Ointresse för e-bok förklaras av dumhet

4 mar 2015 • 2 min

Tobias Nielsén, förlagschef på Volante, som enligt egenreklamen säljer ”berättelser, i tal och text, för en klokare och roligare värld”...

TTobias Nielsén, förlagschef på Volante, som enligt egenreklamen säljer ”berättelser, i tal och text, för en klokare och roligare värld” tror att ren dumhet ligger bakom att de svenska bokläsarna inte fattat poängen med e-böcker. I morgon debatterar han e-boken på Meg-mässan i Göteborg.

Handlar det verkligen om att folk är dumma?
– Ja, absolut! Jag fattar inte varför folk släpar med sig så mycket böcker och inte köper e-böcker i stället. Det är konstigt.

På mässan Meg i Göteborg, som drar igång i morgon torsdag, diskuterar Tobias Nielsén e-boken under rubriken ”Thinking Outside the Books!” tillsammans med representanter från Bonnier AB och Mofibo Books. Förutom att folk är dumma anser Tobias Nielsén att insatserna som görs för att öka intresset för e-böcker inte är tillräckligt påhittiga.
– Det är trevande och osäkert och satsningarna på sistone har inte varit särskilt innovativa eller framåtblickande.

Att digitalisera klassiker och äldre utgivning imponerar inte på Tobias Nielsén.
– Det sker väldigt lite produktutveckling, jämfört med för bara några år sedan, säger Tobias Nielsén, och pratar om att det finns mycket att inspireras av, som framgångarna för Instagram och Youtube och i gränslandet mellan film och bok.
– Vi som sysslar med böcker konkurrerar med TV-serier om folks uppmärksamhet. Vi behöver fundera på hur vi kan skapa något spännande som många vill ta till sig.

Är bokens stora hinder att det helt enkelt handlar om text?
– Nej, det tror jag inte, säger Tobias Nielsén, som säger att han i grunden tror på den redigerade berättelsen.
I stället misstänker han att problemen på den svenska marknaden kan ha att göra med att läsplattan inte hade slagit igenom när e-böckerna introducerades.

Förlaget Volante ska jobba med e-böcker i kortare format, 50-100 boksidor, och även texter på engelska, ”marknaden är global”. Ett exempel är ”Piketty Explained”, en kortversion av Thomas Pikettys ”Kapitalet i 21:a århundradet”.
– Det handlar om densitet och komprimerad kunskap, om att förklara saker och ting i gränslandet mellan Wikipedia och den stora boken.

1 kommentarer

  1. E-böcker kan inte konkurrera med den positiva taktila känslan som en bok ger.

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min