Skolbibliotek

Replik: Ansvaret bör läggas på skolledningen

16 dec 2021 • 2 min

Det är upp till skolledningen att samordna skolbibliotekariens roll med övriga skolan, inte den enskilda bibliotekarien, skriver Alva Franzon i en replik på Sofia Malmbergs debattartikel. "Önskar en mer inbjudande debatt."

Alva Franzon, skolbibliotekarie på Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm.

Ja, Sofia Malmberg, vi är många som otåligt väntar på beslut angående förslagen i utredningen Skolbibliotek för bildning och utbildning. Men i Malmbergs debattinlägg reagerar jag på hennes tolkning att de eventuella förändringarna skulle innebära en förväntan på skolbibliotekarien att ”aktivt bidra till att öka elevernas måluppfyllelse i samtliga ämnen” och att det är bibliotekarien som ska vara den utåtriktade initiativtagaren. Passar man inte i den rollen är det dags att se sig om efter ett annat jobb, menar Malmberg.

I min läsning ger utredningen snarare förslag på hur skolledningen (!) ska organisera skolbiblioteksverksamheten ändamålsenligt. När förslagen går igenom ska förhoppningsvis kraven på bibliotekarien som samordnare minska!

Jag önskar en mer inbjudande debatt där man kan ifrågasätta arbetsmetoder som är på väg att bli praxis utan ordentlig vetenskaplig grund

Samtliga elever bör nås av vårt expertkunnande – det behöver inte ske i samtliga ämnen. Väljer skolledningen att biblioteket ska förekomma aktivt i alla ämnen är det upp till den. Men det går att organisera verksamheten så att samarbete sker i enstaka ämnen om det passar de inblandade bättre. Detta kräver en medvetenhet om hur man lär ut kunskap så att den går att applicera i nya sammanhang, men sådana tankesätt är inget nytt i skolsammanhang där mycket handlar om att lära ut för fortsatt självständighet och ett livslångt lärande. Själv ser jag också möjligheter till större likvärdighet om man begränsar sina samarbeten och i stället har tid att gå in på djupet när man väl arbetar med en klass. Då har man tid att anpassa sin undervisning till elevernas olika behov och det är viktigt för att nå alla.

Den stora vinsten med utredningen (och den nationella biblioteksstrategin) är att det börjar bli tydligt vad skolbiblioteket ska arbeta med. Vad som sen är den mest effektiva metoden för att nå våra gemensamma mål måste vi än så länge få vara oense om och det är inte upp till oss bibliotekarier att själva besluta om pedagogik och organisering av verksamheten. Skolor fungerar olika. Bibliotekarier arbetar olika. Skolledningar planerar olika och med olika förutsättningar. Och innan vi har tillförlitliga data som visar vilken typ av skolbiblioteksverksamhet som ger bäst måluppfyllelse för eleverna måste det väl till och med vara positivt att vi tar olika vägar i riktning mot samma mål?

Jag är relativt nyexaminerad och går inte med på att jag ska se mig om efter ett annat biblioteksuppdrag när jag inte håller med Malmberg. Jag önskar en mer inbjudande debatt där man kan ifrågasätta arbetsmetoder som är på väg att bli praxis utan ordentlig vetenskaplig grund och där ansvaret på organisation läggs på skolledning istället för på skolbibliotekarien.

Text: Alva Franzon, skolbibliotekarie på Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm.

Läs mer ›› ”Skolbibliotekarien står inte inför ett vägval”

1 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Ny rapport: ”USA:s väljare utsätts för manipulation”

Med hjälp av falska gillatummar och annat artificiellt engagemang, trummas politiska budskap in eller förvrängs inför presidentvalet nästa vecka. I bakgrunden anas Ryssland. Trots upptrappad konfliktnivå i världen sedan förra valet, har de sociala medieplattformarnas agerande inte förändrats, visar en ännu opublicerad rapport från Nato Stratcom.

31 okt 2024 • 5 min

Nyheter

Bibliotek stängt efter hotfull situation och droghandel

Öppen droghandel och en hotfull situation mot personalen har lett till att biblioteket Garaget i Malmö har stängt hela höstlovet. Huvudskyddsombud krävde ett arbetet skulle stoppas och arbetsgivaren var överens. ”Vi delar bilden att arbetsmiljön inte är trygg.”

29 okt 2024 • 2 min

Nyheter

Aniarapriset firade halvsekel

Med poesi, diskussion och ett samtal med Aniaraprisets allra första mottagare uppmärksammade Svensk biblioteksförening att priset har delats ut i 50 år. Ett stillsamt firande hölls på Tranströmerbiblioteket i Stockholm på torsdagskvällen.

24 okt 2024 • 2 min