Studenter behöver alltmer stöd med läsning på högskolan
21 mar 2024 • 2 min
Allt fler universitetsstudenter behöver stöd med läsningen. Det berättar Maria Wiklund, språkpedagog vid SLU-biblioteket i Umeå. "Det verkar finnas ett glapp."

Studenter på universitetet behöver stöd med läsning och skrivning, men ibland även med annat.
– Det behövs alltmer stöd till nya studenter. Inte för att vi ser mer dyslexi utan för att det verkar finnas ett glapp mellan gymnasieskolan och vad studenterna förväntas kunna på universitetet. Men det är en mycket komplex fråga och vi som är verksamma inom högre utbildning behöver reflektera mer över generella kompetenser och på vilket sätt ämnesspecifika textnormer möter studenterna.
Maria Wiklund och Ulrika Lindén, bibliotekarie och samordnare för läs- och skrivstödsgruppen vid Umeå universitet, berättade om vilka utmaningar de står inför på Marskonferensen på Folkets hus i centrala Umeå.
– Många studenter som kommer till oss vill ha talböcker, kanske för att de har en ADD-diagons. Men jag visar annat stöd som också finns. Pedagogiskt stöd, mentorsstöd, talsyntes på tentamen eller extra lärarstöd, säger Ulrika Lindén.

De möter studenter med och utan diagnoser, men med det gemensamt att de behöver extra hjälp för att klara studierna. De bistår med lässtrategier och lästeknik. För den som inte kan läsa tillräckligt bra har svårt att klara studierna.
– Läsandet är essentiellt. Kan man inte läsa blir allt annat svårt, säger Maria Wiklund.
Trycket är högt. Och jämfört med tidigare är det alltså fler som behöver stöd med läsningen.
– Studenter som har upplevts som starka på gymnasiet kan gå rakt in i väggen när de kommer till universitetet, säger Maria Wiklund.
Även kunskaperna i engelska brister, berättar Ulrika Lindén.
– Att förstå talad engelska är en sak, det gör vi alla. Men att förstå texter, och till och med akademisk engelska i text är mycket svårare. Jag möter studenter i förtvivlan för att de inte förstår.
Studenterna som vänder sig till bibliotekens stödfunktioner gör det med all möjlig problematik, det behöver inte bara handla om läsande och skrivande. Maria Wiklund berättar att de emellanåt även får agera kurator.
– Det kommer ofta mycket mer. Vi är trygga personer och ska inte bedöma dem. Det gör att vi får höra mycket. Det kan handla om stress, eller de kan ha blivit kränkta av lärare till exempel. För oss gäller det att veta när det räcker med att träffa oss och när vi ska slussa dem vidare.

Senaste nytt

Medieprofessorn: Passiviteten är inte neutral
Allt är ett val, även att förbli tyst. Det säger professorn Jesper Strömbäck och reflekterar över hur det offentliga samtalet alltmer drivs av felaktigheter och direkta lögner.
27 mar 2025 • 8 min

BBC: För många fel i AI-genererade nyheter
AI-assistenter levererar ofta felaktigheter och förvrängt innehåll när de sammanfattar journalistiska texter. Det visar en undersökning från BBC. Svenska medieföretag betonar vikten av att en journalist alltid måste granska innehållet.
26 mar 2025 • 4 min

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken
Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."
25 mar 2025 • 7 min

Bibliotekspolitiken hindrar viktiga lösningar på problem
Det är bra att Sverige har en bibliotekslag. Men ambitionen att inkludera alla typer av verksamheter i en lagstiftning är inte oproblematisk, skriver Johanna Hansson.
24 mar 2025 • 3 min

Nytt uppdrag för folkbiblioteket – ”En lättnad att få säga ja”
”Vi har varit benhårda.” Folkbiblioteken kan inte göra skolornas jobb utan medföljande budget, konstaterar Carina Bergsten, bibliotekschef i Kiruna. Men från och med i höst ansvarar hon även för skolbiblioteksverksamheten.
20 mar 2025 • 2 min

Snart väntas besked om bibliotekets framtid
Medicinska biblioteket betyder mycket för studenterna på Umeå universitet. När de fick höra om den planerade omgörningen var det många som protesterade. Nu hoppas de att protesterna ger effekt.
19 mar 2025 • 3 min

Biblioteket "lite bortprioriterat" i Habo
Biblioteket ”var lite bortprioriterat” när budgeten för 2025 spikades. Ansvariga politiker hänvisar till lagkrav som måste följas innan satsningar på biblioteket kan göras.
18 mar 2025 • 3 min

Ont om lokala satsningar på skolbibliotek
I sommar får alla skolelever rätt till ett bemannat skolbibliotek. Betyder det att frågan är prioriterad? ”Jag ser inte det”, säger skoldebattören Linnéa Lindquist som går igenom samtliga kommuners skolbudgetar.
18 mar 2025 • 2 min

Bristen på bibliotekarier består
Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.
17 mar 2025 • < 1 min

Starka reaktioner på högerkrönika
Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.
14 mar 2025 • 2 min

Källkritikens dag: folkbibliotekarien prisas
”Folkbibliotekarien” tilldelas i dag utmärkelsen Det gyllene förstoringsglasets hederspris för sina insatser för källkritiken i Sverige. "En grundbult för demokratin”, skriver juryn i sin motivering.
13 mar 2025 • < 1 min

Stora kunskapsluckor i digital källkritik
En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.
13 mar 2025 • 4 min
0 kommentarer