Avatarer förbereder bibliotekspersonal på obehagliga situationer
20 okt 2020 • 3 min
En ny typ av fortbildning testas på Linköpings universitetsbibliotek. Med hjälp av simulering och avatarer får personalen öva på att möta obehagliga situationer som hör till en bibliotekaries vardag.
”Men jag vill inte betala fakturan, kan du inte bara ta bort den?”
Så lyder en av frågorna som bibliotekarierna på fortbildningen på Linköpings universitetsbibliotek får från avataren på skärmen.
Arga låntagare som inte vill betala förseningsavgift, snuskiga gubbar med olämpliga förslag eller författare som saknar sin bok i bibliotekets samling. Det är besökare som en biblioteksanställd kan möta i arbetet och situationer som kan skapa känslor av obehag. Därför är det viktigt att prata om dem, säger Emma Burman, koordinator för user experience (UX) och Digimaker på universitetsbiblioteket i Linköping.
Ett sätt att skapa diskussion om det och samtidigt öva på bemötande prövas just nu på biblioteket. Det är en ny typ av utbildning med hjälp av simulering och avatarer. Bibliotekarierna möter olika avatarer på skärmen och svarar på frågorna så gott de kan. Poängen är att man, till skillnad från andra situationer, kan göra fel utan att någon tar skada. Och därefter diskutera vad som hände.
– Ingen kommer till skada, även om man i princip kan bli arg och skrika åt personen, säger Ellinor Krutholm, bibliotekarie och simuleringsexpert.

Under övningarna sitter hon i ett rum på en annan del av campus iklädd keps med head tracker som gör att avatarerna följer hennes huvudrörelser och med en spelkonsol i händerna.
Men på skärmen i rummet för de som går utbildningen dyker olika personer upp. Elinors röst förvrängs och avatarerna låter både som män och kvinnor.
– Det här är ett sätt att öva obehagliga men realistiska situationer under trygga former, säger Emma Burman.
Under hösten har cirka 25 personer i bibliotekspersonalen varit med i utbildningen. Men Emma Burman hoppas att de ska kunna fortsätta med utbildningen. Den kommer från början från lärarutbildningen på Linköpings universitet, än så länge i projektform även där. Diskussioner pågår på universitetet om och i så fall hur det kan finansieras.

När utbildningsstunden börjar inleder Emma Burman med att berätta för kollegorna som ska göra övningarna att det är okej att göra fel och att få hjärnsläpp. Hela tanken är att de ska kunna samtala om situationen i efterhand.
”Jag var i gamla biblioteket och det här är en ganska stor besvikelse. Jag vet inte hur ni tänkte, det här är inget bibliotek. Det finns inga böcker och inget lugn och ro”, säger en avatar med upprörd röst när bibliotekarie Anneli Friberg, ska övningssvara.
Hon står vid den tillfälliga utlåningsdisken framför skärmen och svarar så gott hon kan och lyckas lugna ner den missnöjda besökaren.
Sedan universitetsbiblioteket flyttade in i nybyggda Studenthuset på Campus Valla har det kommit många liknande frågor. De allra flesta böcker står på källarplan och det mesta utrymmet på övriga våningsplan används för studieplatser.
Även om hot och våld är vanligare på folkbibliotek är det inte ovanligt att det uppstår obehagliga situationer även på universitetsbibliotek. Om man inte övar och pratar om dem kan det leda till att enskilda medarbetare mår dåligt.
– Det kan påverka arbetssituationen jättemycket, säger Ellinor Krutholm.
Deltagarna konstaterar att det är bättre att möta en avatar än att spela rollspel med någon man känner. Det blir sällan lika verklighetstroget.
– Det blir väldigt snabbt realistiskt, säger bibliotekarie Carina Lindström om mötet med avatarerna.
Deltagarna konstaterar att ju mindre trygg man är med just den fråga som ställs, desto snabbare ropar man på en kollega för hjälp. Och det är också något de påminns om under dagen. Både att bryta genom att ropa på en kollega och att gå in och bryta åt en annan kollega om de märker att situationen eskalerar.
– Bara själva avbrottet brukar lugna ner situationen, säger Emma Burman.
Det är också viktigt att komma ihåg att obehag kan vara personligt, säger Ellinor Krutholm.
– Det som är obehagligt för mig kanske inte är lika obehagligt för någon annan. Därför är det också viktigt att vi pratar om det. Annars kan det växa till något stort, säger hon.
– Det sociala samspelet är viktigt för att man ska stå ut med att bli ifrågasatt.

Senaste nytt

Samtal om samhälle, demokrati och bibliotek i Visby
Hur påverkas demokratin när studieförbunden måste dra ner på en tredjedel av verksamheten? Och är det okej att förolämpa varandra på nätet? Med en sammanfattning av samtalen i Almedalen önskar vi trevlig sommar!.
27 jun 2025 • 4 min

Stockholms satsning – frö till nationell e-plattform?
Biblioteket Play startades för att Stockholms stadsbiblioteks program skulle nå utanför det fysiska rummet. Målet är att det ska bli en gemensam plattform för biblioteken i Sverige.
27 jun 2025 • 4 min

Små resurser för att skydda kulturarvet
Underhållet är eftersatt på Ukrainas ledande nationalbibliotek. Behovet av digitalt bevarande är stort, men det stöd som har getts hittills är som droppar i havet.
25 jun 2025 • 5 min

Lag om säkerhet kan försvåra för bibliotek
2024 fanns det 342 integrerade folk- och skolbibliotek i Sverige. Frågan är hur många av dessa som påverkas när den nya lagen om säker skola börjar gälla den 1 juli.
24 jun 2025 • 3 min

Biblioteket öppet när campus stänger till följd av demonstrationer
Campus Blåsenhus på Uppsala universitet har flera gånger stängt för allmänheten på grund av att demonstranter tagit sig in. Då har biblioteket behövt påminna om att bibliotek ska vara öppna för alla.
23 jun 2025 • 3 min

Rysk litteratur förbjuds i Ukraina
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min

Subtil underbemanning hotar tryggheten
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min

En hel dag om bibliotek på Almedalens finaste scen
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min

Föreningen: Stora luckor i AI-kommissionens förslag
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min

Bokprat ger hopp och känsla av normalitet
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
0 kommentarer