Politikerna oense om Internationella biblioteket
28 aug 2019 • 3 min
Protesterna mot flytten av IB blev större än vad politikerna hade väntat sig. Men Olle Burells (S) nya förslag att flytta verksamheten till Kulturhuset avfärdar Centerns Jonas Naddebo och kallar det "ett tomt slag i luften”.

Internationella biblioteket kommer inte att vara kvar i Annexet på Odengatan. I början av 2020 ska verksamheten öppna på Kungsholmen.Stockholms kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) var inte beredd på den proteststorm som blossade upp under sommaren inför flytten av Internationella biblioteket och stängningen av Annexet på Odengatan.
_ Nej, det hade jag inte väntat mig eftersom det är en flytt av verksamheten och inte någon nedläggning. Men jag välkomnar allt engagemang.
Det betyder inte att han har för avsikt att ompröva planerna på att flytta Internationella biblioteket till Kungsholmen.
_ All förändring väcker motstånd. Jag har träffat representanter för protestgruppen och jag hoppas att de har lyssnat på våra argument. En del av kritiken har byggt på missförstånd.

Läs mer: Protestgruppen Rädda IB hoppas får gehör efter möte med Jonas Naddebo
Jonas Naddebo tror inte heller på förslaget som har framförts av Olle Burell, Socialdemokraternas kulturpolitiske talesperson, att flytta Internationella biblioteket till Kulturhuset i stället för till Kungsholmen.
_ Jag tycker att det är olyckligt att de försöker plocka billiga poäng genom att lägga ett nytt förslag två veckor före stängningen. Eftersom det inte heller är det protestgruppen önskar blir det ett tomt slag i luften, säger Jonas Naddebo.
När beslutet om flytten fattades i kulturnämnden i våras röstade Socialdemokraterna inte emot. Enligt Olle Burell tyckte de att förändringen var rimlig.
_ Men vi betonade att det är viktigt att inte verksamheten drabbas och personalen skingras. När vi ser hur de genomför detta är vi oroliga för att det var en from förhoppning som inte kan infrias.
I stället har Socialdemokraterna föreslagit att Kulturhuset på Sergels torg i centrala Stockholm ska utredas som ny hemvist för Internationella biblioteket. På tisdagens möte för kulturnämnden lämnade partiet sitt förslag.

_ Det skulle kunna hamna i en fantastisk byggnad mitt i regionen och skulle kunna locka till sig fler besökare. En bieffekt skulle kunna bli att även turister kommer dit, säger Olle Burell.
_ Vi vill att de snabbutreder om det är möjligt innan man tränger ihop sig på Kungsholmens bibliotek.
Men det är alltså inget som kulturborgarrådet tror på. Förslaget kommer dock att utredas.
_ De skrivelser som kommer in brukar vi lägga för beredning, men från min sida känns det som att de sträcker sig efter ett halmstrå, säger Jonas Naddebo.
Han tror inte att det skulle ge den besparing på lokalkostnader som är syftet med flytten.
Han påpekar dock att flytten inte är en del av det stora sparpaketet för Stockholms stadsbibliotek där 40 tjänster dras in. Han säger att flytten är ett separat beslut för att minska kostnaderna för lokaler och i stället kunnat satsa på bland annat programverksamheten.
Kan man tala om satsning när man samtidigt ska spara motsvarande 40 tjänster?
_ Vi har gjort flera satsningar på till exempel utökade öppettider på biblioteken i ytterorterna, säger Jonas Naddebo.
Han anser inte heller att förutsättningarna för Internationella biblioteket försämras.
_ Vi tror att det blir en nystart med bättre möjligheter. I dag får de ha programverksamhet i personalens kök och det tycker inte jag är bra.

1 kommentarer
Senaste nytt

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min

Replik: Vi behöver mer samarbete – inte mer polarisering
Anya Feltreuter om reaktionerna på hennes debattartikel om delade tjänster på skolbibliotek: "Sättet diskussionen förs på skapar en polarisering som jag befarar försvårar samarbetet."
28 maj 2025 • 4 min
Och alla tidningar? Även alla facktidningar borta och dagstidningarna ska man sitta på några stolar i en ring och läsa. Dom är dessutom gallrade. Gotlands allehanda är borta. Det var den enda jag kollade. Var är fackpressen?När får vi tillbaka våra tidningsrum? Dom gamla var inte så kul men nu har vi inga alls.
Detta på sveriges vackraste bibliotek.