Virtuellt möte om e-böcker

3 dec 2013 • < 1 min

Fler än 700 bibliotekarier, förläggare och mediefolk deltog i American Library Associations ”Virtual Town Hall on Ebooks” i slutet av...

Fler än 700 bibliotekarier, förläggare och mediefolk deltog i American Library Associations ”Virtual Town Hall on Ebooks” i slutet av oktober. ALA har under de senaste åren ihärdigt arbetat för att lösa konflikten med förläggarna. Under 2013 tinade de frostiga relationerna till de största förläggarna upp, det kunde Digital Content Working Group (DCWG) rapportera. 

Ändå finns mycket kvar att lösa. Höga kostnader och begränsad tillgång från en del förlag kvarstår. Både förläggare och bibliotekarier behöver lära sig mer om varandras världar, idéer, behov och snabba förändringar i den digitala omgivningen. Uppgifterna för biblioteken är mångsidiga: digitalt bevarande, utvecklad bibliotekstillgång till privat publicerade verk, biblioteken som förläggare, tillgänglighet för personer med handikapp etc.

ALA kommer att under nästa år erbjuda en serie ”webinars” där en mängd ämnen behandlas till hjälp för biblioteken.

 Bibliotekens framtid

Innan man startar någon omvandling av biblioteket bör man ställa sig följande frågor, påpekar Barbara K Stripling i American Libraries nov/dec-nummer:

• Vad tror vi våra användare önskar? Vad händer om motsatsen sker?

• Vilken kärnverksamhet måste vi behålla även när vi omvandlar våra bibliotek för att möta ändrade krav och ett förändrat informationslandskap?

• Vilka unika tjänster och unika möjligheter erbjuder vi våra samhällen?

• Om vi bara kunde arbeta i en riktning nästa år, vilken skulle den bli och varför?

 ALA:s nystartade Center for the Future of Libraries kommer att erbjuda resurser och verktyg för att förstå de tendenser som dyker upp.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min