Debatter om AI, stök och desinformation
13 jul 2023 • 2 min
Stök, AI, skolbibliotek och desinformation var några ämnen som debatterades under första halvan av 2023. Här är ett urval av vårens debatter i Biblioteksbladet.
Niklas Ferdinand Carlsson, Grethe Rottböll, Lotta Perkiö, Klara Önnerfält, Tommy Olsson, Helene Öberg och Carl Heath skapade debatt under första halvan av 2023.
Missade du några av vårens debatter i biblioteksvärlden? Här är ett urval av vad som debatterades om under första halvan av 2023.
Om stök och trygghet på bibliotek
Lars Ilshammar beskrev tuffare lagar och fler vakter som ett sätt att sopa samhällsproblem under mattan. Och Lars Hilmerssonoch Lotta Perkiö berättade om varför de har anställt en bibliotekssocionom i Örebro.
Lars Ilshammar: Stök och bråk är ett samhällsproblem – inte ett biblioteksproblem
Lars Hilmersson och Lotta Perkiö: Vi bygger demokratin starkare
Om AI och information
Johan Jönsson skrev om hur Wikipedia kan komma att påverkas av AI, Carl Heath efterlyste aktiva politiker i frågor kring AI och Tommy Bildström saknade en sansad debatt om frågorna.
Johan Jönsson: Så hotas Wikipedia av AI
Carl Heath: AI för viktigt för att lämnas åt forskare och teknologer
Tommy Bildström: Dags att prata om AI
Om läsning och skolbibliotek
Över tusen personer stod bakom ett debattinlägg med en uppmaning till skolminister Lotta Edholm: ”Vi måste prata om skolbiblioteken!”
1613 personer: Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
Helene Öberg: Gör minskad läsförmåga att vi klarar lågkonjunkturen bättre?
Om desinformation och demokrati
Förre generalsekreteraren Karin Linder efterlyste fler bibliotekarier i debatten och Niklas Ferdinand Carlsson skrev om bibliotekens roll i kampen för frihet.
Karin Linder: Debatten har utrymme för bibliotekarier
Niklas Ferdinand Carlsson: Biblioteket som vägrade brinna – 90 år av demokrati- och frihetskamp
Om folkbibliotek och tryckta samlingar
Arbetsgruppen för bevarande och gallring: Hög tid att stärka infrastrukturen av tryckta samlingar
Tommy Olsson: Behövs folkbibliotekens eget museum?
Senaste nytt
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer