Biblioteken i Malmö avvisar regionens kritik
18 jun 2020 • 2 min
De nya fjärrlånereglerna handlar inte om att Malmö utnyttjar sin storlek mot mindre skånska kommuner. "Vi vill agera miljömässigt ansvarsfullt och i samklang med FN:s hållbarhetsmål", skriver Torbjörn Nilsson och Karin Ahlstedt, Biblioteken i Malmö.
När Biblioteken i Malmö ändrade sina fjärrlåneregler var det en anpassning till det nationella fjärrlånesystemet med statliga uppdragsbaserade, och med verksamhetsbidrag arvoderade lånecentraler.
Med de nya fjärrlånereglerna lämnade Biblioteken i Malmö rollen som Skånes regionala lånecentral, en roll som saknade stöd såväl i lagstiftningen som i överenskomna avtal mellan Biblioteken i Malmö och Region Skåne och de skånska kommunerna.
Vi står därmed fria att välja att inte fungera kompensatorisk i förhållande till andra kommuners biblioteksverksamhet, vare sig det gäller medier eller andra kommunala biblioteksresurser.
Vi har också valt att vara ett Librisbibliotek, en KB-partner för nationella bibliotekstjänster samt att anpassa våra fjärrlåneregler till KB:s fjärrlånerekommendationer.
Vi förstår därför inte Region Skånes kritik i Biblioteksbladet eller på vilka mandat de agerar när de väljer att kritisera Malmö stad och inte andra skånska kommuner som infört exakt samma fjärrlåneregler som vi, till exempel Folkbiblioteken i Lund.
Samarbetet som pågått i Skåne och även i andra delar av Sverige de senaste åren kring fjärrlån och transport av fysiska medier har av naturliga skäl bedrivits i regionala eller delregionala biblioteksnätverk. Det praktiska handhavandet med att skicka fysiska böcker med lastbilar mellan biblioteken har i många fall skymt sikten för digitala lösningar och ett digitalt utvecklingsarbete som inte låter sig begränsas av regionala gränser utan istället bör hanteras nationellt och internationellt. Vi anser att det är just inom detta område som vårt mediestrategiska arbete i stället bör ligga.
Biblioteken i Malmös fjärrlåneregler är ett sätt att ändra kompassriktningen. Vi vill agera miljömässigt ansvarsfullt och i samklang med FN:s hållbarhetsmål. Vi ställer oss därför bakom KB:s fjärrlånerekommendationer och skrivningar om så få fysiska transporter som möjligt, att kommunbiblioteken därför ska köpa in det material som finns att köpa och att ny teknik och digitala medier ska användas så långt det är möjligt.
Vi ställer oss kritiska till den förenklade bilden av att detta handlar om stora respektive små kommuner. Malmö är en stor kommun och har därför en större mediesamling och i faktiska kronor en större mediebudget än de andra kommunerna i Skåne. Men Malmö har också en rad utmaningar såsom exempelvis: socioekonomiska, stor barnfattigdom och en ökande arbetslöshet. Ska det göras en beskrivning av de olika kommunerna och förutsättningarna för deras invånare så måste bilden problematiseras och utvidgas till att inte enbart vara en beskrivning av antalet böcker i en mediesamling eller antal kronor i en mediebudget. Det är mer komplext än så och i grunden handlar det även om skattepolitik och politisk styrning.
Biblioteken i Malmö ingår i det nationella fjärlånesamarbetet och följer bibliotekslagens intentioner om samverkan samt KB:s rekommendationer. Vi betraktar fjärrlån som en demokratisk möjlighet och en fin service för landets medborgare samt Malmös kommuninvånare. En möjlighet för medborgare att få tillgång till smal, specifik och/eller äldre litteratur för att exempelvis kunna bedriva forskning. Genom att erbjuda ett allsidigt, kvalitativt och jämlikt fördelat medieutbud stärker vi Malmöbornas röster och uppmuntrar till nyfikenhet, delaktighet och lärande. När vi erbjuder fri och öppen tillgång till information, kunskap och kultur ges alla Malmöbor möjlighet till fri åsiktsbildning, fritt kunskapsutbyte, yttrandefrihet och livslångt lärande.
Läs mer KB: Diskussionen om fjärrlån bör lösas på regional nivå
Senaste nytt
Budgetpropositionen: I år funkar inte ens tomt skryt
När det gäller folkbiblioteken finns det inget kvar för kulturministern att försöka framställa som en satsning. Det statliga anslaget till läsfrämjande arbete är försvunnet.
19 sep 2024 • 2 min
Ur takt med läsvanorna
Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
19 sep 2024 • 2 min
Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet
Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken.
19 sep 2024 • 2 min
Ge oss förutsättningar att verka för samhällets utveckling
På senare år har resurserna krympt för bibliotek, folkbildning och civilsamhällets organisationer. "Tillsammans har vi varit en kraft för förändring – och det behöver vi få fortsätta vara", skriver Helene Öberg.
18 sep 2024 • 2 min
Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre
I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.
17 sep 2024 • 3 min
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer