Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
28 jun 2021 • 3 min
53 svenska folkbibliotek har drabbats när Micromarc-systemet slagits ut. Ett angrepp på demokratin som motiverar en framtida dialog om beredskap och skydd, anser biblioteksföreträdare Biblioteksbladet talat med.
Sedan i onsdags ligger Micromarc nere efter en fientlig så kallad ransomwareattack mot systemets infrastruktur i Norge. Verksamheten på norska, finska och totalt 53 svenska folkbibliotek är beroende av systemet.
– Det innebär merarbete på många sätt. Praktiskt betyder det att man måste göra allt offline och det tar mycket extratid. Det tar också mycket tid att uppdatera låntagarna och berätta varför allt är så här, säger Annika Hansson, bibliotekarie på biblioteket i Malung-Sälens kommun.
Mest drabbade, anser Annika Hansson, är dock låntagare som läser på universitet och inte kommer åt kurslitteratur som de reserverat.
– Det är ett angrepp på demokratin, som kan få stora konsekvenser för enskilda låntagare.
Annika Hansson tycker att besökarna ändå är tålmodiga och visar förståelse över att verksamheten inte fungerar som vanligt.
– Så var det i alla fall under de första dagarna. I dag har folk varit förvånade att det inte är igång, alla trodde nog att det skulle fungera igen efter helgen. Att sådant här kan hända förstår alla, men inte att det blir så här långa avbrott.
Sedan systemet gick ner i torsdags har Axiell, som ligger bakom Micromarc-systemet, skickat regelbundna uppdateringar till sina användare. Annika Hansson anser dock att mycket som kommunicerats har varit intetsägande och drar slutsatsen att det är därför händelsen har fått sparsam uppmärksamhet i media.
– Axiell skulle ha varit öppnare, säger hon.
Sonja Viklund, biblioteks- och kulturchef i Mora som ingår i samma bibliotekssamarbete som Malung-Sälen, konstaterar också att informationen från Axiell varit sparsam.
– I morse ringde vi och frågade om de inte kan lägga ut information på sin webb. Vi fick beskedet att de skulle ta upp det som ett önskemål.
– Jag är väl ganska tolerant. Sånt här kan faktiskt hända, vi kan inte påverka något av detta, säger hon.
Erik Edwardson, som bloggar och twittrar under namnet Systembibliotekarien och jobbar på biblioteket i Höganäs, understryker att ett bibliotekssystem som ligger nere är dramatisk händelse.
– Oavsett om det är under en längre eller kortare tid så är det en stor sak eftersom det är så mycket vi inte kan göra. Konkret: om någon kommer in och frågar efter en bok så kan vi inte se om den boken finns inne. Och om den inte funnits inne så hade man ställts i kö och så småningom fått boken från ett annat bibliotek.
Höganäs bibliotek ingår i Familjen Helsingborg bestående av elva kommuner i nordvästra Skåne som bland annat samarbetar kring biblioteksverksamheten och delar katalog.
– Vi försöker lösa det så gott vi kan. Och vi får kontinuerlig återkoppling från Axiell om deras progress i ärendet, vilket jag tycker har fungerat bra, säger Catharina Isberg, bibliotekschef i Helsingborg.
Att datasystem kan drabbas är ingen överraskning, men Isberg säger att hon aldrig tänkt sig att det skulle bli så långvarigt som nu.
– Bibliotekssystem är en grund i den demokratiska infrastrukturen och jag kan känna att det här är något viktigt att ha koll på och något vi verkligen behöver se till att vi har bra rutiner att hantera, om det skulle hända igen.
Catharina Isberg ser fördelen i att systemet hanteras av ett externt företag.
– Det krävs en enorm kompetens som varje kommun inte kan ha, säger hon men tillägger att händelsen samtidigt bör bli en tankeställare för bibliotekssektorn.
– På lokal nivå har vi en digitaliseringsavdelning som har stort säkerhetstänk och vi har våra systemansvariga inom verksamheten, så där finns ju flera krafter som arbetar med frågan. Men nationellt tror jag att det här är något vi måste titta på efter detta. Vi behöver se detta som en lärdom.
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer