Hon studerar icke-vit minoritetsstress på bibliotek
20 nov 2020 • 4 min
Hur är det att vara icke-vit och jobba i en i det närmaste helt vit bibliotekariekår? Vilka bemötanden får man och hur påverkar det arbetsmiljön? Det undersöker blivande bibliotekarie Milia Rahman Olsson i sitt examensarbete. Men det finns de som provoceras av hennes frågor.
När Milia Rahman Olsson efterlyste informanter till sitt examensarbete om den vithetsnorm som finns i bibliotekariekåren fick hon många glada och peppande tillrop, men också ifrågasättande kommentarer.
– Det var väldigt förvånande att jag fick den responsen. Det var en enkel förfrågan som jag kan tycka inte borde vara så stötande eller provocerande, säger hon.
Inom ramen för sin bibliotekarieutbildning på Linnéuniversitetet har hon valt att studera vilka erfarenheter icke-vita bibliotekarier har, relaterat till den vithetsnorm som finns inom kåren och hur detta påverkar deras arbetsmiljö.
– Jag har jobbat med annat tidigare och har insett att det är bibliotekarieyrket jag brinner för. Men jag har funderat över att jag inte har haft så mycket kontakt med andra icke-vita bibliotekarier, varken när jag växte upp och hängde mycket på biblioteket eller när jag har jobbat på bibliotek. Det var där det började växa. Varför är det så?
Det skapar en mental trötthet
Hon upptäckte ganska snart att det knappt finns någon forskning kring icke-vita bibliotekariers erfarenheter i Sverige.
– Kåren är väldigt homogen. På chefsposter finns inte heller så många som är icke-vita. Då kan det vara svårt att vara medveten om och belysa att det finns problem för personal som har annan bakgrund. Men står man där som icke-vit bakom disken kan man inte rymma från att man avviker.
I kommentarerna till hennes efterlysning på ett par bibliotekarieforum på Facebook ifrågasatte flera personer att hon använde begreppet vithetsnorm. Någon känner inte igen att det skulle finnas någon vithetsnorm i kåren och en annan person frågar sig om det är något fel med att de flesta är vita i Sverige. Men begreppet innebär egentligen bara att det normala (i samhället och i bibliotekariekåren) är vit hud och att de som inte har vit hud avviker från normen. Något som enligt Milia Rahman Olsson kan påverka arbetsmiljön för de som är icke-vita.
Definition vithetsnorm
- Ordet vithetsnorm kom med på Språkrådets nyordslista 2015 och innebär en norm som utgår från att vit hudfärg är det normala. Det kan exempelvis handla om smink och plåster som utgår från att användaren har ljus hud. Ett annat exempel är läkare som inte känner igen utslag på svart hud.
- Det innebär att människor som inte är vita uppfattas som personer med en specifik hudfärg medan personer med vit hudfärg uppfattas som ”neutrala”.
- Källor: Språkrådet, Språktidningen och länsstyrelserna.
Hon refererar till tidigare forskning från USA som visar att bibliotekarieyrket domineras av vita kvinnor.
– Att biblioteksyrket är kvinnodominerat kan vi vara överens om, men så fort man börjar tala om icke-vita i sammanhanget blir det genast obekvämt. Men representationen är förvånande liten.
Representationen i kåren är viktig, konstaterar hon, och biblioteken bör ligga i framkant, inte minst med tanke på det uppdrag de har.
– Kåren måste leva som den lär. Icke-vita ska inte bara finnas i användarposition, vi ska även finnas bakom disken.
Milia Rahman Olsson har själv märkt av det och har fått många positiva möten. Parallellt med studierna jobbar hon på bibliotek i Ås, en filial till biblioteket i Krokom. Där har hon kommit i kontakt med nyanlända som har blivit nyfikna på yrket och ställt frågor om hur man studerar till bibliotekarie. Barn har också reagerat positivt på att hon ser annorlunda ut än de bibliotekarier man brukar se bakom disken.
– En liten tjej som också var mörkhyad kom in och sa ”Du ser ut som mig!” Hon blev jätteglad och vi pratade och sedan sa hon att hon också ville bli bibliotekarie, berättar Milia Rahman Olsson.

