Öppenhet krävs på årsmöte: ”Viktigare än på länge”

25 aug 2022 • 2 min

På torsdagen höll Iflas generalförsamling sitt årsmöte. En av punkterna handlar om krav på ökad transparens efter turbulensen kring den sparkade generalsekreteraren. Se årsmötet i efterhand här.

Generalförsamlingens möte hålls som ett hybridmöte, både på plats i Dublin, men också med möjlighet att delta digitalt. Utöver återkommande, formella punkter på årsmötet ska dels bokslut redovisas och dels en motion om en oberoende utredning att tas upp under mötet. Båda kan leda till diskussioner.

Catharina Isberg. Foto: Martin Sörbo

I handlingarna framkommer att två styrelseledamöter, Yasuyo Inoue och Adjoa Boateng inte ställer sig bakom det ekonomiska bokslutet för 2021. Detta bör självklart belysas, konstaterar Catharina Isberg, blivande bibliotekschef i Lund och tidigare ledamot i Iflas styrelse, som ska följa mötet digitalt. Hon beskriver det som det viktigaste årsmötet för Ifla på lång tid, då situationen i ledningen är ansträngd med flera obesvarade frågor kring ekonomi och styrning.

Bakgrunden till motionen som kommer från de nordiska biblioteksföreningarna är det senaste årets turbulens på Iflas kansli som ledde till att förre generalsekreteraren Gerald Leitner fick sparken. I motionen ställs krav på dels ökad transparens, dels inrättandet av en visselblåsarfunktion. En internationell skrivelse har också kommit till styrelsen med krav på en oberoende utredning.

Det finns ett behov att svara på de frågor som har ställts och ta dem på allvar, skriver Catharina Isberg i mejl till Biblioteksbladet. ”Globalt är vi drygt 1000 personer som jobbar ideellt inom Ifla och lägger mycket tid och energi på detta viktiga arbete… Ju längre det dröjer med svar på frågetecken desto större blir påverkan på hela organisationen”.

Leif Mårtensson

Leif Mårtensson, ledningskoordinator i kulturförvaltningen i Umeå som tidigare i somras nominerades till Iflas styrelse, ska också följa mötet digitalt. Han har dock inte så stora förväntningar. ”Naturligtvis ska det bli intressant att höra hur de responderar på skrivelsen… Utifrån de genomgångar som gjordes på Ifla WLIC i Dublin så tror jag inte att det kommer mycket nytt och vettigt kopplat till kritiken i våras”, skriver han i ett mejl.

Läs mer om turerna inom Ifla:
›› Få frågor besvarade under WLIC
›› Stockholms stadsbibliotek överväger att lämna Ifla
›› Anklagelser inifrån styrelsen: ”Jag är skakad”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min