Biblioteken i Malmö avvisar regionens kritik
18 jun 2020 • 2 min
De nya fjärrlånereglerna handlar inte om att Malmö utnyttjar sin storlek mot mindre skånska kommuner. "Vi vill agera miljömässigt ansvarsfullt och i samklang med FN:s hållbarhetsmål", skriver Torbjörn Nilsson och Karin Ahlstedt, Biblioteken i Malmö.
När Biblioteken i Malmö ändrade sina fjärrlåneregler var det en anpassning till det nationella fjärrlånesystemet med statliga uppdragsbaserade, och med verksamhetsbidrag arvoderade lånecentraler.
Med de nya fjärrlånereglerna lämnade Biblioteken i Malmö rollen som Skånes regionala lånecentral, en roll som saknade stöd såväl i lagstiftningen som i överenskomna avtal mellan Biblioteken i Malmö och Region Skåne och de skånska kommunerna.
Vi står därmed fria att välja att inte fungera kompensatorisk i förhållande till andra kommuners biblioteksverksamhet, vare sig det gäller medier eller andra kommunala biblioteksresurser.
Vi har också valt att vara ett Librisbibliotek, en KB-partner för nationella bibliotekstjänster samt att anpassa våra fjärrlåneregler till KB:s fjärrlånerekommendationer.
Vi förstår därför inte Region Skånes kritik i Biblioteksbladet eller på vilka mandat de agerar när de väljer att kritisera Malmö stad och inte andra skånska kommuner som infört exakt samma fjärrlåneregler som vi, till exempel Folkbiblioteken i Lund.
Samarbetet som pågått i Skåne och även i andra delar av Sverige de senaste åren kring fjärrlån och transport av fysiska medier har av naturliga skäl bedrivits i regionala eller delregionala biblioteksnätverk. Det praktiska handhavandet med att skicka fysiska böcker med lastbilar mellan biblioteken har i många fall skymt sikten för digitala lösningar och ett digitalt utvecklingsarbete som inte låter sig begränsas av regionala gränser utan istället bör hanteras nationellt och internationellt. Vi anser att det är just inom detta område som vårt mediestrategiska arbete i stället bör ligga.
Biblioteken i Malmös fjärrlåneregler är ett sätt att ändra kompassriktningen. Vi vill agera miljömässigt ansvarsfullt och i samklang med FN:s hållbarhetsmål. Vi ställer oss därför bakom KB:s fjärrlånerekommendationer och skrivningar om så få fysiska transporter som möjligt, att kommunbiblioteken därför ska köpa in det material som finns att köpa och att ny teknik och digitala medier ska användas så långt det är möjligt.
Vi ställer oss kritiska till den förenklade bilden av att detta handlar om stora respektive små kommuner. Malmö är en stor kommun och har därför en större mediesamling och i faktiska kronor en större mediebudget än de andra kommunerna i Skåne. Men Malmö har också en rad utmaningar såsom exempelvis: socioekonomiska, stor barnfattigdom och en ökande arbetslöshet. Ska det göras en beskrivning av de olika kommunerna och förutsättningarna för deras invånare så måste bilden problematiseras och utvidgas till att inte enbart vara en beskrivning av antalet böcker i en mediesamling eller antal kronor i en mediebudget. Det är mer komplext än så och i grunden handlar det även om skattepolitik och politisk styrning.
Biblioteken i Malmö ingår i det nationella fjärlånesamarbetet och följer bibliotekslagens intentioner om samverkan samt KB:s rekommendationer. Vi betraktar fjärrlån som en demokratisk möjlighet och en fin service för landets medborgare samt Malmös kommuninvånare. En möjlighet för medborgare att få tillgång till smal, specifik och/eller äldre litteratur för att exempelvis kunna bedriva forskning. Genom att erbjuda ett allsidigt, kvalitativt och jämlikt fördelat medieutbud stärker vi Malmöbornas röster och uppmuntrar till nyfikenhet, delaktighet och lärande. När vi erbjuder fri och öppen tillgång till information, kunskap och kultur ges alla Malmöbor möjlighet till fri åsiktsbildning, fritt kunskapsutbyte, yttrandefrihet och livslångt lärande.
Läs mer KB: Diskussionen om fjärrlån bör lösas på regional nivå
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer