Replik: Ansvaret bör läggas på skolledningen
16 dec 2021 • 2 min
Det är upp till skolledningen att samordna skolbibliotekariens roll med övriga skolan, inte den enskilda bibliotekarien, skriver Alva Franzon i en replik på Sofia Malmbergs debattartikel. "Önskar en mer inbjudande debatt."
Ja, Sofia Malmberg, vi är många som otåligt väntar på beslut angående förslagen i utredningen Skolbibliotek för bildning och utbildning. Men i Malmbergs debattinlägg reagerar jag på hennes tolkning att de eventuella förändringarna skulle innebära en förväntan på skolbibliotekarien att ”aktivt bidra till att öka elevernas måluppfyllelse i samtliga ämnen” och att det är bibliotekarien som ska vara den utåtriktade initiativtagaren. Passar man inte i den rollen är det dags att se sig om efter ett annat jobb, menar Malmberg.
I min läsning ger utredningen snarare förslag på hur skolledningen (!) ska organisera skolbiblioteksverksamheten ändamålsenligt. När förslagen går igenom ska förhoppningsvis kraven på bibliotekarien som samordnare minska!
Jag önskar en mer inbjudande debatt där man kan ifrågasätta arbetsmetoder som är på väg att bli praxis utan ordentlig vetenskaplig grund
Den stora vinsten med utredningen (och den nationella biblioteksstrategin) är att det börjar bli tydligt vad skolbiblioteket ska arbeta med. Vad som sen är den mest effektiva metoden för att nå våra gemensamma mål måste vi än så länge få vara oense om och det är inte upp till oss bibliotekarier att själva besluta om pedagogik och organisering av verksamheten. Skolor fungerar olika. Bibliotekarier arbetar olika. Skolledningar planerar olika och med olika förutsättningar. Och innan vi har tillförlitliga data som visar vilken typ av skolbiblioteksverksamhet som ger bäst måluppfyllelse för eleverna måste det väl till och med vara positivt att vi tar olika vägar i riktning mot samma mål?
Jag är relativt nyexaminerad och går inte med på att jag ska se mig om efter ett annat biblioteksuppdrag när jag inte håller med Malmberg. Jag önskar en mer inbjudande debatt där man kan ifrågasätta arbetsmetoder som är på väg att bli praxis utan ordentlig vetenskaplig grund och där ansvaret på organisation läggs på skolledning istället för på skolbibliotekarien.
Text: Alva Franzon, skolbibliotekarie på Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm.
1 kommentarer
Senaste nytt

Samtal om samhälle, demokrati och bibliotek i Visby
Hur påverkas demokratin när studieförbunden måste dra ner på en tredjedel av verksamheten? Och är det okej att förolämpa varandra på nätet? Med en sammanfattning av samtalen i Almedalen önskar vi trevlig sommar!.
27 jun 2025 • 4 min

Stockholms satsning – frö till nationell e-plattform?
Biblioteket Play startades för att Stockholms stadsbiblioteks program skulle nå utanför det fysiska rummet. Målet är att det ska bli en gemensam plattform för biblioteken i Sverige.
27 jun 2025 • 4 min

Små resurser för att skydda kulturarvet
Underhållet är eftersatt på Ukrainas ledande nationalbibliotek. Behovet av digitalt bevarande är stort, men det stöd som har getts hittills är som droppar i havet.
25 jun 2025 • 5 min

Lag om säkerhet kan försvåra för bibliotek
2024 fanns det 342 integrerade folk- och skolbibliotek i Sverige. Frågan är hur många av dessa som påverkas när den nya lagen om säker skola börjar gälla den 1 juli.
24 jun 2025 • 3 min

Biblioteket öppet när campus stänger till följd av demonstrationer
Campus Blåsenhus på Uppsala universitet har flera gånger stängt för allmänheten på grund av att demonstranter tagit sig in. Då har biblioteket behövt påminna om att bibliotek ska vara öppna för alla.
23 jun 2025 • 3 min

Rysk litteratur förbjuds i Ukraina
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min

Subtil underbemanning hotar tryggheten
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min

En hel dag om bibliotek på Almedalens finaste scen
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min

Föreningen: Stora luckor i AI-kommissionens förslag
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min

Bokprat ger hopp och känsla av normalitet
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
Bra svar! Malmberg har en mystisk, undervisande, nästan lite anklagande, ton.