"Det är ett angrepp på demokratin"
28 jun 2021 • 3 min
53 svenska folkbibliotek har drabbats när Micromarc-systemet slagits ut. Ett angrepp på demokratin som motiverar en framtida dialog om beredskap och skydd, anser biblioteksföreträdare Biblioteksbladet talat med.

Sedan i onsdags ligger Micromarc nere efter en fientlig så kallad ransomwareattack mot systemets infrastruktur i Norge. Verksamheten på norska, finska och totalt 53 svenska folkbibliotek är beroende av systemet.

– Det innebär merarbete på många sätt. Praktiskt betyder det att man måste göra allt offline och det tar mycket extratid. Det tar också mycket tid att uppdatera låntagarna och berätta varför allt är så här, säger Annika Hansson, bibliotekarie på biblioteket i Malung-Sälens kommun.
Mest drabbade, anser Annika Hansson, är dock låntagare som läser på universitet och inte kommer åt kurslitteratur som de reserverat.
– Det är ett angrepp på demokratin, som kan få stora konsekvenser för enskilda låntagare.
Annika Hansson tycker att besökarna ändå är tålmodiga och visar förståelse över att verksamheten inte fungerar som vanligt.
– Så var det i alla fall under de första dagarna. I dag har folk varit förvånade att det inte är igång, alla trodde nog att det skulle fungera igen efter helgen. Att sådant här kan hända förstår alla, men inte att det blir så här långa avbrott.
Sedan systemet gick ner i torsdags har Axiell, som ligger bakom Micromarc-systemet, skickat regelbundna uppdateringar till sina användare. Annika Hansson anser dock att mycket som kommunicerats har varit intetsägande och drar slutsatsen att det är därför händelsen har fått sparsam uppmärksamhet i media.
– Axiell skulle ha varit öppnare, säger hon.

Sonja Viklund, biblioteks- och kulturchef i Mora som ingår i samma bibliotekssamarbete som Malung-Sälen, konstaterar också att informationen från Axiell varit sparsam.
– I morse ringde vi och frågade om de inte kan lägga ut information på sin webb. Vi fick beskedet att de skulle ta upp det som ett önskemål.
– Jag är väl ganska tolerant. Sånt här kan faktiskt hända, vi kan inte påverka något av detta, säger hon.
Erik Edwardson, som bloggar och twittrar under namnet Systembibliotekarien och jobbar på biblioteket i Höganäs, understryker att ett bibliotekssystem som ligger nere är dramatisk händelse.
– Oavsett om det är under en längre eller kortare tid så är det en stor sak eftersom det är så mycket vi inte kan göra. Konkret: om någon kommer in och frågar efter en bok så kan vi inte se om den boken finns inne. Och om den inte funnits inne så hade man ställts i kö och så småningom fått boken från ett annat bibliotek.

Höganäs bibliotek ingår i Familjen Helsingborg bestående av elva kommuner i nordvästra Skåne som bland annat samarbetar kring biblioteksverksamheten och delar katalog.
– Vi försöker lösa det så gott vi kan. Och vi får kontinuerlig återkoppling från Axiell om deras progress i ärendet, vilket jag tycker har fungerat bra, säger Catharina Isberg, bibliotekschef i Helsingborg.
Att datasystem kan drabbas är ingen överraskning, men Isberg säger att hon aldrig tänkt sig att det skulle bli så långvarigt som nu.

– Bibliotekssystem är en grund i den demokratiska infrastrukturen och jag kan känna att det här är något viktigt att ha koll på och något vi verkligen behöver se till att vi har bra rutiner att hantera, om det skulle hända igen.
Catharina Isberg ser fördelen i att systemet hanteras av ett externt företag.
– Det krävs en enorm kompetens som varje kommun inte kan ha, säger hon men tillägger att händelsen samtidigt bör bli en tankeställare för bibliotekssektorn.
– På lokal nivå har vi en digitaliseringsavdelning som har stort säkerhetstänk och vi har våra systemansvariga inom verksamheten, så där finns ju flera krafter som arbetar med frågan. Men nationellt tror jag att det här är något vi måste titta på efter detta. Vi behöver se detta som en lärdom.
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer