"Det är ett angrepp på demokratin"
28 jun 2021 • 3 min
53 svenska folkbibliotek har drabbats när Micromarc-systemet slagits ut. Ett angrepp på demokratin som motiverar en framtida dialog om beredskap och skydd, anser biblioteksföreträdare Biblioteksbladet talat med.

Sedan i onsdags ligger Micromarc nere efter en fientlig så kallad ransomwareattack mot systemets infrastruktur i Norge. Verksamheten på norska, finska och totalt 53 svenska folkbibliotek är beroende av systemet.

– Det innebär merarbete på många sätt. Praktiskt betyder det att man måste göra allt offline och det tar mycket extratid. Det tar också mycket tid att uppdatera låntagarna och berätta varför allt är så här, säger Annika Hansson, bibliotekarie på biblioteket i Malung-Sälens kommun.
Mest drabbade, anser Annika Hansson, är dock låntagare som läser på universitet och inte kommer åt kurslitteratur som de reserverat.
– Det är ett angrepp på demokratin, som kan få stora konsekvenser för enskilda låntagare.
Annika Hansson tycker att besökarna ändå är tålmodiga och visar förståelse över att verksamheten inte fungerar som vanligt.
– Så var det i alla fall under de första dagarna. I dag har folk varit förvånade att det inte är igång, alla trodde nog att det skulle fungera igen efter helgen. Att sådant här kan hända förstår alla, men inte att det blir så här långa avbrott.
Sedan systemet gick ner i torsdags har Axiell, som ligger bakom Micromarc-systemet, skickat regelbundna uppdateringar till sina användare. Annika Hansson anser dock att mycket som kommunicerats har varit intetsägande och drar slutsatsen att det är därför händelsen har fått sparsam uppmärksamhet i media.
– Axiell skulle ha varit öppnare, säger hon.

Sonja Viklund, biblioteks- och kulturchef i Mora som ingår i samma bibliotekssamarbete som Malung-Sälen, konstaterar också att informationen från Axiell varit sparsam.
– I morse ringde vi och frågade om de inte kan lägga ut information på sin webb. Vi fick beskedet att de skulle ta upp det som ett önskemål.
– Jag är väl ganska tolerant. Sånt här kan faktiskt hända, vi kan inte påverka något av detta, säger hon.
Erik Edwardson, som bloggar och twittrar under namnet Systembibliotekarien och jobbar på biblioteket i Höganäs, understryker att ett bibliotekssystem som ligger nere är dramatisk händelse.
– Oavsett om det är under en längre eller kortare tid så är det en stor sak eftersom det är så mycket vi inte kan göra. Konkret: om någon kommer in och frågar efter en bok så kan vi inte se om den boken finns inne. Och om den inte funnits inne så hade man ställts i kö och så småningom fått boken från ett annat bibliotek.

Höganäs bibliotek ingår i Familjen Helsingborg bestående av elva kommuner i nordvästra Skåne som bland annat samarbetar kring biblioteksverksamheten och delar katalog.
– Vi försöker lösa det så gott vi kan. Och vi får kontinuerlig återkoppling från Axiell om deras progress i ärendet, vilket jag tycker har fungerat bra, säger Catharina Isberg, bibliotekschef i Helsingborg.
Att datasystem kan drabbas är ingen överraskning, men Isberg säger att hon aldrig tänkt sig att det skulle bli så långvarigt som nu.

– Bibliotekssystem är en grund i den demokratiska infrastrukturen och jag kan känna att det här är något viktigt att ha koll på och något vi verkligen behöver se till att vi har bra rutiner att hantera, om det skulle hända igen.
Catharina Isberg ser fördelen i att systemet hanteras av ett externt företag.
– Det krävs en enorm kompetens som varje kommun inte kan ha, säger hon men tillägger att händelsen samtidigt bör bli en tankeställare för bibliotekssektorn.
– På lokal nivå har vi en digitaliseringsavdelning som har stort säkerhetstänk och vi har våra systemansvariga inom verksamheten, så där finns ju flera krafter som arbetar med frågan. Men nationellt tror jag att det här är något vi måste titta på efter detta. Vi behöver se detta som en lärdom.
Senaste nytt

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer