Skjutningar

”Bibliotek särskilt viktiga i utsatta områden”

15 nov 2021 • 2 min

Det är viktigt att det offentliga inte backar från utsatta områden och att det finns öppna bibliotek. Men det får inte ske på bekostnad av personalens säkerhet, enligt företrädare för Dik, Vision och SKR.

Skjutningar sker allt oftare dagtid i centrum och bibliotekspersonal har vid flera tillfällen hamnat mitt i det grova våldet. Hur länge är det säkert för personalen att hålla biblioteken öppna?

I en serie artiklar har Biblioteksbladet berättat om hur personal på bibliotek på olika sätt har påverkats av skjutningar. Men att ha öppna bibliotek i utsatta områden är viktigt, enligt Alex Bergström (S), ordförande i Sveriges Kommuner och Regioners beredning för kultur och fritid.

– Förutom folkbildning fyller biblioteken en annan funktion än det som den här typen av områden står för. Biblioteken kan stå för trygghet med njutning, läsning och kunskapsinhämtning. Det är något annat än det som finns i dessa områden som beskrivs som just otrygga, säger han.

– Då är det viktigt att inte det offentliga backar.

Ingen tjänar på när ett bibliotek stänger, konstaterar han.

– Men det är också lätt att stigmatisera. Bråk på bibliotek har funnits i decennier. Men på den här nivån är det otäckare.

Däremot kan ett bibliotek aldrig hålla öppet på bekostnad av personalens säkerhet, påpekar han. Och det understryker även Anna Troberg, förbundsordförande i fackförbundet Dik och Veronica Magnusson, ordförande i fackförbundet Vision.

Vi tycker så klart att det är sorgligt och i förlängningen farligt om välfärden och olika mötesplatser och öppna ytor stängs eller begränsas

Veronica Magnusson, ordförande Vision

När något så allvarligt som mord eller mordförsök sker, även om det inte sker på biblioteket utan nära det, så måste arbetsgivaren veta exakt vad som ska göras, konstaterar Anna Troberg.

– De måste veta hur det ska rapporteras in, hur man tar hand om personal och det måste finnas handlingsplaner för detta. När något händer ska man redan ha tänkt på hur det ska hanteras.

Veronica Magnusson betonar arbetet med kontinuerliga riskbedömningar för personal och besökare.

– Om polisen eller arbetsgivaren gör bedömningen att det potentiellt är en farlig miljö måste man vidta åtgärder för att skydda personal och besökare. Då kan man behöva stänga biblioteket en kortare period, men det är viktigt att det görs i dialog med skyddsombud.

Men båda de fackliga företrädarna betonar vikten av att ha öppna bibliotek i utsatta områden.

– De har en jätteviktig roll i ett demokratiskt samhälle. De är viktiga mötesplatser. Vi tycker så klart att det är sorgligt och i förlängningen farligt om välfärden och olika mötesplatser och öppna ytor stängs eller begränsas. Det är det som många som bor i utsatta områden ger uttryck för, att när det offentliga försvinner ökar osäkerheten, säger Veronica Magnusson.

Tillgången till bibliotek är viktig för att få information, men de kan också utgöra en lugn plats att studera på, inte minst om man bor trångt och har svårt att få lugn och ro hemma, enligt Anna Troberg.

– Jag tror att bibliotek är viktiga överallt, men i områden där man har den här typen av problem, kanske de behövs extra mycket.

Hon konstaterar vidare att problemet med skjutningar drabbar många verksamheter och att det är ett problem som hela samhället måste ta tag i.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min