Ministern om anmälningsplikten: måste utredas, men kontroll viktigt

23 nov 2022 • < 1 min

Vad skulle Tidöavtalets anmälningsplikt innebära för biblioteken? Frågan ställdes nyligen av Lawen Redar (S), ordförande i riksdagens kulturutskott. I dag kom ett svar från migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Det måste utredas vilka undantag som ska göras från Tidöavtalets punkt om att personal inom kommuner och myndigheter ska bli skyldiga att anmäla papperslösa människor till polisen och Migrationsverket.

Det skriver migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i sitt svar på den skriftliga fråga som Lawen Redar (S), ordförande i riksdagens kulturutskott, ställde härom veckan.

Anmälningsplikten skulle, om den blir verklighet, strida mot bibliotekslagens portalparagraf om att bibliotek ska vara en plats för alla, hävdar Lawen Redar. Hon befarar också att förtroendet för biblioteken skulle minska. Även Malmös stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson, bibliotekarien Moa Stockstad och Dik-ordföranden Anna Troberg har kritiserat de följder som Tidöavtalet skulle ha för bibliotekens verksamhet.

I sitt svar betonar Maria Malmer Stenergard bibliotekens ”nyckelroll i att stärka litteraturens ställning och förmedla intresset för bildning och upplysning i det svenska samhället”. Samtidigt, hävdar hon, är det viktigt med kontroll över vilka som befinner sig i Sverige för att hindra framväxten av ett skuggsamhälle. ”Det är en fråga om förtroendet för svensk migrationslagstiftning, rättvisa och att vara lika inför lagen: har man fått ett beslut som säger att man inte har rätt att stanna i Sverige ska det följas.”

1 kommentarer

  1. Tidöavtalet är absurt. Rasismen går som en röd tråd genom hela innehållet där 1/3 berör invandring integration, asyl, rätten till PUT och medborgarskap, mänskligs rättigheter, FN:s barnkonvention och andra inskränkningar för att göra skillnad på människor och människor. Demokratin hotas allvarligt och risken för en stor fattigdom som framför allt drabbar barnen är överhängande.
    Hela Tidöavtalet är i mina ögon vidrigt och kränkande för människor som lever i gränslandet mot eller i fattigdom redan idag. Man skapar en befolkning med ett A och ett B -lag och kanske t.o.m. en stor grupp som inte platsar i någondera av dessa.

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min