Flera av de åtta personer hon har intervjuat har talat om ett glastak, om att det är svårt att avancera inom yrket som icke-vit.
– I min uppsats vill jag flytta fokus från det vita till att lyfta de icke-vitas erfarenheter i yrket och därmed lägga grunden till fortsatt forskning för vad det innebär för dem som ingår i denna grupp.
Hon beskriver en minoritetsstress och vill ta reda på hur det påverkar arbetsmiljön för dem som drabbas. Det handlar om att de som inte är vita bemöts på ett annat sätt som gör att de hela tiden påminns om att de avviker från normen. Någon kan börja prata engelska med dem, någon annan kan vara överraskad över att de pratar bra svenska, och de kan bemötas med ”förstår du vad jag säger?” även om de pratar på svenska.
– Det är en känslomässig kostnad och man måste utveckla strategier för att parera det här. Det skapar en mental trötthet.
Icke-vita ska inte bara finnas i användarposition, vi ska även finnas bakom disken
Det kan också handla om frågor om bakgrund. Milia Rahman Olsson har exempelvis själv fått frågor i biblioteksdisken om hur hon kom till Sverige, om det var som flykting med familjen eller om hon är adopterad.
– Vilket svar ska jag ge utan att bli privat? Man tar den vägen som ger minst motstånd, som avslutar konversationen och inte ger följdfrågor. Jag vill inte prata om hur jag kom till Sverige då det inte är relevant att gå in på när jag är där som bibliotekarie.
Milia Rahman Olsson säger att de här aspekterna ofta skapar igenkänning hos icke-vita personer, men däremot är relativt okända bland vita kollegor.
– Det tas också upp väldigt sällan på utbildningar och det är inte så vanligt att det diskuteras på arbetsplatser.
Hon konstaterar att det behövs mer samtal kring frågan och mer forskning. Varför ser det ut som det gör? Hur ska vi bemöta det och hur kan man stötta kollegor? Kanske kan man tänka på liknande sätt som när man arbetar för att få in kvinnor i mansdominerade yrken.
Hon inser att hon har gett sig in på ett laddat område som kan väcka frågor och till och med provocera.
– Jag kunde ha gjort det enkelt för mig och valt att skriva om exempelvis bestånd. Även om det också kan vara provocerande hade det varit lättare att samla forskning, säger hon.
– Men jag känner mig extremt passionerad och vill förbättra. Därför valde jag det här. Inte för att trampa folk på tårna eller provocera för sakens skull.
I början av nästa år räknar hon med att vara klar med sitt examensarbete och då är hon även färdigutbildad bibliotekarie.
4 kommentarer
Senaste nytt

Hat och hot, AI och skolbibliotek – se samtalen från Almedalen
Nu går det att se ett urval av paneldiskussionerna på Biblioteksarenan, scenen för biblioteksfrågor under årets Almedalsvecka. Med det önskar vi trevlig sommar!
3 jul 2025 • < 1 min

Samtal om samhälle, demokrati och bibliotek i Visby
Hur påverkas demokratin när studieförbunden måste dra ner på en tredjedel av verksamheten? Och är det okej att förolämpa varandra på nätet? Det och många fler frågor debatterades på Biblioteksarenan i Almedalen.
27 jun 2025 • 4 min

Stockholms satsning – frö till nationell e-plattform?
Biblioteket Play startades för att Stockholms stadsbiblioteks program skulle nå utanför det fysiska rummet. Målet är att det ska bli en gemensam plattform för biblioteken i Sverige.
27 jun 2025 • 4 min

Små resurser för att skydda kulturarvet
Underhållet är eftersatt på Ukrainas ledande nationalbibliotek. Behovet av digitalt bevarande är stort, men det stöd som har getts hittills är som droppar i havet.
25 jun 2025 • 5 min

Lag om säkerhet kan försvåra för bibliotek
2024 fanns det 342 integrerade folk- och skolbibliotek i Sverige. Frågan är hur många av dessa som påverkas när den nya lagen om säker skola börjar gälla den 1 juli.
24 jun 2025 • 3 min

Biblioteket öppet när campus stänger till följd av demonstrationer
Campus Blåsenhus på Uppsala universitet har flera gånger stängt för allmänheten på grund av att demonstranter tagit sig in. Då har biblioteket behövt påminna om att bibliotek ska vara öppna för alla.
23 jun 2025 • 3 min

Rysk litteratur förbjuds i Ukraina
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min

Subtil underbemanning hotar tryggheten
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min

En hel dag om bibliotek på Almedalens finaste scen
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min

Föreningen: Stora luckor i AI-kommissionens förslag
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min

Bokprat ger hopp och känsla av normalitet
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
Jag har ofta tänkt på hur lika (homogena) vi är i kåren. Man ser det på konferenser, utbildningar, föreläsningar – hela tiden. På arbetsplatsen är vi till 80% vita kvinnor (medelklass) i ungefär samma ålder. Biblioteken behöver verkligen förändringsarbeta för en mer blandad och dynamisk arbetsplats. (själv faller jag inom ramen – vit, medelålders kvinna)
Väldigt viktig och intressant forskning. Vi behöver öka mångfalden bland oss bibliotekarier för att kunna vara angelägna för alla.
Detta är så viktigt!
Jätteintressant och viktig forskning. På tiden att vi i Sverige börjar titta på det.
Jag har en fråga till journalisten, varför är ”minoritetsstress” inom citationstecken? Det får ju det att se ut som ordet inte finns och tar bort hela betydelsen av Milias examensarbete