Pappor och unga uppmuntras till läsning

28 okt 2014 • 2 min

Folkuniversitetet står bakom två läsfrämjande projekt som startar i november och december på Skärholmens bibliotek, söder om Stockholm. Projektet har...

pappor som läserFolkuniversitetet står bakom två läsfrämjande projekt som startar i november och december på Skärholmens bibliotek, söder om Stockholm. Projektet har fått bidrag från regeringens öronmärkta peng till läsfrämjande insatser.

Projektet pappakvällar i Skärholmen riktar sig till alla pappor, bonuspappor, mor- och farfäder till barn i åldern 0-9 år och som bor i Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg. Papporna är välkomna till tre kvällar om läsning på Skärholmens bibliotek. Tillsammans med författare, bibliotekarier och andra vuxna blir det fika och samtal om läsning, barns språkutveckling och om vilka böcker som passar i olika åldrar. Pappakvällarna pågår tre torsdagar med start den 13 november. Det kostar inget att delta, men man behöver anmäla sig senast den 3 november.

− Vi vill uppmuntra pappor att läsa för sina barn. Barn gör ju som bekant inte som du säger, utan som du gör. Om du själv läser kommer dina barn och unga också att läsa mer, säger Ylva Carlsdotter, författare och projektledare för Folkuniversitets läsfrämjandeprojekt.

Det andra projektet riktar sig till ungdomar i 13-16-årsåldern som vill utveckla sitt skrivande med hjälp av proffs. Tillsammans med skräckboksförfattaren Anders Fager och Annica Wennström, som skriver deckare, får ungdomarna utforska sin egen stil och ta steget in i skräckens eller thrillerböckernas värld. De får sedan prova på att skriva en egen historia. Det är dock inte helt gratis. 250 kronor kostar det att delta i skrivarworkshopen och då ingår skrivövningar, lästips och fika i priset 250 kr. Workshoparna äger rum den 8-9 november och den 6-7 december i samarbete med Skrivarakademin.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min