Vetlanda bibliotek förberett på samhällets frågor

4 mar 2021 • 2 min

Attackerna i Vetlanda inträffade bara ett kort stycke från biblioteket. ”Det kunde ha hänt precis här utanför”, säger bibliotekschefen Anette Lundgren.

Anette Lundgren, bibliotekschef i Vetlanda.

Vetlandas bibliotek ligger bara ett kort stycke från de platser där en ung man på onsdagseftermiddagen attackerade förbipasserande med ett vasst tillhygge. Tre personer vårdas för livshotande skador och fem har fått intensivvård.

På sin väg genom de centrala delarna av den lilla småländska staden har han passerat ett tiotal meter från biblioteket.

– Det hade lika gärna kunnat hända här utanför, säger bibliotekschefen Anette Lundgren.

På torsdagsmorgonen samlades bibliotekets personal på grund av händelsen.

– Vi har pratat om det som skett och gått igenom våra säkerhetsrutiner. Som många andra bibliotek har vi ett larm som går direkt till SOS och när det är en riktig krissituation ska vi använda det.

Vetlandas invånare kan söka sig till kommunens Posom-grupp (Psykiskt och socialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer) för stöd. Men Anette Lundgren tror att många också kommer att söka sig till biblioteket för att bearbeta sina tankar kring händelsen.

– I dag är vi beredda att lyssna på våra besökare – biblioteket är ingen mötesplats under pandemin men många som kommer hit kommer ändå att vilja prata om det som har hänt.

Anette Lundgren beskriver stämningen i den egna personalen som förhållandevis lugn.

– Men vi vet ju inte heller vad som har skett, och alla undrar. Det här är en liten ort och det är inte omöjligt att vi kommer att veta vilka de skadade är. Så det är klart att vi också är oroliga, alla som bor i Vetlanda är det idag.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min