Vetlanda bibliotek förberett på samhällets frågor

4 mar 2021 • 2 min

Attackerna i Vetlanda inträffade bara ett kort stycke från biblioteket. ”Det kunde ha hänt precis här utanför”, säger bibliotekschefen Anette Lundgren.

Anette Lundgren, bibliotekschef i Vetlanda.

Vetlandas bibliotek ligger bara ett kort stycke från de platser där en ung man på onsdagseftermiddagen attackerade förbipasserande med ett vasst tillhygge. Tre personer vårdas för livshotande skador och fem har fått intensivvård.

På sin väg genom de centrala delarna av den lilla småländska staden har han passerat ett tiotal meter från biblioteket.

– Det hade lika gärna kunnat hända här utanför, säger bibliotekschefen Anette Lundgren.

På torsdagsmorgonen samlades bibliotekets personal på grund av händelsen.

– Vi har pratat om det som skett och gått igenom våra säkerhetsrutiner. Som många andra bibliotek har vi ett larm som går direkt till SOS och när det är en riktig krissituation ska vi använda det.

Vetlandas invånare kan söka sig till kommunens Posom-grupp (Psykiskt och socialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer) för stöd. Men Anette Lundgren tror att många också kommer att söka sig till biblioteket för att bearbeta sina tankar kring händelsen.

– I dag är vi beredda att lyssna på våra besökare – biblioteket är ingen mötesplats under pandemin men många som kommer hit kommer ändå att vilja prata om det som har hänt.

Anette Lundgren beskriver stämningen i den egna personalen som förhållandevis lugn.

– Men vi vet ju inte heller vad som har skett, och alla undrar. Det här är en liten ort och det är inte omöjligt att vi kommer att veta vilka de skadade är. Så det är klart att vi också är oroliga, alla som bor i Vetlanda är det idag.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Krönika

Återstarta biblioteken

I många delar av landet är biblioteken de enda professionellt drivna kulturinstitutionerna. Ändå nämns de inte när regeringen talar om kulturens omstart efter pandemin.

9 apr 2021 • 3 min

Politik

Vill återta kulturministerposten

Lawen Redar (S) är orolig över Liberalernas val att kunna ingå i en regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna. Och SD medger att de vill införa "smärre förändringar" i bibliotekslagen.

9 apr 2021 • 2 min

Nyheter

Prövar öppettider endast för barn

Efter en tid med mycket stök prövar biblioteket på Gamlegården i Kristianstad ett nytt koncept. Från och med i höst ska biblioteken endast släppa in barn två eftermiddagar i veckan.

6 apr 2021 • 3 min

Politik

Besvikelse över politiskt avhopp

Besvikna kommentarer hördes från biblioteksvärlden när Christer Nylander (L) meddelade att han lämnar riksdagen vid nästa val. ”Jag vet inte vart Liberalerna ska gå, men jag saknar Christer Nylanders röst i det sammanhanget”, säger Calle Nathanson, tidigare ordförande i Svensk biblioteksförening.

6 apr 2021 • 4 min

Reportage

En rörelse som släpper greppet om sin historia

Hjalmar Branting såg något viktigt födas 1902 när Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek invigdes. Men drygt 100 år senare lever institutionen på sparlåga. Varför satsar inte S och LO mer på sitt intellektuella arv i en tid då historieskrivningen utmanas av ytterkantshögern?

1 apr 2021 • 8 min

Essä

Bibliotekarier – inte vilka byråkrater som helst

Hur agerar bibliotekspersonalen under pandemin? Här finns inslag av aktivism och lydigt tjänstemannaskap – men det som dominerar är professionell yrkesetik och värnandet om bibliotekens värde, skriver Johan Sundeen och Roger Blomgren.

31 mar 2021 • 5 min