Pappor och unga uppmuntras till läsning

28 okt 2014 • 2 min

Folkuniversitetet står bakom två läsfrämjande projekt som startar i november och december på Skärholmens bibliotek, söder om Stockholm. Projektet har...

pappor som läserFolkuniversitetet står bakom två läsfrämjande projekt som startar i november och december på Skärholmens bibliotek, söder om Stockholm. Projektet har fått bidrag från regeringens öronmärkta peng till läsfrämjande insatser.

Projektet pappakvällar i Skärholmen riktar sig till alla pappor, bonuspappor, mor- och farfäder till barn i åldern 0-9 år och som bor i Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg. Papporna är välkomna till tre kvällar om läsning på Skärholmens bibliotek. Tillsammans med författare, bibliotekarier och andra vuxna blir det fika och samtal om läsning, barns språkutveckling och om vilka böcker som passar i olika åldrar. Pappakvällarna pågår tre torsdagar med start den 13 november. Det kostar inget att delta, men man behöver anmäla sig senast den 3 november.

− Vi vill uppmuntra pappor att läsa för sina barn. Barn gör ju som bekant inte som du säger, utan som du gör. Om du själv läser kommer dina barn och unga också att läsa mer, säger Ylva Carlsdotter, författare och projektledare för Folkuniversitets läsfrämjandeprojekt.

Det andra projektet riktar sig till ungdomar i 13-16-årsåldern som vill utveckla sitt skrivande med hjälp av proffs. Tillsammans med skräckboksförfattaren Anders Fager och Annica Wennström, som skriver deckare, får ungdomarna utforska sin egen stil och ta steget in i skräckens eller thrillerböckernas värld. De får sedan prova på att skriva en egen historia. Det är dock inte helt gratis. 250 kronor kostar det att delta i skrivarworkshopen och då ingår skrivövningar, lästips och fika i priset 250 kr. Workshoparna äger rum den 8-9 november och den 6-7 december i samarbete med Skrivarakademin.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min