Virtuellt möte om e-böcker

3 dec 2013 • < 1 min

Fler än 700 bibliotekarier, förläggare och mediefolk deltog i American Library Associations ”Virtual Town Hall on Ebooks” i slutet av...

Fler än 700 bibliotekarier, förläggare och mediefolk deltog i American Library Associations ”Virtual Town Hall on Ebooks” i slutet av oktober. ALA har under de senaste åren ihärdigt arbetat för att lösa konflikten med förläggarna. Under 2013 tinade de frostiga relationerna till de största förläggarna upp, det kunde Digital Content Working Group (DCWG) rapportera. 

Ändå finns mycket kvar att lösa. Höga kostnader och begränsad tillgång från en del förlag kvarstår. Både förläggare och bibliotekarier behöver lära sig mer om varandras världar, idéer, behov och snabba förändringar i den digitala omgivningen. Uppgifterna för biblioteken är mångsidiga: digitalt bevarande, utvecklad bibliotekstillgång till privat publicerade verk, biblioteken som förläggare, tillgänglighet för personer med handikapp etc.

ALA kommer att under nästa år erbjuda en serie ”webinars” där en mängd ämnen behandlas till hjälp för biblioteken.

 Bibliotekens framtid

Innan man startar någon omvandling av biblioteket bör man ställa sig följande frågor, påpekar Barbara K Stripling i American Libraries nov/dec-nummer:

• Vad tror vi våra användare önskar? Vad händer om motsatsen sker?

• Vilken kärnverksamhet måste vi behålla även när vi omvandlar våra bibliotek för att möta ändrade krav och ett förändrat informationslandskap?

• Vilka unika tjänster och unika möjligheter erbjuder vi våra samhällen?

• Om vi bara kunde arbeta i en riktning nästa år, vilken skulle den bli och varför?

 ALA:s nystartade Center for the Future of Libraries kommer att erbjuda resurser och verktyg för att förstå de tendenser som dyker upp.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min