Stormöte om kulturtidskrifternas framtid
5 mar 2015 • 2 min
Efter förslaget och debatten om kraftigt sänkt stöd planerar kulturtidskrifterna för sin fortsatta överlevnad. Första steget är ett strategiskt stormöte....
Efter förslaget och debatten om kraftigt sänkt stöd planerar kulturtidskrifterna för sin fortsatta överlevnad. Första steget är ett strategiskt stormöte. I dag på Meg i Göteborg blir det fortsatt diskussion om tidskrifternas betydelse.
– Vi tänker kalla så många medlemmar vi kan för att diskutera stödets framtida utformning, säger Siri Reuterstrand, ordförande i Föreningen för Sveriges Kulturtidskrifter. Kanske vore det bättre om det fanns en automatik i det statliga stödet, som i presstödet, så att vi kan planera ekonomi och utgivning. Nu är systemet extremt sårbart.
I dag på Meg, mässan Mediedagarna i Göteborg, är Siri Reuterstrand med och diskuterar framtiden för kulturtidskrifterna under rubriken ”Det offentliga samtalets grovarbetare om kulturtidskrifternas roll och betydelse”.
Efter att kulturutskottets förslag om att minska det statliga kulturtidskriftsstödet drogs tillbaka, är framtiden för tidskrifterna fortfarande osäker. Detta trots att tidskrifterna enligt plan ska delfinansieras med 15 miljoner ur regionernas samlade kulturbudget.
– Men genom att förslaget stoppades blev det i slutändan något ganska bra för kulturtidskrifterna. Sällan har vi varit så uppmärksammade. Jag kunde aldrig föreställa mig den otroliga opinionen och det fantastiska pådrag, som visades i december.
Enligt Siri Reuterstrand har det sammanlagda stödet till kulturtidskrifterna på 19 miljoner kronor om året var oförändrat alldeles för länge: närmare bestämt i 25 år.
– Det är lätt att tro att vi är jättenöjda med att minskningen med 15 miljoner kronor inte blir av, men det är vi förstås inte. 19 miljoner kronor är egentligen ingenting. Jag vet inte hur många meter motorväg man får för det, men det kan inte vara många i alla fall.
Arbetet med kulturtidskrifterna är i stort sett ideellt, vilket enligt Siri Reuterstrand blir allt svårare att organisera: ”människors marginaler blir allt snävare.”
– Men vi är samtidigt viktigare än någonsin, i tider med färre litteraturrecensioner på ett minskande antalet kultursidor och när utrymmet för fördjupande text krymper.
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer