Minskat stök i Söderhamn – saknar möjligheten att porta individer
8 mar 2022 • 3 min
Från att ha fungerat som värmestuga för missbrukare och till och med ha utsatts för mordhot har bibliotekspersonalen i Söderhamn lyckats vända trenden. Ändå har bibliotekschef Catarina Filipovic saknat möjligheten att kunna porta individer.
Situationen på Söderhamns bibliotek var ohållbar. För tio år sedan kunde det knyta sig i magen på personalen som skulle ha pass i disken. Biblioteket ligger granne med Systembolaget och fungerade i princip som en värmestuga för vuxna missbrukare.
– Jag har blivit hotad till livet, jag har blivit så arg att jag brunnit ur. Jag har dragit ut människor från biblioteket. De har kissat ner golvet, bajsat ner toaletten och betett sig på sätt man inte har rätt till, berättar Catarina Filipovic.
I dag är hon bibliotekschef i Söderhamn, men 2015, när hon blev mordhotad på jobbet, var hon bibliotekarie och hade pass i disken. Hon hade sagt till en av de vuxna besökarna att det var för stökigt när han kom efter henne och drog fingret över halsen. Händelsen polisanmäldes och mannen dömdes, men inte för hot mot tjänsteman, något som anses som ett allvarligare brott i lagens mening, utan för olaga hot. Bibliotekarier räknas nämligen inte som tjänstemän.
Läs mer ›› Bibliotekspersonal saknas i förslag om straffskärpning vid hot och våld
Kort efter händelsen med mordhotet blev Carina Filipovic bibliotekschef. Biblioteket tog hjälp av företagshälsovården och upprättade en hot- och våldsplan.
– Vi kom fram till att vi behövde jobba förebyggande. Det var bra att det kom någon utifrån och vi fick hjälp att komma i gång. Vi diskuterade hur man ska tänka och hur vi kan använda lågaffektivt bemötande och lämna stökiga situationer till ordningsvakterna.
De påbörjade ett rapporteringssystem där varje incident anmäldes. Innan dess hade kommunledningen konstaterat att det var stökigt på biblioteket, men ingen hade tagit tag i saken.
– Vi bestämde att varenda incident skulle skrivas ner. Det blev strax under 90 på ett år. Då började de hända något, berättar Carina Filipovic.
I samma veva började en ny förvaltningschef som tog arbetsmiljöfrågorna på allvar.
– Det är jätteviktigt att man inte går på känsla, i och med att vi upplever saker så olika. Det är viktigt att jobba med fakta.
Ett samarbete inleddes med övriga kommunen. I dag jobbar centrumvärdar förebyggande och utgår från biblioteket när de går runt på stan. De kan bland annat lotsa personer som behöver hjälp till socialtjänsten. I samarbetet, kallat Trygg i centrum, möts bibliotekschef, folkhälsochef, socialtjänstens förebyggande enhet, polis och ordningsvakter regelbundet.
– Jag har funderat på om det är det här jag ska hålla på med som bibliotekschef, men det har hjälpt oss mycket.
I dag har stöket minskat. Jämfört med för tio år sedan är det som natt och dag, enligt Catarina Filipovic. Med hjälp av företagshälsovården lärde sig bibliotekspersonalen hur de ska agera när det blir stökigt. Reträttvägar, att inte stå själv och lågaffektivt bemötande är några saker de fått med sig.
– Att man är förberedd betyder att man är tryggare själv.
Men stöket är inte helt borta och det finns en pusselbit som Catarina Filipovic saknar. Till skillnad från många andra bibliotekschefer tycker hon att lagen om portning av vissa individer behövs.
– För vår del är ordningsvakterna tandlösa om de inte har rätt att avvisa enskilda individer, säger hon.
Läs också ›› Bibliotekschefer: Lagen om portning utan betydelse
Lagen som träder i kraft i sommar, som gör det möjligt att porta individer från bibliotek och simhallar, behövs, tycker hon. Men det är ordningsvakterna som ska använda sig av den nya möjligheten, inte bibliotekspersonalen.
– Den lagen skulle underlätta vårt arbete ännu mer. Alla har en plats, men också ett ansvar att sköta sig. Man ska inte sitta där och vara påverkad, för det skrämmer barn och andra som är på biblioteket.
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer