Efterlyser samtal om framtida Wlic – ”En rejäl utmaning”

4 okt 2023 • 2 min

Bra att det inte blir något Wlic i Dubai, säger Helene Öberg. Nu efterlyser hon en diskussion om hur villkoren bör se ut för framtida arrangörer. Men det är ingen lätt fråga, då den årliga konferensen utgör en viktig inkomst för Ifla.

Helene Öberg efterlyser ett samtal om hur Wlic ska arrangeras i framtiden. Foto: Ylva Sundgren

Beskedet om att Ifla inte kommer att hålla Wlic i Dubai nästa år var välkommet, säger Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening, efter beskedet att Förenade Arabemiraten drar tillbaka sitt erbjudande till biblioteksfederationen.

– Det är bra att Wlic inte genomförs på en plats där någon annan kontrollerar innehållet, även om vi så klart tycker att Ifla själva borde ha kommit fram till att det var olämpligt, säger hon.

Framöver efterlyser hon en diskussion kring hur och var framtida Wlic-konferenser ska arrangeras och hur villkoren ska se ut. Något som inte nödvändigtvis blir lätt, eftersom få länder är beredda att stå som värd för dem. Dessutom uppstår svårigheter för många att delta om Wlic exempelvis hålls i EU, då det är svårt för personer från Mellanöstern och Afrika att få visum.

– Det blir en rejäl utmaning om alla ska ha möjlighet att åka, men det samtalet behöver komma i gång nu så att det blir på en plats dit många kan åka, men som ändå respekterar mänskliga rättigheter, säger Helene Öberg.

– Kanske ska man hålla det digitalt, kanske vart annat år. Det finns olika sätt att lösa det på som inte går ut på att hålla Wlic i Dubai.

När det finns en arrangörskostnad är länder med smutsigare agenda mer intresserade.

En svårighet med arrangemanget är att medfinansiering krävs av värdlandet. Det begränsar vilka länder som har möjlighet och vilka som är beredda att stå som värdland.

– När det finns en arrangörskostnad är länder med smutsigare agenda mer intresserade. I andra länder leder det ofta till diskussioner om skattebetalarnas pengar, säger Helene Öberg.

Wlic är alltså en viktig en inkomstkälla för Ifla, men även om finansieringen inte är lätt att lösa, måste frågan tas på stort allvar, konstaterar Helene Öberg.

– Iflas styrelse behöver både förstå reaktionerna som kom när någon annan bestämde agendan och ta initiativ till samtal för hur Wlic ska kunna hållas och vara mer inkluderande, säger hon.

– Det är inget man löser lätt, men att hamna i den här situationen igen är inget alternativ.

Läs mer om turerna kring Wlic i Dubai ››
›› ”Iflas agerande skandalöst, oacceptabelt och provocerande” – Fackförbundet Dik lämnar biblioteksfederationen
›› Miriam Nauri drev igenom årsmöte på annan plats
›› Demonstration på årets invigning av Wlic – protester mot att hbtqi-frågor stryks i Dubai
›› Christer Edeholt efterlyser fler protester: ””Ska jag få finnas eller ska jag inte få finnas?”
›› Liber: Ja till Ungern men nej till Dubai
›› Iflas ordförande svarar på kritiken
›› KB: ”Ett inställt Wlic att föredra”

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min