Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
29 jul 2022 • 2 min
Efter några turbulenta månader av vittnesmål om den giftiga kulturen i Iflas ledning bad organisationens ordförande Barbara Lison om ursäkt när bibliotekens världskongress avslutades i Dublin på torsdagen. Men de som väntat sig grundliga förklaringar och en konstruktiv plan för vägen framåt fick inte mycket med sig från Irland.
Atmosfären på Iflas kansli i nederländska Haag har beskrivits som ”extremt giftig”. Omsättningen på personal har varit hög och det har vittnats om trakasserier och en allt annat än rimlig arbetsmiljö. Trots återkommande kritik under flera år dröjde det till i vintras innan styrelsen lät genomlysa organisationen och i våras kom meddelandet att generalsekreteraren Gerald Leitner befriats från sina arbetsuppgifter – men kvarstått som generalsekreterare för SIGL som förvaltar mångmiljonbidrag från Bill & Melinda Gates stiftelse.
Biblioteksbladet var först med att berätta om situationen, men utan att vare sig Gerald Leitner, styrelseordföranden Barbara Lison eller styrelseledamoten Halo Locher, som tills vidare tagit över generalsekreterarens uppgifter, svarat på några frågor.
Situation har även lett till frågor från andra parter. I våras skickade Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman en skrivelse till Iflas styrelse och ledning där han påtalade vikten av transparens och att Stockholms stadsbibliotek kan säga upp sitt medlemskap om inte förtroendet byggs upp på nytt. I sitt svar till Daniel Forsman beklagade Halo Locher att ”den svenska tidningen Biblioteksbladet publicerar anklagelser från oklara källor” samt försäkrade att situationen inom Ifla skulle klargöras före världskongressen i Dublin.
Något sådant klargörande hade dock inte kommit i början av juli då bland andra Svensk biblioteksförening och Iflas europeiska sektion i sin tur formulerade en skrivelse till Iflas ledning med krav på oberoende granskningar av organisationens ekonom och styrning samt besked om hur och när detta kommer att genomföras.
Så, har alla dessa frågor och krav bemötts under dagarna i Dublin?
Inte precis.
– Det har funnits en elefant i rummet, sammanfattar en av konferensens två tusen deltagare.
Under torsdagens programpunkt som fått rubriken rubriken Out in the open och går att ta del av på Youtube, gjordes en ansats att att synliggöra denna elefant. Barbara Lison inledde med att redogöra för den rättsliga process som pågår kring avskedandet av Gerald Leitner. Innan processen är avslutad kan ingen efterträdare rekryteras, förklarade hon. Hon underströk också att denna framtida generalsekreterare måste delta i arbetet med att reformera Ifla. Underförstått: efterfrågade åtgärder och tidtabeller kommer att dröja.
– Vi kan inte i dag säga att vi kommer att göra a-b-c-d. Men vi kan säga att vi hör er, vi är här för att lyssna på er och det vi har hört kommer att föras fram till styrelsen.
Redan under fredagen skulle styrelsens ledamöter samlas.
– Frågan kommer att inte att lösas och avslutas, men förhoppningsvis kommer vi ut ur sessionen med en färdplan, sa Barbara Lison.
Senare under torsdagens avslutningsceremoni bad hon först om ursäkt ”om jag har gjort något som ni inte önskar av mig”.
Sedan framhöll hon sitt arbete med att återupprätta förtroendet för Ifla.
– Utan att förtiga misstag som begåtts, tror jag att vi är på rätt väg nu.
Sent på fredagseftermiddagen hade styrelsen ännu inte presenterat någon färdplan, Stockholms stadsbibliotekarie hade inte nåtts av några besked med anledning av brevet i våras och något skriftligt svar på uppropet från Svensk biblioteksförening och andra Ifla-medlemmar hade inte formulerats.
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer