Skolbiblioteken viktiga för elevernas prestation

6 apr 2017 • 2 min

Elever presterar bättre om de har ett bra skolbibliotek. Det bekräftar en ny rapport som undersökt vilken roll skolbiblioteket har för elevers lärande och prestationer.

Foto till höger: Elisabeth Ohlsson Wallin
Cecilia Gärdén har sammanställt rapporten. Foto till höger: Elisabeth Ohlsson Wallin

I den nya rapporten har över 100 nationella och internationella undersökningar om skolbibliotek, läsfrämjande och informationskompetens sammanställts. Tanken är att rapporten ska användas som en del i Kungliga bibliotekets arbete med att ta fram en nationell biblioteksstrategi.

Sammanställningen visar att elever presterar bättre i skolan om det finns ett välfungerande skolbibliotek.

– Det viktigaste av allt när det gäller skolbibliotek, utifrån elevens perspektiv, är att det finns ett gott samarbete mellan lärare och skolbibliotekarie. Det handlar om att skolbibliotekarien deltar i det pedagogiska arbetet, exempelvis genom att vara aktiv i projekt som eleverna arbetar med i skolan, säger Cecilia Gärdén som skrev rapporten förra året då hon arbetade vid Bibliotekshögskolan i Borås.

Det är också viktigt att skolbiblioteket har legitimitet i skolan och stöd från skolledningen.

– Utan det blir det inget skolbibliotek. Det handlar om att skolledningen förstår vad ett skolbibliotek är eller kan vara. Många av studierna jag har gått igenom visar att rektorer inte sällan tänker på hur biblioteken såg ut för 50 år sedan, den bilden behöver ofta uppdateras för att skolbiblioteken på riktigt ska kunna vara verktyg i det pedagogiska arbetet.

[fakta id=”15857″]

Rapporten tar också upp forskning som visar hur skolorna kan jobba med att främja elevers läsförmåga och språkutveckling. Exempelvis via högläsningsprojekt, bloggar, filmade boktips, ljudboksklubbar, läshundar, talböcker, författarbesök och läsecirklar.

– I rapporten beskrivs också exempel på hur skolbiblioteken jobbar med att främja informationskompetens. Här blir det ofta synligt att en fackutbildad skolbibliotekarie har en annan kompetens än en lärare. En fackutbildad bibliotekarie har både en teoretisk och praktisk förståelse för begrepp som informationssökning, informationsanvändning och källkritik, säger Cecilia Gärdén.

När det gäller informationssökning och källkritik kan det exempelvis handla om att bibliotekarien diskuterar med eleverna hur de kan omformulera frågeställningar till sökfrågor, hur träfflistor är uppbyggda eller vad det är för skillnad mellan olika informationskällor.

Cecilia vill framöver gärna se fler vetenskapliga undersökningar inom skolbiblioteksområdet. Hon menar att det saknas kunskap om bland annat hur eleverna kan dra nytta av att lärare och skolbibliotekarier har olika kompetenser.

Cecilia Gärdén arbetar sedan i mars på Kultur i Väst där är hon konsulent med inriktning mot bibliotekens lärande och verksamhetsutveckling.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/regeringen-gor-om-laroplaner-starker-digital-kompetens/

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min