Pappor och unga uppmuntras till läsning

28 okt 2014 • 2 min

Folkuniversitetet står bakom två läsfrämjande projekt som startar i november och december på Skärholmens bibliotek, söder om Stockholm. Projektet har...

pappor som läserFolkuniversitetet står bakom två läsfrämjande projekt som startar i november och december på Skärholmens bibliotek, söder om Stockholm. Projektet har fått bidrag från regeringens öronmärkta peng till läsfrämjande insatser.

Projektet pappakvällar i Skärholmen riktar sig till alla pappor, bonuspappor, mor- och farfäder till barn i åldern 0-9 år och som bor i Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg. Papporna är välkomna till tre kvällar om läsning på Skärholmens bibliotek. Tillsammans med författare, bibliotekarier och andra vuxna blir det fika och samtal om läsning, barns språkutveckling och om vilka böcker som passar i olika åldrar. Pappakvällarna pågår tre torsdagar med start den 13 november. Det kostar inget att delta, men man behöver anmäla sig senast den 3 november.

− Vi vill uppmuntra pappor att läsa för sina barn. Barn gör ju som bekant inte som du säger, utan som du gör. Om du själv läser kommer dina barn och unga också att läsa mer, säger Ylva Carlsdotter, författare och projektledare för Folkuniversitets läsfrämjandeprojekt.

Det andra projektet riktar sig till ungdomar i 13-16-årsåldern som vill utveckla sitt skrivande med hjälp av proffs. Tillsammans med skräckboksförfattaren Anders Fager och Annica Wennström, som skriver deckare, får ungdomarna utforska sin egen stil och ta steget in i skräckens eller thrillerböckernas värld. De får sedan prova på att skriva en egen historia. Det är dock inte helt gratis. 250 kronor kostar det att delta i skrivarworkshopen och då ingår skrivövningar, lästips och fika i priset 250 kr. Workshoparna äger rum den 8-9 november och den 6-7 december i samarbete med Skrivarakademin.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min