"Bibliotekarierna har stått ut så himla länge"

10 jun 2015 • < 1 min

Fackförbundet DIK:s ordförande Karin Linder är bekymrad över arbetsmiljön för bibliotekarierna i Sverige: – Jag är rätt oroad över att bibliotekarierna...

Fackförbundet DIK:s ordförande Karin Linder är bekymrad över arbetsmiljön för bibliotekarierna i Sverige:
– Jag är rätt oroad över att bibliotekarierna har stått ut så himla länge.


På höstens bokmässa i Göteborg ska fackförbundet DIK presentera den enkät, som Karin Linder skrivit om i Svenska Dagbladet, och som nu ska göras bland medlemmar som arbetar på bibliotek runt om i landet.

Enkäten har planerats under ett par månader, och enligt uppgift är det från början medlemmar i DIK, som vill att deras arbetsmiljö ska undersökas.

Enkäten ska inrikta sig på två områden: förutom oro för en stökig arbetsmiljö, vill DIK också vill fånga upp vad som händer när grupper kommer till biblioteken och tystar samtal och föreläsningar, vilket blir ”ett slags politisk övertagande av samtalet”.

Karin Linder är bekymrad:

– Tyvärr upplever vi att arbetsgivarsidan negligerar problemen och ganska ofta lägger ansvaret på den enskilda bibliotekarien, säger Karin Linder.

– Det kan till exempel handla om ganska små bibliotek, med en, två eller tre bibliotekarier, och där den i personalen som är sjuk inte ersätts. Bibliotekarierna kan känna sig ensamma och väldigt utsatta.

I enkäten, som går ut till DIK: s medlemmar på biblioteken, finns det utrymme för personliga, mer redogörande svar.

Karin Linder ser att det finns viktiga åtgärder som kan underlätta för bibliotekarierna:

– Högre bemanning och att det gäller också att se bibliotekens roll i samhället. Bibliotekarierna ska kunna känna sig trygga. Man måste förstå att problemen inte handlar om en enskild företeelse inne i biblioteken utan tolka det som tecken på social oro.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min