Debatter om AI, stök och desinformation

13 jul 2023 • 2 min

Stök, AI, skolbibliotek och desinformation var några ämnen som debatterades under första halvan av 2023. Här är ett urval av vårens debatter i Biblioteksbladet.

Missade du några av vårens debatter i biblioteksvärlden? Här är ett urval av vad som debatterades om under första halvan av 2023.

Om stök och trygghet på bibliotek

Lars Ilshammar beskrev tuffare lagar och fler vakter som ett sätt att sopa samhällsproblem under mattan. Och Lars Hilmerssonoch Lotta Perkiö berättade om varför de har anställt en bibliotekssocionom i Örebro.

Lars Ilshammar: Stök och bråk är ett samhällsproblem – inte ett biblioteksproblem

 

 

 

 

 

Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

Lars Hilmersson och Lotta Perkiö: Vi bygger demokratin starkare

 

 

 

 

Om AI och information

Johan Jönsson skrev om hur Wikipedia kan komma att påverkas av AI, Carl Heath efterlyste aktiva politiker i frågor kring AI och Tommy Bildström saknade en sansad debatt om frågorna.

Johan Jönsson: Så hotas Wikipedia av AI

Carl Heath: AI för viktigt för att lämnas åt forskare och teknologer

Tommy Bildström: Dags att prata om AI

Om läsning och skolbibliotek

Över tusen personer stod bakom ett debattinlägg med en uppmaning till skolminister Lotta Edholm: ”Vi måste prata om skolbiblioteken!”

Klara Önnerfält, Pamela Schultz Nybacka, Martin Widmark, Pär Sahlin, Helene Öberg och Grethe Rotböll är några av över 1 500 personer som har skrivit under ett öppet brev till skolminister Lotta Edholm.

1613 personer: Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!

Helene Öberg: Gör minskad läsförmåga att vi klarar lågkonjunkturen bättre?

Om desinformation och demokrati

Förre generalsekreteraren Karin Linder efterlyste fler bibliotekarier i debatten och Niklas Ferdinand Carlsson skrev om bibliotekens roll i kampen för frihet.

Karin Linder: Debatten har utrymme för bibliotekarier

Niklas Ferdinand Carlsson: Biblioteket som vägrade brinna – 90 år av demokrati- och frihetskamp

Om folkbibliotek och tryckta samlingar

Arbetsgruppen för bevarande och gallring: Hög tid att stärka infrastrukturen av tryckta samlingar

Tommy Olsson: Behövs folkbibliotekens eget museum?

Tommy Olsson från Folkbibliotekens museum.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min