Elefant i rummet – och få frågor besvarade
29 jul 2022 • 2 min
Efter några turbulenta månader av vittnesmål om den giftiga kulturen i Iflas ledning bad organisationens ordförande Barbara Lison om ursäkt när bibliotekens världskongress avslutades i Dublin på torsdagen. Men de som väntat sig grundliga förklaringar och en konstruktiv plan för vägen framåt fick inte mycket med sig från Irland.

Atmosfären på Iflas kansli i nederländska Haag har beskrivits som ”extremt giftig”. Omsättningen på personal har varit hög och det har vittnats om trakasserier och en allt annat än rimlig arbetsmiljö. Trots återkommande kritik under flera år dröjde det till i vintras innan styrelsen lät genomlysa organisationen och i våras kom meddelandet att generalsekreteraren Gerald Leitner befriats från sina arbetsuppgifter – men kvarstått som generalsekreterare för SIGL som förvaltar mångmiljonbidrag från Bill & Melinda Gates stiftelse.
Biblioteksbladet var först med att berätta om situationen, men utan att vare sig Gerald Leitner, styrelseordföranden Barbara Lison eller styrelseledamoten Halo Locher, som tills vidare tagit över generalsekreterarens uppgifter, svarat på några frågor.
Situation har även lett till frågor från andra parter. I våras skickade Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman en skrivelse till Iflas styrelse och ledning där han påtalade vikten av transparens och att Stockholms stadsbibliotek kan säga upp sitt medlemskap om inte förtroendet byggs upp på nytt. I sitt svar till Daniel Forsman beklagade Halo Locher att ”den svenska tidningen Biblioteksbladet publicerar anklagelser från oklara källor” samt försäkrade att situationen inom Ifla skulle klargöras före världskongressen i Dublin.
Något sådant klargörande hade dock inte kommit i början av juli då bland andra Svensk biblioteksförening och Iflas europeiska sektion i sin tur formulerade en skrivelse till Iflas ledning med krav på oberoende granskningar av organisationens ekonom och styrning samt besked om hur och när detta kommer att genomföras.
Så, har alla dessa frågor och krav bemötts under dagarna i Dublin?
Inte precis.
– Det har funnits en elefant i rummet, sammanfattar en av konferensens två tusen deltagare.
Under torsdagens programpunkt som fått rubriken rubriken Out in the open och går att ta del av på Youtube, gjordes en ansats att att synliggöra denna elefant. Barbara Lison inledde med att redogöra för den rättsliga process som pågår kring avskedandet av Gerald Leitner. Innan processen är avslutad kan ingen efterträdare rekryteras, förklarade hon. Hon underströk också att denna framtida generalsekreterare måste delta i arbetet med att reformera Ifla. Underförstått: efterfrågade åtgärder och tidtabeller kommer att dröja.
– Vi kan inte i dag säga att vi kommer att göra a-b-c-d. Men vi kan säga att vi hör er, vi är här för att lyssna på er och det vi har hört kommer att föras fram till styrelsen.
Redan under fredagen skulle styrelsens ledamöter samlas.
– Frågan kommer att inte att lösas och avslutas, men förhoppningsvis kommer vi ut ur sessionen med en färdplan, sa Barbara Lison.
Senare under torsdagens avslutningsceremoni bad hon först om ursäkt ”om jag har gjort något som ni inte önskar av mig”.
Sedan framhöll hon sitt arbete med att återupprätta förtroendet för Ifla.
– Utan att förtiga misstag som begåtts, tror jag att vi är på rätt väg nu.
Sent på fredagseftermiddagen hade styrelsen ännu inte presenterat någon färdplan, Stockholms stadsbibliotekarie hade inte nåtts av några besked med anledning av brevet i våras och något skriftligt svar på uppropet från Svensk biblioteksförening och andra Ifla-medlemmar hade inte formulerats.
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer