"Bibliotekarierna har stått ut så himla länge"

10 jun 2015 • < 1 min

Fackförbundet DIK:s ordförande Karin Linder är bekymrad över arbetsmiljön för bibliotekarierna i Sverige: – Jag är rätt oroad över att bibliotekarierna...

Fackförbundet DIK:s ordförande Karin Linder är bekymrad över arbetsmiljön för bibliotekarierna i Sverige:
– Jag är rätt oroad över att bibliotekarierna har stått ut så himla länge.


På höstens bokmässa i Göteborg ska fackförbundet DIK presentera den enkät, som Karin Linder skrivit om i Svenska Dagbladet, och som nu ska göras bland medlemmar som arbetar på bibliotek runt om i landet.

Enkäten har planerats under ett par månader, och enligt uppgift är det från början medlemmar i DIK, som vill att deras arbetsmiljö ska undersökas.

Enkäten ska inrikta sig på två områden: förutom oro för en stökig arbetsmiljö, vill DIK också vill fånga upp vad som händer när grupper kommer till biblioteken och tystar samtal och föreläsningar, vilket blir ”ett slags politisk övertagande av samtalet”.

Karin Linder är bekymrad:

– Tyvärr upplever vi att arbetsgivarsidan negligerar problemen och ganska ofta lägger ansvaret på den enskilda bibliotekarien, säger Karin Linder.

– Det kan till exempel handla om ganska små bibliotek, med en, två eller tre bibliotekarier, och där den i personalen som är sjuk inte ersätts. Bibliotekarierna kan känna sig ensamma och väldigt utsatta.

I enkäten, som går ut till DIK: s medlemmar på biblioteken, finns det utrymme för personliga, mer redogörande svar.

Karin Linder ser att det finns viktiga åtgärder som kan underlätta för bibliotekarierna:

– Högre bemanning och att det gäller också att se bibliotekens roll i samhället. Bibliotekarierna ska kunna känna sig trygga. Man måste förstå att problemen inte handlar om en enskild företeelse inne i biblioteken utan tolka det som tecken på social oro.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min