Öppenhet krävs på årsmöte: ”Viktigare än på länge”
25 aug 2022 • 2 min
På torsdagen höll Iflas generalförsamling sitt årsmöte. En av punkterna handlar om krav på ökad transparens efter turbulensen kring den sparkade generalsekreteraren. Se årsmötet i efterhand här.
Generalförsamlingens möte hålls som ett hybridmöte, både på plats i Dublin, men också med möjlighet att delta digitalt. Utöver återkommande, formella punkter på årsmötet ska dels bokslut redovisas och dels en motion om en oberoende utredning att tas upp under mötet. Båda kan leda till diskussioner.

I handlingarna framkommer att två styrelseledamöter, Yasuyo Inoue och Adjoa Boateng inte ställer sig bakom det ekonomiska bokslutet för 2021. Detta bör självklart belysas, konstaterar Catharina Isberg, blivande bibliotekschef i Lund och tidigare ledamot i Iflas styrelse, som ska följa mötet digitalt. Hon beskriver det som det viktigaste årsmötet för Ifla på lång tid, då situationen i ledningen är ansträngd med flera obesvarade frågor kring ekonomi och styrning.
Bakgrunden till motionen som kommer från de nordiska biblioteksföreningarna är det senaste årets turbulens på Iflas kansli som ledde till att förre generalsekreteraren Gerald Leitner fick sparken. I motionen ställs krav på dels ökad transparens, dels inrättandet av en visselblåsarfunktion. En internationell skrivelse har också kommit till styrelsen med krav på en oberoende utredning.
Det finns ett behov att svara på de frågor som har ställts och ta dem på allvar, skriver Catharina Isberg i mejl till Biblioteksbladet. ”Globalt är vi drygt 1000 personer som jobbar ideellt inom Ifla och lägger mycket tid och energi på detta viktiga arbete… Ju längre det dröjer med svar på frågetecken desto större blir påverkan på hela organisationen”.

Leif Mårtensson, ledningskoordinator i kulturförvaltningen i Umeå som tidigare i somras nominerades till Iflas styrelse, ska också följa mötet digitalt. Han har dock inte så stora förväntningar. ”Naturligtvis ska det bli intressant att höra hur de responderar på skrivelsen… Utifrån de genomgångar som gjordes på Ifla WLIC i Dublin så tror jag inte att det kommer mycket nytt och vettigt kopplat till kritiken i våras”, skriver han i ett mejl.
Läs mer om turerna inom Ifla:
›› Få frågor besvarade under WLIC
›› Stockholms stadsbibliotek överväger att lämna Ifla
›› Anklagelser inifrån styrelsen: ”Jag är skakad”
Senaste nytt

Läsning i fokus på årets bokmässa
Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.
8 jun 2023 • 2 min

Prisas för sin innovativa kraft
Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”
8 jun 2023 • < 1 min

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer