Årets bokmässa blir digital

28 maj 2020 • < 1 min

Den fysiska bokmässan ställs in i höst, för första gången på 35 år. I stället hålls en digital bildningshubb och en litteraturfestival i slutet av september.

Trängseln på Bokmässan lämpar sig inte för coronatider och höstens mässa blir i stället digital. Bilden är från Bokmässan 2017. Foto: Niklas Maupoix

I stället för att trängas mellan bokstånden och författarsamtalen på mässan i Göteborg kan besökarna i år sitta hemma i soffan och ta del av djuplodande seminarier, meddelar bokmässan på sin hemsida.

Bokmässan skulle ha hållits den 24-27 september. Samma datum gäller fortfarande, men eventet blir alltså helt digitalt. De två första dagarna, på torsdagen och fredagen hålls det som kallas Bokmässans bildningshubb. Där lyfts frågor om bibliotek och skola i livesända seminarier och samtal.

På lördagen och söndagen hålls en litteraturfestival där nyutgivna böcker presenteras.

Programmet planeras fortfarande och kommer att presenteras den 25 augusti.

Årets hedersgäst är Sydafrika. Dess representanter kommer att medverka till viss del digitalt, men kan på grund av reserestriktioner och pandemin, inte komma hit i år. I stället välkomnas de tillbaka som temaland till Bokmässan 2022.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min