6 nominerade till Amypriset
10 jun 2013 • < 1 min
Tre enskilda personer knutna till bibliotek samt tre bibliotek är årets kandidater till Amypriset. Kandidaterna kommer från Piteå i norr...
Tre enskilda personer knutna till bibliotek samt tre bibliotek är årets kandidater till Amypriset. Kandidaterna kommer från Piteå i norr till Lund i söder och nomineras för att de enskilt eller som kollektiv gjort betydande insatser i tillgänglighetens tjänst.
De nominerade är:
- Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek
- Susanne Lindell, Lunds stadsbibliotek
- Desirée Öberg, Piteå stadsbibliotek
- Stockholms stadsbibliotek
- Cirkulationsbiblioteket på Medioteket, Stockholm
- Sundsvalls stadsbibliotek/ Talboksavdelningen
I vanlig ordning utses vinnaren den 26 september på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.
Det är Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) som står bakom Amypriset som instiftades 2010. MTM vill med priset uppmuntra och belöna dem som arbetar med tillgängliga medier för personer med läsnedsättning. Juryn består av representanter för MTM:s personal med generaldirektör Roland Esaiasson som ordförande.
Priset har fått sitt namn efter Amy Segerstedt, en stor visionär i sin samtid vad gällde utvecklingen av tillgänglig litteratur. Hon grundade Föreningen för blindskrift 1892 som skapade det bibliotek som är grunden till dagens MTM.
2012 års vinnare av MTM:s tillgänglighetspris Amy-priset blev bibliotekarie och projektledare Heidi Carlsson Asplund.
Hon fick priset för sitt engagerade arbete med att främja tillgänglig litteratur. Hon är sedan ett halvår verksam vid Lerums bibliotek, och har under de senaste åren varit drivande och involverad i många projekt som gagnar besökare på bibliotek, till exempel Daisy-direkt.
Senaste nytt

Hat och hot, AI och skolbibliotek – se samtalen från Almedalen
Nu går det att se ett urval av paneldiskussionerna på Biblioteksarenan, scenen för biblioteksfrågor under årets Almedalsvecka. Med det önskar vi trevlig sommar!
3 jul 2025 • < 1 min

Samtal om samhälle, demokrati och bibliotek i Visby
Hur påverkas demokratin när studieförbunden måste dra ner på en tredjedel av verksamheten? Och är det okej att förolämpa varandra på nätet? Det och många fler frågor debatterades på Biblioteksarenan i Almedalen.
27 jun 2025 • 4 min

Stockholms satsning – frö till nationell e-plattform?
Biblioteket Play startades för att Stockholms stadsbiblioteks program skulle nå utanför det fysiska rummet. Målet är att det ska bli en gemensam plattform för biblioteken i Sverige.
27 jun 2025 • 4 min

Små resurser för att skydda kulturarvet
Underhållet är eftersatt på Ukrainas ledande nationalbibliotek. Behovet av digitalt bevarande är stort, men det stöd som har getts hittills är som droppar i havet.
25 jun 2025 • 5 min

Lag om säkerhet kan försvåra för bibliotek
2024 fanns det 342 integrerade folk- och skolbibliotek i Sverige. Frågan är hur många av dessa som påverkas när den nya lagen om säker skola börjar gälla den 1 juli.
24 jun 2025 • 3 min

Biblioteket öppet när campus stänger till följd av demonstrationer
Campus Blåsenhus på Uppsala universitet har flera gånger stängt för allmänheten på grund av att demonstranter tagit sig in. Då har biblioteket behövt påminna om att bibliotek ska vara öppna för alla.
23 jun 2025 • 3 min

Rysk litteratur förbjuds i Ukraina
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min

Subtil underbemanning hotar tryggheten
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min

En hel dag om bibliotek på Almedalens finaste scen
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min

Föreningen: Stora luckor i AI-kommissionens förslag
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min

Bokprat ger hopp och känsla av normalitet
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer