Nu ska staten få fler att läsa
5 dec 2014 • 2 min
Kulturrådet lämnade i början av december ett handlingsprogram för läsfrämjande till regeringen. Det blir startskottet för strategiska insatser och i...


Kulturrådet lämnade i början av december ett handlingsprogram för läsfrämjande till regeringen. Det blir startskottet för strategiska insatser och i potten ligger 15 miljoner kronor. Planen rymmer ett ökat fokus på de yngsta barnen och vuxna som inte läser. En beslutad biblioteksplan blir ett krav för kommuner som söker stöd till inköp av barn- och ungdomslitteratur.7,5 miljoner kronor avser Kulturrådet att använda till att förstärka egna verksamheter som:
– Läsambassadörens arbete (en ny ska utses hösten 2015)
– Kunskapsuppbyggnad samt kunskapsspridning. Här ingår t ex en kunskapsöversikt över läsfrämjande metoder som bygger på svensk och internationell forskning.
– Samordning av nationella projekt (Bokstart, Barnbokskatalogen, Idrott och läsning, Paus…).
De resterande 7,5 miljonerna ska förstärka bidragsgivningen inom områden som nationella minoriteter där man vill stimulera till ökad utgivning av litteratur på minoritetsspråken med prioritering på barnböcker. För detta avsätter Kulturrådet 1,6 miljoner kronor.
Andra områden för förstärkt bidragsgivning är:
– stödet till e-boksutgivning av förlagens backlist som tydligare ska kopplas till det läsfrämjande arbetet.
– litteratur och distributionsstöd. Här avser man att göra insatser för att öka tillgången till högkvalitativ litteratur samt bättre informera om de litteraturstödda titlarna som distribueras till biblioteken. Informationsmaterialet som följer med titlarna ska underlätta för biblioteken att aktivt arbeta så att de också når läsarna.
– nationellt strategiska projekt inom läsfrämjande. Här puffar man särskilt för programmet Bokstart Sverige – den största satsningen hittills inom ramen för Kulturrådets nya läsfrämjande uppdrag. Programmet vänder sig till familjer med små barn. Syftet är att tidigt stimulera föräldrar att samtala och läsa med sina barn för att stödja barnets språkutveckling och läslust.
Bokstart Sverige startar 2015 med tre pilotprojekt i Landskrona, Göteborg och Södertälje där folkbibliotek och barnhälsovård samarbetar för att engagera småbarnsföräldrar. I ett första skede är målgruppen i socialt och ekonomiskt utsatta områden. Bokstart bygger på erfarenheter och kunskap från liknande program nationellt och internationellt. I programmet ingår hembesök av bibliotekarier samt besök på bibliotek.
När det gäller den bidragsgivning som avser folk- och skolbibliotek, dvs stöd till inköp av barn- och ungdomslitteratur, inför Kulturrådet ett nytt krav:
Från och med 2015 måste alla kommuner som söker inköpsstödet till folk- och skolbibliotek ha en beslutad biblioteksplan. Första året kommer dock ett nämndbeslut om att en biblioteksplan ska tas fram att godkännas.
Läs hela Handelsprogrammet för läsfrämjande här
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer