Forskare: Satsningar på bibliotek ger höjda studieresultat
2 jul 2024 • 2 min
Kan offentliga investeringar i nya eller renoverade biblioteksbyggnader göra närområdets elever bättre på att läsa och att klara skolans matematik? Ja, svarar amerikanska forskare.
Det finns ett samband mellan fysiska satsningar på folkbibliotek och förbättrade skolresultat. Det hävdar ekonomiforskarna Gregory Gilpin, Ezra Karger och Peter Nencka i en artikel i tidskriften American Economic Journal: Economi Policy.

Forskarna, som är verksamma vid delstatsuniversiteten i Montana och Florida samt vid den amerikanska centralbankens kontor i Chicago, har vägt samman uppgifter om offentliga utgifter för biblioteksverksamhet med skolresultat och fastighetspriser samt investeringar i nybyggen och större renoveringar av bibliotek. En av deras slutsatserna är, möjligen inte särskilt förvånande, att det finns ett samband mellan ekonomiska satsningar på att bygga eller renovera bibliotek, och hur dessa byggnader sedan används.
”Vi kan konstatera att investeringar större än 200 dollar per lokal skolelev, markant höjer antalet biblioteksbesök, barns boklån och deras närvaro vid evenemang med i genomsnitt 5–15 procent under året då investeringen gjorts”, skriver forskarna.
En annan tydlig slutsats är att studieresultaten när det gäller läsande förbättras för elever i ett område med ett nybyggt eller nyrenoverat bibliotek. Även prestationerna i matematik förbättras något, dock inte lika entydigt som när det handlar om läsning.
Tillsammans antyder dessa resultat att effekterna av bibliotek är större när biblioteken är mer framträdande i det lokala samhället.
”Tillsammans antyder dessa resultat att effekterna av bibliotek är större när biblioteken är mer framträdande i det lokala samhället”, skriver forskarna.
USA och ett västeuropeiskt välfärdsland som Sverige skiljer sig åt när det handlar om offentliga utgifter. Gregory Gilpin, professor vid institutionen för jordbruksekonomi vid Montana State University och en av artikelförfattarna, är ändå övertygad om att en jämförelse är möjlig.
– Jag bedömer att våra slutsatser går att applicera på OECD-länder med liknande offentliga bibliotekssystem som erbjuder likvärdiga samlingar, utrymmen för möten och programverksamhet.
Greogry Gilpin menar att betydelsen av bibliotek alltid har varit svår att fånga för forskare och därför har varit understuderat.
– Medan bibliotekarier länge har framhållit deras betydelse har det varit ont om kvantifierbara bevis på bibliotekens genomslag inom lokalbefolkningar. Meningen med den här studien är att tillhandahålla tydliga bevis på deras betydelse, i synnerhet nu under en tid när bibliotekens värde ofta ifrågasätts.
Senaste nytt

Framtidstema för biblioteksdagarna i Borås
Svensk biblioteksförening fyller 25 år. Det uppmärksammas på årets upplaga av Biblioteksdagarna. Temat i Borås är Tillbaka till framtiden.
7 maj 2025 • 2 min

Så ska skolorna granskas
Vad händer om en skola inte skulle bemanna sitt skolbibliotek i enlighet med nya lagen? De ska granskas, men än är det inte klart hur.
6 maj 2025 • 2 min

Öppna samtal ska vaccinera mot polarisering
Filosofikafé på Tyresö bibliotek. ”Jag är inte här för att hävda min åsikt, utan för att lyssna och lära mig”, säger en av deltagarna.
5 maj 2025 • 5 min

Vetenskaplig publicering – nytt förslag för att slippa "big five"
Dagens system för vetenskapliga texter håller på att kollapsa, säger Wilhelm Widmark på Stockholms universitet. Från Tyskland kommer ett förslag om hur problemen kan lösas.
5 maj 2025 • 2 min

Bibliotekschefer varnar för utvecklingen i USA
Den akademiska friheten är under attack, skriver ett trettiotal företrädare för lärosätesbiblioteken, och varnar händelseutvecklingen i USA.
2 maj 2025 • < 1 min

Här får böckerna åka ambulans
På Norrlands universitetssjukhus i Umeå går barnen på äventyr i kulvertarna och böcker åker ambulans. Sjukhusbiblioteket är en plats för allvar och tårar, glädje och sorg.
30 apr 2025 • 4 min

Låt oss stärka svenska studenters förmåga att läsa
Många studenter på universitet och högskolor har svårt att läsa längre texter. Därför borde läsfrämjande arbete bli en del av lärosätenas uppdrag, skriver 21 bibliotekarier.
29 apr 2025 • 3 min

Ny inriktning för gammalt bibliotek – ”grönt och solidariskt”
Biblioteket som plats är i ständig förändring. Det märks på Heinrich Böll-biblioteket i Berlin. Där står hållbarhetstänket i centrum.
28 apr 2025 • 6 min

Är det alltid bra att läsa? Eller finns det skadliga böcker?
Dark Romance är populärt bland ungdomar – men något vi borde prata om, skriver Magnus Johansson som undrar över biblioteksvärldens tystnad om genren. Beror det på glädje över att unga faktiskt läser och att deras läsval därför inte ifrågasätts?
25 apr 2025 • 3 min
Man vill skratta åt dårskapen – men alltför mycket står på spel
Känslan av maktlöshet får inte ta över när frilansjournalisten Joakim Medin riskerar tolv år i turkiskt fängelse. Det finns sätt att försöka hjälpa honom, och biblioteken har en roll att spela.
25 apr 2025 • < 1 min

Friskolor oroar sig för nya lagen
Många friskolor hör av sig och är stressade över lagen om bemannade skolbibliotek. Men det tjänar inget till att beklaga sig, enligt Andreas Mörck, på Almega utbildning. "Vårt uppdrag nu är att genomföra det."
24 apr 2025 • 3 min

Hot från insidan
Våra värderingar och åsikter får oss att sprida desinformation – och därför borde vi sluta använda sociala medier. ”Eller åtminstone använda dem på ett helt annat sätt”, säger forskaren Dannagal Young.
23 apr 2025 • 5 min
0 kommentarer