Ointresse för e-bok förklaras av dumhet

4 mar 2015 • 2 min

Tobias Nielsén, förlagschef på Volante, som enligt egenreklamen säljer ”berättelser, i tal och text, för en klokare och roligare värld”...

TTobias Nielsén, förlagschef på Volante, som enligt egenreklamen säljer ”berättelser, i tal och text, för en klokare och roligare värld” tror att ren dumhet ligger bakom att de svenska bokläsarna inte fattat poängen med e-böcker. I morgon debatterar han e-boken på Meg-mässan i Göteborg.

Handlar det verkligen om att folk är dumma?
– Ja, absolut! Jag fattar inte varför folk släpar med sig så mycket böcker och inte köper e-böcker i stället. Det är konstigt.

På mässan Meg i Göteborg, som drar igång i morgon torsdag, diskuterar Tobias Nielsén e-boken under rubriken ”Thinking Outside the Books!” tillsammans med representanter från Bonnier AB och Mofibo Books. Förutom att folk är dumma anser Tobias Nielsén att insatserna som görs för att öka intresset för e-böcker inte är tillräckligt påhittiga.
– Det är trevande och osäkert och satsningarna på sistone har inte varit särskilt innovativa eller framåtblickande.

Att digitalisera klassiker och äldre utgivning imponerar inte på Tobias Nielsén.
– Det sker väldigt lite produktutveckling, jämfört med för bara några år sedan, säger Tobias Nielsén, och pratar om att det finns mycket att inspireras av, som framgångarna för Instagram och Youtube och i gränslandet mellan film och bok.
– Vi som sysslar med böcker konkurrerar med TV-serier om folks uppmärksamhet. Vi behöver fundera på hur vi kan skapa något spännande som många vill ta till sig.

Är bokens stora hinder att det helt enkelt handlar om text?
– Nej, det tror jag inte, säger Tobias Nielsén, som säger att han i grunden tror på den redigerade berättelsen.
I stället misstänker han att problemen på den svenska marknaden kan ha att göra med att läsplattan inte hade slagit igenom när e-böckerna introducerades.

Förlaget Volante ska jobba med e-böcker i kortare format, 50-100 boksidor, och även texter på engelska, ”marknaden är global”. Ett exempel är ”Piketty Explained”, en kortversion av Thomas Pikettys ”Kapitalet i 21:a århundradet”.
– Det handlar om densitet och komprimerad kunskap, om att förklara saker och ting i gränslandet mellan Wikipedia och den stora boken.

1 kommentarer

  1. E-böcker kan inte konkurrera med den positiva taktila känslan som en bok ger.

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min