Elefant i rummet – och få frågor besvarade

29 jul 2022 • 2 min

Efter några turbulenta månader av vittnesmål om den giftiga kulturen i Iflas ledning bad organisationens ordförande Barbara Lison om ursäkt när bibliotekens världskongress avslutades i Dublin på torsdagen. Men de som väntat sig grundliga förklaringar och en konstruktiv plan för vägen framåt fick inte mycket med sig från Irland.

”Om jag har gjort något som ni inte önskar er av mig, då ber jag om ursäkt”, sa Iflas ordförande Barbara Lison när bibliotekens världskongress Wlic avslutades i Dublin på torsdagen.

Atmosfären på Iflas kansli i nederländska Haag har beskrivits som ”extremt giftig”. Omsättningen på personal har varit hög och det har vittnats om trakasserier och en allt annat än rimlig arbetsmiljö. Trots återkommande kritik under flera år dröjde det till i vintras innan styrelsen lät genomlysa organisationen och i våras kom meddelandet att generalsekreteraren Gerald Leitner befriats från sina arbetsuppgifter – men kvarstått som generalsekreterare för SIGL som förvaltar mångmiljonbidrag från Bill & Melinda Gates stiftelse.

Biblioteksbladet var först med att berätta om situationen, men utan att vare sig Gerald Leitner, styrelseordföranden Barbara Lison eller styrelseledamoten Halo Locher, som tills vidare tagit över generalsekreterarens uppgifter, svarat på några frågor.

Situation har även lett till frågor från andra parter. I våras skickade Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman en skrivelse till Iflas styrelse och ledning där han påtalade vikten av transparens och att Stockholms stadsbibliotek kan säga upp sitt medlemskap om inte förtroendet byggs upp på nytt. I sitt svar till Daniel Forsman beklagade Halo Locher att ”den svenska tidningen Biblioteksbladet publicerar anklagelser från oklara källor” samt försäkrade att situationen inom Ifla skulle klargöras före världskongressen i Dublin.

Något sådant klargörande hade dock inte kommit i början av juli då bland andra Svensk biblioteksförening och Iflas europeiska sektion i sin tur formulerade en skrivelse till Iflas ledning med krav på oberoende granskningar av organisationens ekonom och styrning samt besked om hur och när detta kommer att genomföras.

Så, har alla dessa frågor och krav bemötts under dagarna i Dublin?

Inte precis.

– Det har funnits en elefant i rummet, sammanfattar en av konferensens två tusen deltagare.

Under torsdagens programpunkt som fått rubriken rubriken Out in the open och går att ta del av på Youtube, gjordes en ansats att att synliggöra denna elefant. Barbara Lison inledde med att redogöra för den rättsliga process som pågår kring avskedandet av Gerald Leitner. Innan processen är avslutad kan ingen efterträdare rekryteras, förklarade hon. Hon underströk också att denna framtida generalsekreterare måste delta i arbetet med att reformera Ifla. Underförstått: efterfrågade åtgärder och tidtabeller kommer att dröja.

– Vi kan inte i dag säga att vi kommer att göra a-b-c-d. Men vi kan säga att vi hör er, vi är här för att lyssna på er och det vi har hört kommer att föras fram till styrelsen.

Redan under fredagen skulle styrelsens ledamöter samlas.

– Frågan kommer att inte att lösas och avslutas, men förhoppningsvis kommer vi ut ur sessionen med en färdplan, sa Barbara Lison.

Senare under torsdagens avslutningsceremoni bad hon först om ursäkt ”om jag har gjort något som ni inte önskar av mig”.

Sedan framhöll hon sitt arbete med att återupprätta förtroendet för Ifla.

– Utan att förtiga misstag som begåtts, tror jag att vi är på rätt väg nu.

Sent på fredagseftermiddagen hade styrelsen ännu inte presenterat någon färdplan, Stockholms stadsbibliotekarie hade inte nåtts av några besked med anledning av brevet i våras och något skriftligt svar på uppropet från Svensk biblioteksförening och andra Ifla-medlemmar hade inte  formulerats.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min