"Bibliotekarierna har stått ut så himla länge"

10 jun 2015 • < 1 min

Fackförbundet DIK:s ordförande Karin Linder är bekymrad över arbetsmiljön för bibliotekarierna i Sverige: – Jag är rätt oroad över att bibliotekarierna...

Fackförbundet DIK:s ordförande Karin Linder är bekymrad över arbetsmiljön för bibliotekarierna i Sverige:
– Jag är rätt oroad över att bibliotekarierna har stått ut så himla länge.


På höstens bokmässa i Göteborg ska fackförbundet DIK presentera den enkät, som Karin Linder skrivit om i Svenska Dagbladet, och som nu ska göras bland medlemmar som arbetar på bibliotek runt om i landet.

Enkäten har planerats under ett par månader, och enligt uppgift är det från början medlemmar i DIK, som vill att deras arbetsmiljö ska undersökas.

Enkäten ska inrikta sig på två områden: förutom oro för en stökig arbetsmiljö, vill DIK också vill fånga upp vad som händer när grupper kommer till biblioteken och tystar samtal och föreläsningar, vilket blir ”ett slags politisk övertagande av samtalet”.

Karin Linder är bekymrad:

– Tyvärr upplever vi att arbetsgivarsidan negligerar problemen och ganska ofta lägger ansvaret på den enskilda bibliotekarien, säger Karin Linder.

– Det kan till exempel handla om ganska små bibliotek, med en, två eller tre bibliotekarier, och där den i personalen som är sjuk inte ersätts. Bibliotekarierna kan känna sig ensamma och väldigt utsatta.

I enkäten, som går ut till DIK: s medlemmar på biblioteken, finns det utrymme för personliga, mer redogörande svar.

Karin Linder ser att det finns viktiga åtgärder som kan underlätta för bibliotekarierna:

– Högre bemanning och att det gäller också att se bibliotekens roll i samhället. Bibliotekarierna ska kunna känna sig trygga. Man måste förstå att problemen inte handlar om en enskild företeelse inne i biblioteken utan tolka det som tecken på social oro.

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min