Skolbibliotek

Replik: Ansvaret bör läggas på skolledningen

16 dec 2021 • 2 min

Det är upp till skolledningen att samordna skolbibliotekariens roll med övriga skolan, inte den enskilda bibliotekarien, skriver Alva Franzon i en replik på Sofia Malmbergs debattartikel. "Önskar en mer inbjudande debatt."

Alva Franzon, skolbibliotekarie på Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm.

Ja, Sofia Malmberg, vi är många som otåligt väntar på beslut angående förslagen i utredningen Skolbibliotek för bildning och utbildning. Men i Malmbergs debattinlägg reagerar jag på hennes tolkning att de eventuella förändringarna skulle innebära en förväntan på skolbibliotekarien att ”aktivt bidra till att öka elevernas måluppfyllelse i samtliga ämnen” och att det är bibliotekarien som ska vara den utåtriktade initiativtagaren. Passar man inte i den rollen är det dags att se sig om efter ett annat jobb, menar Malmberg.

I min läsning ger utredningen snarare förslag på hur skolledningen (!) ska organisera skolbiblioteksverksamheten ändamålsenligt. När förslagen går igenom ska förhoppningsvis kraven på bibliotekarien som samordnare minska!

Jag önskar en mer inbjudande debatt där man kan ifrågasätta arbetsmetoder som är på väg att bli praxis utan ordentlig vetenskaplig grund

Samtliga elever bör nås av vårt expertkunnande – det behöver inte ske i samtliga ämnen. Väljer skolledningen att biblioteket ska förekomma aktivt i alla ämnen är det upp till den. Men det går att organisera verksamheten så att samarbete sker i enstaka ämnen om det passar de inblandade bättre. Detta kräver en medvetenhet om hur man lär ut kunskap så att den går att applicera i nya sammanhang, men sådana tankesätt är inget nytt i skolsammanhang där mycket handlar om att lära ut för fortsatt självständighet och ett livslångt lärande. Själv ser jag också möjligheter till större likvärdighet om man begränsar sina samarbeten och i stället har tid att gå in på djupet när man väl arbetar med en klass. Då har man tid att anpassa sin undervisning till elevernas olika behov och det är viktigt för att nå alla.

Den stora vinsten med utredningen (och den nationella biblioteksstrategin) är att det börjar bli tydligt vad skolbiblioteket ska arbeta med. Vad som sen är den mest effektiva metoden för att nå våra gemensamma mål måste vi än så länge få vara oense om och det är inte upp till oss bibliotekarier att själva besluta om pedagogik och organisering av verksamheten. Skolor fungerar olika. Bibliotekarier arbetar olika. Skolledningar planerar olika och med olika förutsättningar. Och innan vi har tillförlitliga data som visar vilken typ av skolbiblioteksverksamhet som ger bäst måluppfyllelse för eleverna måste det väl till och med vara positivt att vi tar olika vägar i riktning mot samma mål?

Jag är relativt nyexaminerad och går inte med på att jag ska se mig om efter ett annat biblioteksuppdrag när jag inte håller med Malmberg. Jag önskar en mer inbjudande debatt där man kan ifrågasätta arbetsmetoder som är på väg att bli praxis utan ordentlig vetenskaplig grund och där ansvaret på organisation läggs på skolledning istället för på skolbibliotekarien.

Text: Alva Franzon, skolbibliotekarie på Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm.

Läs mer ›› ”Skolbibliotekarien står inte inför ett vägval”

1 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min