Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
11 jun 2015 • 3 min
London Online år 1999. Män i skrynkliga kostymer med jättelika laptops under armarna rör sig hastigt över de rutiga heltäckningsmattorna och...
London Online år 1999. Män i skrynkliga kostymer med jättelika laptops under armarna rör sig hastigt över de rutiga heltäckningsmattorna och dot.com är ett mantra som ska rädda världen, eller åtminstone uppgradera kostymfolket!
En distinkt Londonsmog från ständigt glödande cigaretter fyller lokalen och får mig att kippa efter andan. För att inte kvävas slinker jag in i en monter storlek mindre. En man från franska nationalbiblioteket presenterar sig och undrar artigt om jag är intresserad av deras digitaliseringsarbete.
Och varför inte?
Då händer det. På skärmen uppenbarar sig inte ännu ett kladdigt sökgränssnitt, utan ett äkta klottrat Proustmanuskript. Jag ser den gulnade anteckningsboken med röda marginalstreck och kan följa hur Du côté de chez Swann vuxit fram, sida upp och sida ner, ana Prousts tankar i form av strykningar och ändringar han i sirlig handstil fört in i marginalerna. Jag tänker att närmare än så här kommer jag aldrig Proust.
16 år senare har röken skingrats, dot.com dött och återuppstått och på Twitter tjuvlyssnar jag på Tom och Nils, forskare i Växjö respektive Lund:
Tom: Upptäckte ikväll att KB digitaliserat alla (nästan) SOU:er tillbaka till 1922. Så fantastiskt att jag faktiskt blev tårögd.
Nils: Det är fantastiskt. De håller på att digitalisera varenda satans dagstidning också! Färdiga med AB och SvD.
Alla SOU:er och varenda satans dagstidning, vilken grej! Närmare historiens vardag än så kommer man knappast. Lägger mig i soffan och bläddrar lite i SOU 1922:4 Klimatets inverkan på byggnader vid västkusten. Intressant, men när jag senare ska koppla av med en kvällstidning från samma år är det stopp. För att läsa digitaliserade dagstidningar utgivna efter 1850 måste jag bege mig till Humlegården och titta på skärmen där.
Skyddstiden i upphovsrättslagen är lååång, 70 år efter upphovsmannens död, och de yngsta skribenterna kanske skickade in några väl valda ord vid 10 års ålder. Ironiskt nog är tillgången på svenska dagstidningar i maskinläsbar form utanför Stockholm till och med sämre än på mikrofilmens tid. Och ett utbyggt bredbandsnätverk kommer inte att påverka situationen. Tekniken är inte problemet. Som bibliotek har vi i den digitala tiden ingen nedärvd rätt att förmedla källmaterial, litteratur och vetenskapligt material.
Vill vi verka för det demokratiska samhället och bidra till kunskapsförmedling i hela landet måste vi ge oss in på avtalsarenan. Vi måste inse att nya spelregler gäller, att information och böcker har ägare med intressen att bevaka, vi är inte längre det självskrivna Undantaget. Snart måste vi riva våra låneregler och hälsa nya låntagare välkomna med en bibba avtalsvillkor som gäller för material från våra leverantörer.
Och det finns material som är så samhällsnyttigt att vi knappast klarar det utan stöd från politiskt håll. Stöd för allas tillgång till vårt gemensamma kulturarv. I hela landet.
Så, Tom och Nils, när ni torkat glädjetårarna, håll humöret uppe med SOU:er, det finns många, så ska vi arbeta för att de gamla tidningarna kommer till er! Och, alla biblioteksmänniskor, det pågår ett flertal utredningar, förhandlingar, samtal, politiska överläggningar nationellt och internationellt, och vi måste alla delta från vårt perspektiv!
Dags att dra på den välpressade kostymen och sluta spana efter den tid som flytt!
Karin Grönvall är överbibliotekarie på SLU och krönikör i Biblioteksbladet i vartannat
nummer av tidningen. Karin reflekterar gärna över paradoxer och absurditeter i utvecklingen av biblioteksverksamheten och det stundvis smärtsamma digitala skiftet.
Nu blickar vi framåt!
Karin Grönvall är överbibliotekarie på SLU och krönikör i Biblioteksbladet i vartannat nummer av tidningen. Karin reflekterar gärna över paradoxer och absurditeter i utvecklingen av biblioteksverksamheten och det stundvis smärtsamma digitala skiftet.
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer