Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
9 maj 2016 • 2 min
NY UNDERSÖKNING. Författare är lika utsatta i sin yrkesroll som politiker – men betydligt mindre skyddade. Var tredje författare och konstnär har någon gång utsatts för hot, våld eller trakasserier kopplat till sin yrkesutövning.
Myndigheten för kulturanalys har för första gången kartlagt hot, våld och trakasserier mot författare och konstnärer. Undersökningen vände sig till alla medlemmar (cirka 6 000) i Författarförbundet och konstnärernas riksorganisation KRO/KIF. Omkring hälften av de tillfrågade svarade och resultatet pekar på ett allvarligt problem.
Ungefär en tredjedel av dem som svarat uppger sig någon gång ha utsatts för någon form av hot, våld eller trakasserier som kan kopplas till deras yrkesutövning. Om man jämför det med utsattheten hos andra grupper på arbetsmarknaden så är författare och konstnärer lika utsatta som politiker, men med ett betydligt svagare skyddsnät. De flesta är frilansare och saknar stöd av en arbetsgivare.
Bland författarna är det vanligast att de utsätts för hot eller trakasserier, medan det bland de utsatta konstnärerna är vanligare med skadegörelse eller stöld. Våld var lika förekommande i båda grupperna och hade drabbat omkring 5 procent av dem som svarade på enkäten.
– Den här utsattheten är ett reellt problem. Dels på grund av omfattningen, dels för att det påverkar yrkesutövningen. I förlängningen är det en påverkan på yttrandefriheten, säger utredaren Katharina Tollin.
Över hälften av de utsatta författarna och konstnärerna uppger att hot har påverkat deras yrkesutövning i någon grad. Omkring en tredjedel av de utsatta säger att risken att utsättas för hot, våld eller trakasserier har gjort att de övervägt att inte ta sig an ett visst uppdrag eller tema. Och lika många säger att utsattheten har fått dem att på något sätt dra sig undan offentligheten.
Undersökningen visar också att det är en liten grupp som utsatts för de flesta av händelserna. Medial exponering, utländsk bakgrund och en samhällskritisk ambition med sitt skapande är några faktorer som ökar risken.
Förövarna är i de flesta fall okända men en majoritet av konstnärerna tror att det är en ”allmänt arg och missnöjd person” bakom gärningen, medan en majoritet av de utsatta författarna tror att gärningen riktas mot dem som personer eller deras åsikter.
Ungefär hälften av alla hot och trakasserier har framförts digitalt, och en lösning som många av de svarande såg var just ett stärkt skydd mot hot och trakasserier på internet. Oavsett anledningar eller metod måste resultatet av undersökningen tas på största allvar, anser Katharina Tollin.
– Resultatet visar att förutsättningarna för ett samhällskritiskt konstnärskap eller författarskap behöver stärkas. Det är viktigt för demokratin.
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. Böcker brändes och en av historiens första kända transpersoner antas ha mördats vid attacken. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
Axiell group säljer Axiell media till danska e-boksdistributören Publizon som nu blir Nordens ledande digitala bokdistributör.
14 mar 2023 • < 1 min
Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.
14 mar 2023 • 4 min
Silvia Ernhagen. Så heter Svensk biblioteksförenings nya generalsekreterare. Hon ser fram emot att driva bibliotekspolitik och tycker att det demokratiska uppdraget är "otroligt viktigt".
14 mar 2023 • 3 min
I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”
13 mar 2023 • 4 min
Efter Biblioteksbladets avslöjanden om missförhållanden har den tyska organisationen VDB ställt frågor till Ifla. Uteblivna svar gör att VDB tills vidare avstår från att delta i arbete rörande organisationen.
10 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer