Ny bokserie för unga om källkritik
25 jun 2018 • 2 min
Erik Fichtelius och Martin Widmark har skapat en ny bokserie för unga om källkritik. Böckerna handlar om en grupp 11-åringar som startar en nättidning efter att deras skolbibliotek lagts ned.

Scoopet – förstörda bevis är den första boken i Erik Fichtelius, nationell samordnare för biblioteksstrategin, och Martin Widmarks, författare till LasseMajas detektivbyrå, bokserie för mellanstadieelever.
Första boken handlar om ett gäng femteklassare som är flitiga användare av skolbiblioteket. Men rektorn har bestämt att skolbiblioteket ska läggas ner, och trots att barnen samlar in namnlistor händer ingenting. Då tar de saken i egna händer och startar nättidningen Scoopet där de skriver om nedläggningen. Men snart hamnar de i en nyhetsrapportering där det inte är helt tydligt vad som är sanning och vad som bara är åsikter.

– Det är otroligt svårt med källkritik om man inte redan vet mycket om ett ämne, därför börjar eleverna förkovra sig i kunskap för att sedan analysera situationen. Först efter det börjar de själva skriva och då ställs de inför frågan om de kan stå för innehållet. Det här är en bok som handlar om att se skillnad på en nyhet och en åsikt, säger Martin Widmark.
Vad hoppas ni att läsarna ska ta med sig?
– Om den som läst blir nyfiken och engagerad att själv börja leta efter nyheter i sin närhet blir jag glad. På köpet hoppas jag man får med sig en känsla av att det är bra och roligt med fungerande skolbibliotek med en riktig bibliotekarie, säger Erik Fichtelius.
När kommer boken ut?
– Den har precis lanserats. Vi planerar också fler böcker, bok nummer två är redan klar, säger Martin Widmark.
Hur kom det sig att ni ville skriva den här boken och varför behövs den?
– Vi skriver dels för att det är roligt att skriva tillsammans, dels därför att vi vill uppmuntra ungdomar att själva producera nyheter. Det är bästa sättet att lära sig, att göra själv. I tider av lögner och propaganda är det viktigt att lära sig vad riktiga nyheter är, säger Erik Fichtelius.
Hur kommer det sig att ni skrev boken tillsammans?
– Vi träffades i samband med ett läsprojekt för UR och sedan visade det sig att vi också bodde grannar. Så vi tog en fika och började prata om Trump-valet som upprörde oss båda. Vad händer när lögnen inte värderas som en lögn utan snarare som ett alternativt fakta? Sedan bestämde vi oss för att skriva om det, säger Martin Widmark.
Senaste nytt

Hat och hot, AI och skolbibliotek – se samtalen från Almedalen
Nu går det att se ett urval av paneldiskussionerna på Biblioteksarenan, scenen för biblioteksfrågor under årets Almedalsvecka. Med det önskar vi trevlig sommar!
3 jul 2025 • < 1 min

Samtal om samhälle, demokrati och bibliotek i Visby
Hur påverkas demokratin när studieförbunden måste dra ner på en tredjedel av verksamheten? Och är det okej att förolämpa varandra på nätet? Det och många fler frågor debatterades på Biblioteksarenan i Almedalen.
27 jun 2025 • 4 min

Stockholms satsning – frö till nationell e-plattform?
Biblioteket Play startades för att Stockholms stadsbiblioteks program skulle nå utanför det fysiska rummet. Målet är att det ska bli en gemensam plattform för biblioteken i Sverige.
27 jun 2025 • 4 min

Små resurser för att skydda kulturarvet
Underhållet är eftersatt på Ukrainas ledande nationalbibliotek. Behovet av digitalt bevarande är stort, men det stöd som har getts hittills är som droppar i havet.
25 jun 2025 • 5 min

Lag om säkerhet kan försvåra för bibliotek
2024 fanns det 342 integrerade folk- och skolbibliotek i Sverige. Frågan är hur många av dessa som påverkas när den nya lagen om säker skola börjar gälla den 1 juli.
24 jun 2025 • 3 min

Biblioteket öppet när campus stänger till följd av demonstrationer
Campus Blåsenhus på Uppsala universitet har flera gånger stängt för allmänheten på grund av att demonstranter tagit sig in. Då har biblioteket behövt påminna om att bibliotek ska vara öppna för alla.
23 jun 2025 • 3 min

Rysk litteratur förbjuds i Ukraina
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min

Subtil underbemanning hotar tryggheten
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min

En hel dag om bibliotek på Almedalens finaste scen
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min

Föreningen: Stora luckor i AI-kommissionens förslag
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min

Bokprat ger hopp och känsla av normalitet
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer