Vetenskaplig information

23 aug 2012 • < 1 min

Forskare och företag ska enklare och billigare kunna använda resultatet av offentligt finansierad forskning. I EU:s finansieringsprogram för forskning och...

Forskare och företag ska enklare och billigare kunna använda resultatet av offentligt finansierad forskning. I EU:s finansieringsprogram för forskning och innovation, Horizon 2020, som gäller för 2014-2020, är fri tillgång till vetenskapliga rapporter en allmän princip.

Tillgången till vetenskaplig information som producerats i Europa ska säkras brett och snabbt. Från och med 2014 måste alla artiklar som publicerats med finansiering från Horizon 2020 göras fritt tillgängliga. Det ska ske på två sätt: ”Gold Open Access”, vilket innebär omedelbar tillgång online av utgivaren eller ”Green Open Access”, vilket innebär att forskare gör sina artiklar tillgängliga via öppna arkiv senast sex månader efter publicering, med undantag av artiklar inom samhällsvetenskap och humaniora som får tolv månader på sig.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min