuterstrand, ordförande i Föreningen för Sveriges Kulturtidskrifter. Kanske vore det bättre om det fanns en automatik i det statliga stödet, som i presstödet, så att vi kan planera ekonomi och utgivning. Nu är systemet extremt sårbart.
I dag på Meg, mässan Mediedagarna i Göteborg, är Siri Reuterstrand med och diskuterar framtiden för kulturtidskrifterna under rubriken ”Det offentliga samtalets grovarbetare om kulturtidskrifternas roll och betydelse”.
Efter att kulturutskottets förslag om att minska det statliga kulturtidskriftsstödet drogs tillbaka, är framtiden för tidskrifterna fortfarande osäker. Detta trots att tidskrifterna enligt plan ska delfinansieras med 15 miljoner ur regionernas samlade kulturbudget.

– Men genom att förslaget stoppades blev det i slutändan något ganska bra för kulturtidskrifterna. Sällan har vi varit så uppmärksammade. Jag kunde aldrig föreställa mig den otroliga opinionen och det fantastiska pådrag, som visades i december.
Enligt Siri Reuterstrand har det sammanlagda stödet till kulturtidskrifterna på 19 miljoner kronor om året var oförändrat alldeles för länge: närmare bestämt i 25 år.
– Det är lätt att tro att vi är jättenöjda med att minskningen med 15 miljoner kronor inte blir av, men det är vi förstås inte. 19 miljoner kronor är egentligen ingenting. Jag vet inte hur många meter motorväg man får för det, men det kan inte vara många i alla fall.

Arbetet med kulturtidskrifterna är i stort sett ideellt, vilket enligt Siri Reuterstrand blir allt svårare att organisera: ”människors marginaler blir allt snävare.”
– Men vi är samtidigt viktigare än någonsin, i tider med färre litteraturrecensioner på ett minskande antalet kultursidor och när utrymmet för fördjupande text krymper.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Agnes Török ny läsambassadör

Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.

26 sep 2024 • 2 min