Efterlyser samtal om framtida Wlic – ”En rejäl utmaning”

4 okt 2023 • 2 min

Bra att det inte blir något Wlic i Dubai, säger Helene Öberg. Nu efterlyser hon en diskussion om hur villkoren bör se ut för framtida arrangörer. Men det är ingen lätt fråga, då den årliga konferensen utgör en viktig inkomst för Ifla.

Helene Öberg efterlyser ett samtal om hur Wlic ska arrangeras i framtiden. Foto: Ylva Sundgren

Beskedet om att Ifla inte kommer att hålla Wlic i Dubai nästa år var välkommet, säger Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening, efter beskedet att Förenade Arabemiraten drar tillbaka sitt erbjudande till biblioteksfederationen.

– Det är bra att Wlic inte genomförs på en plats där någon annan kontrollerar innehållet, även om vi så klart tycker att Ifla själva borde ha kommit fram till att det var olämpligt, säger hon.

Framöver efterlyser hon en diskussion kring hur och var framtida Wlic-konferenser ska arrangeras och hur villkoren ska se ut. Något som inte nödvändigtvis blir lätt, eftersom få länder är beredda att stå som värd för dem. Dessutom uppstår svårigheter för många att delta om Wlic exempelvis hålls i EU, då det är svårt för personer från Mellanöstern och Afrika att få visum.

– Det blir en rejäl utmaning om alla ska ha möjlighet att åka, men det samtalet behöver komma i gång nu så att det blir på en plats dit många kan åka, men som ändå respekterar mänskliga rättigheter, säger Helene Öberg.

– Kanske ska man hålla det digitalt, kanske vart annat år. Det finns olika sätt att lösa det på som inte går ut på att hålla Wlic i Dubai.

När det finns en arrangörskostnad är länder med smutsigare agenda mer intresserade.

En svårighet med arrangemanget är att medfinansiering krävs av värdlandet. Det begränsar vilka länder som har möjlighet och vilka som är beredda att stå som värdland.

– När det finns en arrangörskostnad är länder med smutsigare agenda mer intresserade. I andra länder leder det ofta till diskussioner om skattebetalarnas pengar, säger Helene Öberg.

Wlic är alltså en viktig en inkomstkälla för Ifla, men även om finansieringen inte är lätt att lösa, måste frågan tas på stort allvar, konstaterar Helene Öberg.

– Iflas styrelse behöver både förstå reaktionerna som kom när någon annan bestämde agendan och ta initiativ till samtal för hur Wlic ska kunna hållas och vara mer inkluderande, säger hon.

– Det är inget man löser lätt, men att hamna i den här situationen igen är inget alternativ.

Läs mer om turerna kring Wlic i Dubai ››
›› ”Iflas agerande skandalöst, oacceptabelt och provocerande” – Fackförbundet Dik lämnar biblioteksfederationen
›› Miriam Nauri drev igenom årsmöte på annan plats
›› Demonstration på årets invigning av Wlic – protester mot att hbtqi-frågor stryks i Dubai
›› Christer Edeholt efterlyser fler protester: ””Ska jag få finnas eller ska jag inte få finnas?”
›› Liber: Ja till Ungern men nej till Dubai
›› Iflas ordförande svarar på kritiken
›› KB: ”Ett inställt Wlic att föredra”

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min