Biblioteket har en roll när segregationen ska brytas
24 aug 2021 • 4 min
Områden med koncentrerad utsatthet borde få Göteborgs politiker att satsa på bibliotek. I stället har utvecklingen gått åt motsatt håll. ”Resurserna måste satsas där behoven är störst”, skriver Ingrid Atlestam och Randi Myhre.

Randi Myhre, Biblioteksvännerna i Biskopsgården, och Ingrid Atlestam, Folkbibliotekens Vänner i Göteborg.
Trots att Göteborgs Stad säger sig kraftsamla för minskad segregation har mycket gått åt fel håll sedan 90-talet. Norra Biskopsgårdens stora välförsedda bibliotek, ett av stadens mest utnyttjade, har lagts ner, liksom två fritidsgårdar och Folkets hus i Biskopsgården. Kvar finns biblioteket i södra Biskopsgården.
I Biskopsgården, och framför allt dess norra del, råder akut brist på såväl föreningslokaler som kulturarenor och mötesplatser. Utvecklingen och nuläget står i bjärt kontrast mot allt vad staden säger sig vilja stå för och satsa på.
Biblioteket kan inte få slut på gängkrig eller förändra strukturella orättvisor. Men biblioteket är en arena för möten, samtal, bildning, kompetensutveckling och ger många lite av den trygghet, det lugn och den utsiktspunkt som kan leda vidare. Detta är att lyfta fram folkbibliotekets ursprungliga bildningsuppdrag, att ge alla oberoende av bakgrund och utbildning möjlighet till kunskap och delaktighet och därigenom överbrygga klyftor.
Bristen på bibliotek just vid Friskväderstorget i norra Biskopsgården påtalas både av boende och i den utredning som nyligen gjorts om bibliotekens framtida placering i Göteborg. Utredningen föreslår en satsning på ett barn- och ungdomsbibliotek vid torget. Behovet av detta bibliotek är akut. Eftersom kulturnämnden har antagit utredningen som sin inriktning bör den självklart läggas in i höstens budget.
Förhoppningsvis skulle detta kunna bli en början till och en del av en verklig satsning på kultur- och föreningsliv i norra Biskopsgården, ett embryo till ett välbehövligt kulturhus.
Göteborgs Stad kraftsamlar för minskad segregation på flera sätt. Nu är det hög tid att kulturnämnden deltar i detta och satsar på bibliotek och arenor för kultur och då i första hand ett bibliotek i norra Biskopsgården, där koncentrationen av utsatthet ökar.
Biskopsgården i Göteborg har drygt 30 000 invånare. Området, i synnerhet norra Biskopsgården, är hårt drabbat av den ökande ojämlikheten. Här är den förväntade livslängden cirka åtta år kortare än snittet i Göteborg. Trångboddheten och arbetslösheten är stor och ohälsotalen höga och genomsnittsinkomsten i norra Biskopsgården är bara knappt två tredjedelar av den i Göteborg. Utbildningsnivån är också lägre. 79 procent av kvinnorna saknar gymnasiebehörighet, jämfört med 19 procent i hela Göteborg. Andelen ensamstående med barn är nästan dubbelt så hög som Göteborgssnittet. 87 procent av invånarna i norra Biskopsgården har utländsk bakgrund jämfört med 37 procent i hela Göteborg. Valdeltagandet är lågt. (Allt enligt stadens officiella statistik.)
Delegationen mot segregation (Delmos) visar i sin årsrapport för 2021 att segregationen i Sverige har ökat kraftigt sedan 1990-talet. Höginkomsttagare och låginkomsttagare är de som lever mest segregerat, det vill säga skilda från varandra. Skillnaderna i uppväxt- och levnadsvillkor mellan olika områdestyper i landet är så stora att platsen har betydelse för människors livschanser.
Segregationen går att bryta genom att satsa stort och rejält på dessa områden där resurserna behövs. Här ingår bibliotek som en självklar del. Genom uthålliga, långsiktiga och sektorsövergripande samarbeten och satsningar på skola, bibliotek, föreningsliv, arbetstillfällen, kultur och bostäder kan vi bryta segregationen.
