”Bibliotek särskilt viktiga i utsatta områden”
15 nov 2021 • 2 min
Det är viktigt att det offentliga inte backar från utsatta områden och att det finns öppna bibliotek. Men det får inte ske på bekostnad av personalens säkerhet, enligt företrädare för Dik, Vision och SKR.

Anna Troberg, Dik, Veronica Magnusson, Vision och Alex Bergström, SKR.
Skjutningar sker allt oftare dagtid i centrum och bibliotekspersonal har vid flera tillfällen hamnat mitt i det grova våldet. Hur länge är det säkert för personalen att hålla biblioteken öppna?
I en serie artiklar har Biblioteksbladet berättat om hur personal på bibliotek på olika sätt har påverkats av skjutningar. Men att ha öppna bibliotek i utsatta områden är viktigt, enligt Alex Bergström (S), ordförande i Sveriges Kommuner och Regioners beredning för kultur och fritid.
– Förutom folkbildning fyller biblioteken en annan funktion än det som den här typen av områden står för. Biblioteken kan stå för trygghet med njutning, läsning och kunskapsinhämtning. Det är något annat än det som finns i dessa områden som beskrivs som just otrygga, säger han.
– Då är det viktigt att inte det offentliga backar.
Ingen tjänar på när ett bibliotek stänger, konstaterar han.
– Men det är också lätt att stigmatisera. Bråk på bibliotek har funnits i decennier. Men på den här nivån är det otäckare.
Däremot kan ett bibliotek aldrig hålla öppet på bekostnad av personalens säkerhet, påpekar han. Och det understryker även Anna Troberg, förbundsordförande i fackförbundet Dik och Veronica Magnusson, ordförande i fackförbundet Vision.
Vi tycker så klart att det är sorgligt och i förlängningen farligt om välfärden och olika mötesplatser och öppna ytor stängs eller begränsas
När något så allvarligt som mord eller mordförsök sker, även om det inte sker på biblioteket utan nära det, så måste arbetsgivaren veta exakt vad som ska göras, konstaterar Anna Troberg.
– De måste veta hur det ska rapporteras in, hur man tar hand om personal och det måste finnas handlingsplaner för detta. När något händer ska man redan ha tänkt på hur det ska hanteras.
Veronica Magnusson betonar arbetet med kontinuerliga riskbedömningar för personal och besökare.
– Om polisen eller arbetsgivaren gör bedömningen att det potentiellt är en farlig miljö måste man vidta åtgärder för att skydda personal och besökare. Då kan man behöva stänga biblioteket en kortare period, men det är viktigt att det görs i dialog med skyddsombud.
Men båda de fackliga företrädarna betonar vikten av att ha öppna bibliotek i utsatta områden.
– De har en jätteviktig roll i ett demokratiskt samhälle. De är viktiga mötesplatser. Vi tycker så klart att det är sorgligt och i förlängningen farligt om välfärden och olika mötesplatser och öppna ytor stängs eller begränsas. Det är det som många som bor i utsatta områden ger uttryck för, att när det offentliga försvinner ökar osäkerheten, säger Veronica Magnusson.
Tillgången till bibliotek är viktig för att få information, men de kan också utgöra en lugn plats att studera på, inte minst om man bor trångt och har svårt att få lugn och ro hemma, enligt Anna Troberg.
– Jag tror att bibliotek är viktiga överallt, men i områden där man har den här typen av problem, kanske de behövs extra mycket.
Hon konstaterar vidare att problemet med skjutningar drabbar många verksamheter och att det är ett problem som hela samhället måste ta tag i.
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer