Debatter om AI, stök och desinformation

13 jul 2023 • 2 min

Stök, AI, skolbibliotek och desinformation var några ämnen som debatterades under första halvan av 2023. Här är ett urval av vårens debatter i Biblioteksbladet.

Missade du några av vårens debatter i biblioteksvärlden? Här är ett urval av vad som debatterades om under första halvan av 2023.

Om stök och trygghet på bibliotek

Lars Ilshammar beskrev tuffare lagar och fler vakter som ett sätt att sopa samhällsproblem under mattan. Och Lars Hilmerssonoch Lotta Perkiö berättade om varför de har anställt en bibliotekssocionom i Örebro.

Lars Ilshammar: Stök och bråk är ett samhällsproblem – inte ett biblioteksproblem

 

 

 

 

 

Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

Lars Hilmersson och Lotta Perkiö: Vi bygger demokratin starkare

 

 

 

 

Om AI och information

Johan Jönsson skrev om hur Wikipedia kan komma att påverkas av AI, Carl Heath efterlyste aktiva politiker i frågor kring AI och Tommy Bildström saknade en sansad debatt om frågorna.

Johan Jönsson: Så hotas Wikipedia av AI

Carl Heath: AI för viktigt för att lämnas åt forskare och teknologer

Tommy Bildström: Dags att prata om AI

Om läsning och skolbibliotek

Över tusen personer stod bakom ett debattinlägg med en uppmaning till skolminister Lotta Edholm: ”Vi måste prata om skolbiblioteken!”

Klara Önnerfält, Pamela Schultz Nybacka, Martin Widmark, Pär Sahlin, Helene Öberg och Grethe Rotböll är några av över 1 500 personer som har skrivit under ett öppet brev till skolminister Lotta Edholm.

1613 personer: Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!

Helene Öberg: Gör minskad läsförmåga att vi klarar lågkonjunkturen bättre?

Om desinformation och demokrati

Förre generalsekreteraren Karin Linder efterlyste fler bibliotekarier i debatten och Niklas Ferdinand Carlsson skrev om bibliotekens roll i kampen för frihet.

Karin Linder: Debatten har utrymme för bibliotekarier

Niklas Ferdinand Carlsson: Biblioteket som vägrade brinna – 90 år av demokrati- och frihetskamp

Om folkbibliotek och tryckta samlingar

Arbetsgruppen för bevarande och gallring: Hög tid att stärka infrastrukturen av tryckta samlingar

Tommy Olsson: Behövs folkbibliotekens eget museum?

Tommy Olsson från Folkbibliotekens museum.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min