Efterlyser samtal om framtida Wlic – ”En rejäl utmaning”
4 okt 2023 • 2 min
Bra att det inte blir något Wlic i Dubai, säger Helene Öberg. Nu efterlyser hon en diskussion om hur villkoren bör se ut för framtida arrangörer. Men det är ingen lätt fråga, då den årliga konferensen utgör en viktig inkomst för Ifla.

Beskedet om att Ifla inte kommer att hålla Wlic i Dubai nästa år var välkommet, säger Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening, efter beskedet att Förenade Arabemiraten drar tillbaka sitt erbjudande till biblioteksfederationen.
– Det är bra att Wlic inte genomförs på en plats där någon annan kontrollerar innehållet, även om vi så klart tycker att Ifla själva borde ha kommit fram till att det var olämpligt, säger hon.
Framöver efterlyser hon en diskussion kring hur och var framtida Wlic-konferenser ska arrangeras och hur villkoren ska se ut. Något som inte nödvändigtvis blir lätt, eftersom få länder är beredda att stå som värd för dem. Dessutom uppstår svårigheter för många att delta om Wlic exempelvis hålls i EU, då det är svårt för personer från Mellanöstern och Afrika att få visum.
– Det blir en rejäl utmaning om alla ska ha möjlighet att åka, men det samtalet behöver komma i gång nu så att det blir på en plats dit många kan åka, men som ändå respekterar mänskliga rättigheter, säger Helene Öberg.
– Kanske ska man hålla det digitalt, kanske vart annat år. Det finns olika sätt att lösa det på som inte går ut på att hålla Wlic i Dubai.
När det finns en arrangörskostnad är länder med smutsigare agenda mer intresserade.
– När det finns en arrangörskostnad är länder med smutsigare agenda mer intresserade. I andra länder leder det ofta till diskussioner om skattebetalarnas pengar, säger Helene Öberg.
Wlic är alltså en viktig en inkomstkälla för Ifla, men även om finansieringen inte är lätt att lösa, måste frågan tas på stort allvar, konstaterar Helene Öberg.
– Iflas styrelse behöver både förstå reaktionerna som kom när någon annan bestämde agendan och ta initiativ till samtal för hur Wlic ska kunna hållas och vara mer inkluderande, säger hon.
– Det är inget man löser lätt, men att hamna i den här situationen igen är inget alternativ.
Läs mer om turerna kring Wlic i Dubai ››
›› ”Iflas agerande skandalöst, oacceptabelt och provocerande” – Fackförbundet Dik lämnar biblioteksfederationen
›› Miriam Nauri drev igenom årsmöte på annan plats
›› Demonstration på årets invigning av Wlic – protester mot att hbtqi-frågor stryks i Dubai
›› Christer Edeholt efterlyser fler protester: ””Ska jag få finnas eller ska jag inte få finnas?”
›› Liber: Ja till Ungern men nej till Dubai
›› Iflas ordförande svarar på kritiken
›› KB: ”Ett inställt Wlic att föredra”
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer