Ointresse för e-bok förklaras av dumhet

4 mar 2015 • 2 min

Tobias Nielsén, förlagschef på Volante, som enligt egenreklamen säljer ”berättelser, i tal och text, för en klokare och roligare värld”...

TTobias Nielsén, förlagschef på Volante, som enligt egenreklamen säljer ”berättelser, i tal och text, för en klokare och roligare värld” tror att ren dumhet ligger bakom att de svenska bokläsarna inte fattat poängen med e-böcker. I morgon debatterar han e-boken på Meg-mässan i Göteborg.

Handlar det verkligen om att folk är dumma?
– Ja, absolut! Jag fattar inte varför folk släpar med sig så mycket böcker och inte köper e-böcker i stället. Det är konstigt.

På mässan Meg i Göteborg, som drar igång i morgon torsdag, diskuterar Tobias Nielsén e-boken under rubriken ”Thinking Outside the Books!” tillsammans med representanter från Bonnier AB och Mofibo Books. Förutom att folk är dumma anser Tobias Nielsén att insatserna som görs för att öka intresset för e-böcker inte är tillräckligt påhittiga.
– Det är trevande och osäkert och satsningarna på sistone har inte varit särskilt innovativa eller framåtblickande.

Att digitalisera klassiker och äldre utgivning imponerar inte på Tobias Nielsén.
– Det sker väldigt lite produktutveckling, jämfört med för bara några år sedan, säger Tobias Nielsén, och pratar om att det finns mycket att inspireras av, som framgångarna för Instagram och Youtube och i gränslandet mellan film och bok.
– Vi som sysslar med böcker konkurrerar med TV-serier om folks uppmärksamhet. Vi behöver fundera på hur vi kan skapa något spännande som många vill ta till sig.

Är bokens stora hinder att det helt enkelt handlar om text?
– Nej, det tror jag inte, säger Tobias Nielsén, som säger att han i grunden tror på den redigerade berättelsen.
I stället misstänker han att problemen på den svenska marknaden kan ha att göra med att läsplattan inte hade slagit igenom när e-böckerna introducerades.

Förlaget Volante ska jobba med e-böcker i kortare format, 50-100 boksidor, och även texter på engelska, ”marknaden är global”. Ett exempel är ”Piketty Explained”, en kortversion av Thomas Pikettys ”Kapitalet i 21:a århundradet”.
– Det handlar om densitet och komprimerad kunskap, om att förklara saker och ting i gränslandet mellan Wikipedia och den stora boken.

1 kommentarer

  1. E-böcker kan inte konkurrera med den positiva taktila känslan som en bok ger.

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min