Pappor och unga uppmuntras till läsning

28 okt 2014 • 2 min

Folkuniversitetet står bakom två läsfrämjande projekt som startar i november och december på Skärholmens bibliotek, söder om Stockholm. Projektet har...

pappor som läserFolkuniversitetet står bakom två läsfrämjande projekt som startar i november och december på Skärholmens bibliotek, söder om Stockholm. Projektet har fått bidrag från regeringens öronmärkta peng till läsfrämjande insatser.

Projektet pappakvällar i Skärholmen riktar sig till alla pappor, bonuspappor, mor- och farfäder till barn i åldern 0-9 år och som bor i Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg. Papporna är välkomna till tre kvällar om läsning på Skärholmens bibliotek. Tillsammans med författare, bibliotekarier och andra vuxna blir det fika och samtal om läsning, barns språkutveckling och om vilka böcker som passar i olika åldrar. Pappakvällarna pågår tre torsdagar med start den 13 november. Det kostar inget att delta, men man behöver anmäla sig senast den 3 november.

− Vi vill uppmuntra pappor att läsa för sina barn. Barn gör ju som bekant inte som du säger, utan som du gör. Om du själv läser kommer dina barn och unga också att läsa mer, säger Ylva Carlsdotter, författare och projektledare för Folkuniversitets läsfrämjandeprojekt.

Det andra projektet riktar sig till ungdomar i 13-16-årsåldern som vill utveckla sitt skrivande med hjälp av proffs. Tillsammans med skräckboksförfattaren Anders Fager och Annica Wennström, som skriver deckare, får ungdomarna utforska sin egen stil och ta steget in i skräckens eller thrillerböckernas värld. De får sedan prova på att skriva en egen historia. Det är dock inte helt gratis. 250 kronor kostar det att delta i skrivarworkshopen och då ingår skrivövningar, lästips och fika i priset 250 kr. Workshoparna äger rum den 8-9 november och den 6-7 december i samarbete med Skrivarakademin.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min