Forskare: Regeringens angiveriförslag ett hot

8 dec 2022 • < 1 min

Enligt Tidöavtalet ska kommunal verksamhet bli skyldig att anmäla personer som är papperslösa. Det skulle skada förtroendet för folkbiblioteken, hävdar biblioteksforskare vid Lunds universitet.

Regeringspartiernas överenskommelse med Sverigedemokraterna har redan kritiserats i bibliotekssammanhang.

”Vi vägrar ange”, skrev bibliotekarien Moa Stockstad i en debattartikel i Biblioteksbladet.

– Det krockar med att biblioteken är till för alla, sa Malmös stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson i en nyhetsartikel.

I riksdagen har Lawen Redar (S), ordförande i kulturutskottet, ställt en skriftlig fråga till migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M):

Kommer utredningen om rapporteringsplikten leda att bibliotekarier tvingas anmäla besökare som befinner sig i landet illegalt?

Svaret från ministern gick ut på att saken måste utredas.

Nu har ännu mer kritik kommit mot Tidöavtalets formuleringar. I en debattartikel i Sydsvenskan ifrågasätts regeringens och Sverigedemokraternas idé av biblioteksforskarna Lisa Engström, Lisa Olsson Dahlquist och Johanna Rivano Eckerdal, alla knutna till Lunds universitet.

De tre forskarna tydliggör banden mellan FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och bibliotekslagen. ”Införs anmälningsplikt för bibliotekspersonal får det allvarliga konsekvenser för bibliotekens demokratiska roll och därmed de mänskliga rättigheterna.”

De framhåller folkbibliotekens betydelse för många människor på flykt som sökte sig till Sverige 2015 och att samma mönster har upprepats i år när flyende från Ukraina kommer hit.

”Bibliotekens roll som öppna och tillgängliga platser är central i tider av kris och oro. I sådana lägen är det också viktigt att det finns platser dit alla kan vända sig för att få information oavsett om de är medborgare i landet eller ej.”

Forskarna konstaterar att de inte är ensamma om sin kritik och skriver att de också anser att Tidöavtalets anmälningsplikt är en angiveriverksamhet som hotar förtroendet för bibliotek och grundläggande demokratiska värden.

”Om vissa personer nekas tillgång till bibliotekens verksamhet, eller inte vågar ta del av den för att de är rädda för att bli anmälda, har Sverige inte längre en informations- och yttrandefrihet som omfattar alla.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min