"Bibliotekarierna har stått ut så himla länge"

10 jun 2015 • < 1 min

Fackförbundet DIK:s ordförande Karin Linder är bekymrad över arbetsmiljön för bibliotekarierna i Sverige: – Jag är rätt oroad över att bibliotekarierna...

Fackförbundet DIK:s ordförande Karin Linder är bekymrad över arbetsmiljön för bibliotekarierna i Sverige:
– Jag är rätt oroad över att bibliotekarierna har stått ut så himla länge.


På höstens bokmässa i Göteborg ska fackförbundet DIK presentera den enkät, som Karin Linder skrivit om i Svenska Dagbladet, och som nu ska göras bland medlemmar som arbetar på bibliotek runt om i landet.

Enkäten har planerats under ett par månader, och enligt uppgift är det från början medlemmar i DIK, som vill att deras arbetsmiljö ska undersökas.

Enkäten ska inrikta sig på två områden: förutom oro för en stökig arbetsmiljö, vill DIK också vill fånga upp vad som händer när grupper kommer till biblioteken och tystar samtal och föreläsningar, vilket blir ”ett slags politisk övertagande av samtalet”.

Karin Linder är bekymrad:

– Tyvärr upplever vi att arbetsgivarsidan negligerar problemen och ganska ofta lägger ansvaret på den enskilda bibliotekarien, säger Karin Linder.

– Det kan till exempel handla om ganska små bibliotek, med en, två eller tre bibliotekarier, och där den i personalen som är sjuk inte ersätts. Bibliotekarierna kan känna sig ensamma och väldigt utsatta.

I enkäten, som går ut till DIK: s medlemmar på biblioteken, finns det utrymme för personliga, mer redogörande svar.

Karin Linder ser att det finns viktiga åtgärder som kan underlätta för bibliotekarierna:

– Högre bemanning och att det gäller också att se bibliotekens roll i samhället. Bibliotekarierna ska kunna känna sig trygga. Man måste förstå att problemen inte handlar om en enskild företeelse inne i biblioteken utan tolka det som tecken på social oro.

0 kommentarer

Senaste nytt

Forskning

Nytt ljus på lärosätesbiblioteken

Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."

11 okt 2024 • 2 min

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 4 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min