Över 23 miljoner i inköpsstöd till bibliotek

2 jun 2017 • < 1 min

Nu delar Kulturrådet ut dryga 23 miljoner kronor i inköpsstöd till folk- och skolbibliotek i över 230 kommuner. Myndigheten ger också pengar för att stötta läs- och litteraturfrämjande insatser.

Kulturrådet tycker att det finns ett ökat behov av att köpa in litteratur på andra språk än svenska, och särskilt litteratur som riktar sig till nyanlända och asylsökande barn- och ungdomar. Därför fördelas nu 23,7 miljoner kronor i inköpsstöd till folk- och skolbibliotek i 236 kommuner i landet.

Myndigheten delar också ut drygt 8,3 miljoner i stöd till läs- och litteraturfrämjande insatser. Det kan röra sig om satsningar på uppsökande verksamheter, insatser där hela familjen involveras, publika seminarier eller författarträffar. Pengarna fördelas ut på 70 projekt i 14 olika län, läs mer om ansökningarna här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min