Över 23 miljoner i inköpsstöd till bibliotek

2 jun 2017 • < 1 min

Nu delar Kulturrådet ut dryga 23 miljoner kronor i inköpsstöd till folk- och skolbibliotek i över 230 kommuner. Myndigheten ger också pengar för att stötta läs- och litteraturfrämjande insatser.

Kulturrådet tycker att det finns ett ökat behov av att köpa in litteratur på andra språk än svenska, och särskilt litteratur som riktar sig till nyanlända och asylsökande barn- och ungdomar. Därför fördelas nu 23,7 miljoner kronor i inköpsstöd till folk- och skolbibliotek i 236 kommuner i landet.

Myndigheten delar också ut drygt 8,3 miljoner i stöd till läs- och litteraturfrämjande insatser. Det kan röra sig om satsningar på uppsökande verksamheter, insatser där hela familjen involveras, publika seminarier eller författarträffar. Pengarna fördelas ut på 70 projekt i 14 olika län, läs mer om ansökningarna här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min