Ny podd ser bortom bokhyllorna
5 dec 2018 • 2 min
Vad gör egentligen ett universitetsbibliotek? Det försöker podden Bakom bokhyllan svara på. Några boktips blir det däremot inte.
Det var i våras som IKT-pedagogen Urban Göranson på universitetsbiblioteket vid Stockholms universitet fick idén.
– Vi ville sprida bibliotekets verksamheter ytterligare ut till studenter, lärare och forskare. Jag tänkte att vi borde starta en podd för att lyfta fram bibliotekets verksamheter och nå ut med hur biblioteket kan användas, säger Urban Göranson.
Han är journalist i grunden, liksom kollegorna och kommunikatörerna Karl Edqvist och Julia Milder. Eftersom två av dem har jobbat med radio tidigare drar formatet starkt åt radiohållet.
– Vår tanke är att lyssnarna ska möta flera röster och miljöer i varje avsnitt. Vi går ut i miljöerna och spelar in. Dessutom har vi musikavsnitt, vilket inte är så vanligt i klassiska poddar.
Sedan i september kommer podden ut varannan vecka, med ett nytt tema för varje avsnitt. Den riktar sig främst till studenter, men även lärare och forskare. Hittills har ämnen som studieteknik, konsten att skriva akademiskt och öppen vetenskap avhandlats. Till varje avsnitt bjuds forskare, lärare, studenter, universitetsmedarbetare och andra in för att svara på frågor.
Några rena boktips bjuds det dock inte på.
– För de flesta är ett bibliotek ett rum med hyllor och böcker. Men för oss som jobbar där är det den minsta delen av ett bibliotek. Ett universitetsbibliotek arbetar främst med att systematisera och tillgängliggöra information på bästa sätt, och är ett publiceringsstöd för den forskning som bedrivs här. Vi har ju hur mycket databaser som helst, säger Urban Göranson.
Som utvecklingen ser ut nu monteras böcker ner istället för upp, påpekar han.
– Du kan inte ställa upp alla böcker eftersom det inte finns fysisk plats. Det skapar nya frågor. Vad ska vi ha biblioteket till? Och vad händer om tio år, med den nya AI-tekniken? Det pratar vi också om i podden.
Bakom bokhyllan finns på ljudplattformen Soundcloud.
Senaste nytt
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
0 kommentarer