Ointresse för e-bok förklaras av dumhet

4 mar 2015 • 2 min

Tobias Nielsén, förlagschef på Volante, som enligt egenreklamen säljer ”berättelser, i tal och text, för en klokare och roligare värld”...

TTobias Nielsén, förlagschef på Volante, som enligt egenreklamen säljer ”berättelser, i tal och text, för en klokare och roligare värld” tror att ren dumhet ligger bakom att de svenska bokläsarna inte fattat poängen med e-böcker. I morgon debatterar han e-boken på Meg-mässan i Göteborg.

Handlar det verkligen om att folk är dumma?
– Ja, absolut! Jag fattar inte varför folk släpar med sig så mycket böcker och inte köper e-böcker i stället. Det är konstigt.

På mässan Meg i Göteborg, som drar igång i morgon torsdag, diskuterar Tobias Nielsén e-boken under rubriken ”Thinking Outside the Books!” tillsammans med representanter från Bonnier AB och Mofibo Books. Förutom att folk är dumma anser Tobias Nielsén att insatserna som görs för att öka intresset för e-böcker inte är tillräckligt påhittiga.
– Det är trevande och osäkert och satsningarna på sistone har inte varit särskilt innovativa eller framåtblickande.

Att digitalisera klassiker och äldre utgivning imponerar inte på Tobias Nielsén.
– Det sker väldigt lite produktutveckling, jämfört med för bara några år sedan, säger Tobias Nielsén, och pratar om att det finns mycket att inspireras av, som framgångarna för Instagram och Youtube och i gränslandet mellan film och bok.
– Vi som sysslar med böcker konkurrerar med TV-serier om folks uppmärksamhet. Vi behöver fundera på hur vi kan skapa något spännande som många vill ta till sig.

Är bokens stora hinder att det helt enkelt handlar om text?
– Nej, det tror jag inte, säger Tobias Nielsén, som säger att han i grunden tror på den redigerade berättelsen.
I stället misstänker han att problemen på den svenska marknaden kan ha att göra med att läsplattan inte hade slagit igenom när e-böckerna introducerades.

Förlaget Volante ska jobba med e-böcker i kortare format, 50-100 boksidor, och även texter på engelska, ”marknaden är global”. Ett exempel är ”Piketty Explained”, en kortversion av Thomas Pikettys ”Kapitalet i 21:a århundradet”.
– Det handlar om densitet och komprimerad kunskap, om att förklara saker och ting i gränslandet mellan Wikipedia och den stora boken.

1 kommentarer

  1. E-böcker kan inte konkurrera med den positiva taktila känslan som en bok ger.

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min