Studenter behöver alltmer stöd med läsning på högskolan
21 mar 2024 • 2 min
Allt fler universitetsstudenter behöver stöd med läsningen. Det berättar Maria Wiklund, språkpedagog vid SLU-biblioteket i Umeå. "Det verkar finnas ett glapp."

Studenter på universitetet behöver stöd med läsning och skrivning, men ibland även med annat.
– Det behövs alltmer stöd till nya studenter. Inte för att vi ser mer dyslexi utan för att det verkar finnas ett glapp mellan gymnasieskolan och vad studenterna förväntas kunna på universitetet. Men det är en mycket komplex fråga och vi som är verksamma inom högre utbildning behöver reflektera mer över generella kompetenser och på vilket sätt ämnesspecifika textnormer möter studenterna.
Maria Wiklund och Ulrika Lindén, bibliotekarie och samordnare för läs- och skrivstödsgruppen vid Umeå universitet, berättade om vilka utmaningar de står inför på Marskonferensen på Folkets hus i centrala Umeå.
– Många studenter som kommer till oss vill ha talböcker, kanske för att de har en ADD-diagons. Men jag visar annat stöd som också finns. Pedagogiskt stöd, mentorsstöd, talsyntes på tentamen eller extra lärarstöd, säger Ulrika Lindén.

De möter studenter med och utan diagnoser, men med det gemensamt att de behöver extra hjälp för att klara studierna. De bistår med lässtrategier och lästeknik. För den som inte kan läsa tillräckligt bra har svårt att klara studierna.
– Läsandet är essentiellt. Kan man inte läsa blir allt annat svårt, säger Maria Wiklund.
Trycket är högt. Och jämfört med tidigare är det alltså fler som behöver stöd med läsningen.
– Studenter som har upplevts som starka på gymnasiet kan gå rakt in i väggen när de kommer till universitetet, säger Maria Wiklund.
Även kunskaperna i engelska brister, berättar Ulrika Lindén.
– Att förstå talad engelska är en sak, det gör vi alla. Men att förstå texter, och till och med akademisk engelska i text är mycket svårare. Jag möter studenter i förtvivlan för att de inte förstår.
Studenterna som vänder sig till bibliotekens stödfunktioner gör det med all möjlig problematik, det behöver inte bara handla om läsande och skrivande. Maria Wiklund berättar att de emellanåt även får agera kurator.
– Det kommer ofta mycket mer. Vi är trygga personer och ska inte bedöma dem. Det gör att vi får höra mycket. Det kan handla om stress, eller de kan ha blivit kränkta av lärare till exempel. För oss gäller det att veta när det räcker med att träffa oss och när vi ska slussa dem vidare.

Senaste nytt

Samtal om samhälle, demokrati och bibliotek i Visby
Hur påverkas demokratin när studieförbunden måste dra ner på en tredjedel av verksamheten? Och är det okej att förolämpa varandra på nätet? Med en sammanfattning av samtalen i Almedalen önskar vi trevlig sommar!.
27 jun 2025 • 4 min

Stockholms satsning – frö till nationell e-plattform?
Biblioteket Play startades för att Stockholms stadsbiblioteks program skulle nå utanför det fysiska rummet. Målet är att det ska bli en gemensam plattform för biblioteken i Sverige.
27 jun 2025 • 4 min

Små resurser för att skydda kulturarvet
Underhållet är eftersatt på Ukrainas ledande nationalbibliotek. Behovet av digitalt bevarande är stort, men det stöd som har getts hittills är som droppar i havet.
25 jun 2025 • 5 min

Lag om säkerhet kan försvåra för bibliotek
2024 fanns det 342 integrerade folk- och skolbibliotek i Sverige. Frågan är hur många av dessa som påverkas när den nya lagen om säker skola börjar gälla den 1 juli.
24 jun 2025 • 3 min

Biblioteket öppet när campus stänger till följd av demonstrationer
Campus Blåsenhus på Uppsala universitet har flera gånger stängt för allmänheten på grund av att demonstranter tagit sig in. Då har biblioteket behövt påminna om att bibliotek ska vara öppna för alla.
23 jun 2025 • 3 min

Rysk litteratur förbjuds i Ukraina
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min

Subtil underbemanning hotar tryggheten
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min

En hel dag om bibliotek på Almedalens finaste scen
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min

Föreningen: Stora luckor i AI-kommissionens förslag
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min

Bokprat ger hopp och känsla av normalitet
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
0 kommentarer