I rapport efter rapport visar nationalekonomen Ingvar Nilsson och hans kollegor hur samhällsekonomiskt lönsamt det är att bryta den onda cirkeln genom att satsa massivt, uthålligt, långsiktigt och sektorsövergripande – i 18-årsperspektiv, den tid det tar för en ung människa att växa upp – i stället för att se sig blind på kortsiktiga kostnader under innevarande mandatperiod.
I rapporterna belyses skolans viktiga roll och den starka kopplingen mellan skolmisslyckande i ungdomsåren och framtida utanförskap i vuxenlivet. Det handlar om att jobba förebyggande – satsa på BVC, förskolan och stödja föräldraskapet, satsa på läsfrämjande, läxhjälp och goda fritidsmöjligheter. Det handlar om att skapa arbetstillfällen och förbättra boendemiljön. Det handlar om att mobilisera de boende, skapa delaktighet och samarbete mellan det offentliga systemet, näringslivet och civilsamhället.
Det finns mängder av eldsjälar bland boende, föreningsaktiva, tjänstepersoner, politiker och företagare. Men det behövs mer stöd och engagemang från alla andra som inte bor i ”Orten”. Att bryta den onda cirkeln är allas vårt ansvar som individer, tjänstepersoner eller politiker. Resurserna måste satsas där behoven är störst. Ytterst handlar det om solidaritet som är det som håller ihop ett välfärdssamhälle.
I Biskopsgården samlas allt fler krafter, såsom boende, föreningar, förvaltningar, volontärer, företag för att tillsammans vända utvecklingen, och fantastiska ting sker dagligen i stadsdelen. Men här finns plats för många fler exempelvis inom bibliotek och kultur. Detta gäller i högsta grad kulturnämnden som omgående bör starta biblioteksverksamhet för barn och unga vid Friskväderstorget och samtidigt se till att här snarast skapas ett resursstarkt kulturhus.
Folkbiblioteken har, såväl historiskt som enligt bibliotekslagen och UNESCO-manifesten, ett uppdrag att överbrygga informations- och kunskapsklyftor, vare sig de beror på sociala, geografiska, ekonomiska, språkliga eller andra faktorer. Detta är något annat och större än summan av alla enskilda brukares önskemål.
Efter förra sekelskiftet 1900 satsades stora resurser på utbildning och folkbildning. Det offentliga byggde nya skolor, bibliotek och museer. Det skapades en infrastruktur för kultur och kunskap som vi i stort sett levt med sedan dess som en självklar del av välfärdssamhället. Nu har mycket av detta monterats ner, privatiserats och marknadsanpassats på ett sätt som gör att klyftorna åter ökar i samhället. Denna utveckling gör bibliotekets ursprungliga uppdrag än viktigare och nödvändigare, men dessvärre ideologiskt och kulturpolitiskt ifrågasatt.
Ingrid Atlestam, föreningen Folkbibliotekens Vänner i Göteborg, och Randi Myhre, föreningen Biblioteksvännerna i Biskopsgården
Läs mer:
Segregation i Sverige – Årsrapport 2021 om den socioekonomiska boendesegregationens utveckling. Delegationen mot segregation, 2021. www.delmos.se
Det mångspråkiga biblioteket – en nödvändig utopi, red. Ingrid Atlestam & Randi Myhre, BTJ Förlag, Lund, 2012.
Utanförskapets pris – en bok om förebyggande investeringar, Ingvar Nilsson, Anders Wadeskog, Lena Hök & Nima Sanandaji, Studentlitteratur, Stockholm, 2014.
Orten bortom våldet m.fl. rapporter, Eva Nilsson Lundmark & Ingvar Nilsson (seeab.se)
Föreningar i Biskopsgården – möjligheternas katalog , Rebecca Sutton, Gülüzar Tuna, Ramza Josoph, Bedia Sarihan & Randi Myhre, Biblioteksvännerna i Biskopsgården, Göteborg, 2021 (digital och tryckt version: www.foreningaribiskopsgarden.se)
Hur förbättrar vi levnadsvillkoren i Biskopsgården? 53 gruppintervjuer redovisade av 28 föreningar i Biskopsgården. Red. Randi Myhre & Gülüzar Tuna, Biblioteksvännerna i Biskopsgården, 2021 Rapport – Föreningar i Biskopsgården (foreningaribiskopsgarden.se)
Film om Bibliotekvännerna i Biskopsgården: Biblioteket behöver sina vänner – YouTube
Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer