Debatter om AI, stök och desinformation
13 jul 2023 • 2 min
Stök, AI, skolbibliotek och desinformation var några ämnen som debatterades under första halvan av 2023. Här är ett urval av vårens debatter i Biblioteksbladet.

Niklas Ferdinand Carlsson, Grethe Rottböll, Lotta Perkiö, Klara Önnerfält, Tommy Olsson, Helene Öberg och Carl Heath skapade debatt under första halvan av 2023.
Missade du några av vårens debatter i biblioteksvärlden? Här är ett urval av vad som debatterades om under första halvan av 2023.
Om stök och trygghet på bibliotek
Lars Ilshammar beskrev tuffare lagar och fler vakter som ett sätt att sopa samhällsproblem under mattan. Och Lars Hilmerssonoch Lotta Perkiö berättade om varför de har anställt en bibliotekssocionom i Örebro.
Lars Ilshammar: Stök och bråk är ett samhällsproblem – inte ett biblioteksproblem

Lars Hilmersson och Lotta Perkiö: Vi bygger demokratin starkare
Om AI och information
Johan Jönsson skrev om hur Wikipedia kan komma att påverkas av AI, Carl Heath efterlyste aktiva politiker i frågor kring AI och Tommy Bildström saknade en sansad debatt om frågorna.
Johan Jönsson: Så hotas Wikipedia av AI
Carl Heath: AI för viktigt för att lämnas åt forskare och teknologer
Tommy Bildström: Dags att prata om AI
Om läsning och skolbibliotek
Över tusen personer stod bakom ett debattinlägg med en uppmaning till skolminister Lotta Edholm: ”Vi måste prata om skolbiblioteken!”

1613 personer: Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
Helene Öberg: Gör minskad läsförmåga att vi klarar lågkonjunkturen bättre?
Om desinformation och demokrati
Förre generalsekreteraren Karin Linder efterlyste fler bibliotekarier i debatten och Niklas Ferdinand Carlsson skrev om bibliotekens roll i kampen för frihet.
Karin Linder: Debatten har utrymme för bibliotekarier
Niklas Ferdinand Carlsson: Biblioteket som vägrade brinna – 90 år av demokrati- och frihetskamp
Om folkbibliotek och tryckta samlingar
Arbetsgruppen för bevarande och gallring: Hög tid att stärka infrastrukturen av tryckta samlingar
Tommy Olsson: Behövs folkbibliotekens eget museum?

Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer