Vetenskaplig information

23 aug 2012 • < 1 min

Forskare och företag ska enklare och billigare kunna använda resultatet av offentligt finansierad forskning. I EU:s finansieringsprogram för forskning och...

Forskare och företag ska enklare och billigare kunna använda resultatet av offentligt finansierad forskning. I EU:s finansieringsprogram för forskning och innovation, Horizon 2020, som gäller för 2014-2020, är fri tillgång till vetenskapliga rapporter en allmän princip.

Tillgången till vetenskaplig information som producerats i Europa ska säkras brett och snabbt. Från och med 2014 måste alla artiklar som publicerats med finansiering från Horizon 2020 göras fritt tillgängliga. Det ska ske på två sätt: ”Gold Open Access”, vilket innebär omedelbar tillgång online av utgivaren eller ”Green Open Access”, vilket innebär att forskare gör sina artiklar tillgängliga via öppna arkiv senast sex månader efter publicering, med undantag av artiklar inom samhällsvetenskap och humaniora som får tolv månader på sig.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min