Ojämlikheten ökade när biblioteken stängde i Danmark

2 nov 2020 • 2 min

När biblioteken stängde på grund av pandemin i Danmark i våras ledde det till att socialt svaga familjer missgynnades. De skillnader som vanligen finns mellan olika grupper ökade under nedstängningen.

Hur påverkas samhället när biblioteken stänger? Forskning från Danmark visar att den sociala ojämlikheten ökade. Bilden är från Skärholmens bibliotek som inte har stängt, men uppmanar allmänheten att inte besöka biblioteket om det inte är nödvändigt. Foto: Annika Clemens

Vilka konsekvenser får det att en rad svenska kommuner har beslutat att stänga folkbiblioteken tillfälligt på grund av den ökade smittspridningen? I en diskussion i Facebook-gruppen Bibliotek i coronakris efterlyses forskning om hur samhället påverkas av att biblioteken nu stänger.

I Danmark, där biblioteken stängde under en period redan i våras, har forskare studerat vilken påverkan stängningen fick på digitala utlån av barnböcker. Det visar sig att skillnaderna mellan lågutbildade och högutbildade familjer ökade stort, skriver Forbundet kultur og information, ett fackförbund för bland annat bibliotekarier och informationsspecialister.

– Den sociala ojämlikheten blev större, säger Mads Meier Jaeger, professor i sociologi på Köpenhamns universitet.

Statistik fanns redan över både digitala och fysiska lån. Även när biblioteken är öppna lånar föräldrar med högre utbildningsnivå mer digitalt än de med lägre utbildning. När pandemin kom och biblioteken stängde var det fortsatt möjligt att låna böcker digitalt och forskarna kunde följa barnfamiljernas lån dagligen.

– Siffrorna visar tydligt att skillnaden mellan de två grupperna ökade markant under stängningen. Detta ger oss en inblick i vad som händer med barns lärande när offentliga institutioner stänger, säger Mads Meier Jaeger.

Han hänvisar också till liknande resultat från studier i Nederländerna och England och menar att den ojämlikhet som syns i biblioteksanvändningen återspeglar den ojämlikhet som finns i hela befolkningen. Om biblioteken ska vara en del i att skapa mer social jämlikhet och nå ut till fler människor krävs en särskild bibliotekspolitik, anser Mads Meier Jaeger.

– Om du vill vara inkluderande och nå fler människor måste du på ett bibliotek tänka i termer av social ojämlikhet och jobba med målinriktade insatser som kan locka en annan publik än vanligt.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min