Ojämlikheten ökade när biblioteken stängde i Danmark
2 nov 2020 • 2 min
När biblioteken stängde på grund av pandemin i Danmark i våras ledde det till att socialt svaga familjer missgynnades. De skillnader som vanligen finns mellan olika grupper ökade under nedstängningen.

Vilka konsekvenser får det att en rad svenska kommuner har beslutat att stänga folkbiblioteken tillfälligt på grund av den ökade smittspridningen? I en diskussion i Facebook-gruppen Bibliotek i coronakris efterlyses forskning om hur samhället påverkas av att biblioteken nu stänger.
I Danmark, där biblioteken stängde under en period redan i våras, har forskare studerat vilken påverkan stängningen fick på digitala utlån av barnböcker. Det visar sig att skillnaderna mellan lågutbildade och högutbildade familjer ökade stort, skriver Forbundet kultur og information, ett fackförbund för bland annat bibliotekarier och informationsspecialister.
– Den sociala ojämlikheten blev större, säger Mads Meier Jaeger, professor i sociologi på Köpenhamns universitet.
Statistik fanns redan över både digitala och fysiska lån. Även när biblioteken är öppna lånar föräldrar med högre utbildningsnivå mer digitalt än de med lägre utbildning. När pandemin kom och biblioteken stängde var det fortsatt möjligt att låna böcker digitalt och forskarna kunde följa barnfamiljernas lån dagligen.
– Siffrorna visar tydligt att skillnaden mellan de två grupperna ökade markant under stängningen. Detta ger oss en inblick i vad som händer med barns lärande när offentliga institutioner stänger, säger Mads Meier Jaeger.
Han hänvisar också till liknande resultat från studier i Nederländerna och England och menar att den ojämlikhet som syns i biblioteksanvändningen återspeglar den ojämlikhet som finns i hela befolkningen. Om biblioteken ska vara en del i att skapa mer social jämlikhet och nå ut till fler människor krävs en särskild bibliotekspolitik, anser Mads Meier Jaeger.
– Om du vill vara inkluderande och nå fler människor måste du på ett bibliotek tänka i termer av social ojämlikhet och jobba med målinriktade insatser som kan locka en annan publik än vanligt.
Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer