Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
6 nov 2020 • 2 min
Självbilden hos många kollegor har krackelerat under pandemin. Det var det jag ville problematisera, skriver Sonja Viklund som svar på de reaktioner hennes debattartikel väckt.
När jag blev ombedd att debattera stängda bibliotek i coronatider var min tanke att jag kunde bidra med att problematisera nedstängda samhällsfunktioner kontra eget ansvar som åtgärder mot pandemin, samt observationen att en viss självbild som odlats inom bibliotekens yrkeskår börjat visa tecken på att krackelera under pressen av kris och oro. Jag är förvisso inte först att notera det. Under veckan har det kommit respons till mig från kollegor landet över som känner igen sig och menar att ja: det är inte helt ovanligt att tycka att det är väldigt skönt att få stänga dörren för besökarna och få vara ifred med det man egentligen ville göra.
”Det finns en väldigt negativ syn på våra besökare. Det är ett problem vi inte pratar om men som blir tydligt i kommentarer på nätet och snack bland kollegorna”, skriver en vän med 23 år i yrket.
Här finns det nog något att borra i, om vi vågar. Längtan efter den riktiga biblioteksbesökaren, som ställer de där riktiga frågorna. Artig, respektfull, öppen, fördomsfri och bildad i tusende ämnesområden. Ja, precis som vi själva är på biblioteken. För visst är vi det?
Men det var ju det där med att våga, då. Det tredje som jag kände att jag möjligen kunde bidra med var ett visst underhållningsvärde. En debattartikel som någon reagerar på kan ju inte ha som innehåll att solen lyser, gräset är grönt och alla är snälla. Men så bör det tydligen vara enligt en del som blir förskräckta över arrogans och antydan till ”bråk”. Ojdå. Till slut, liksom den där perfekta biblioteksbesökaren plötsligt uppenbarar sig, ska det komma en dag då ingenting annat finns på agendan utan vi alla på biblioteken har tid och kraft för att påtala något som skaver. Tills dess ska vi hålla i, hålla ut och hålla god min. Alla som någon gång gått och inväntat ”rätt dag” för att ta upp att man vill ta ut skilsmässa vet hur den strategin brukar fungera.
Sonja Viklund
Enhetschef, kultur och bibliotek, Mora
Tidigare inlägg:
Debattartikel:
Superspridare av demokrati – så varför stänger bibliotek?
Repliker:
Bibliotekssektorns lobbyister kämpar om verklighetsbeskrivningen. "När folkbiblioteket beskrivs som laglöst land måste man ingripa."
11 aug 2022 • 5 min
Den som informerar om sexuell och reproduktiv hälsa kan bryta mot lagen i delstater som infört förbud mot abort. Det befarar USA:s biblioteksförening ALA som fördömer allt begränsande av information.
10 aug 2022 • < 1 min
Vid valet 2018 plockades regnbågsflaggor ner på flera bibliotek som fungerade som vallokaler. En kränkning som kan få hbtq+personer att känna otrygghet i ett rum som inte längre är välkomnande, skriver styrgruppen för Svensk biblioteksförenings expertnätverk för arbete med hbtq+.
9 aug 2022 • 3 min
För att frigöra tid och resurser införs intelligenta mediehanteringssystem på folk- och universitetsbibliotek. Det beskrivs som en vattendelare. ”Det är viktigt att vi lär oss hur vi kan arbeta med denna teknik", säger Lovisa Liljegren, bibliotekarie som skrivit en mastersuppsats om systemet.
8 aug 2022 • 4 min
Det ska vara enklare för besökare att hitta information kring känsliga ämnen på Malmö stadsbibliotek. Inspirationen kommer från andra sidan Atlanten, förklarar Andrea Hofmann på Malmö stad.
5 aug 2022 • 2 min
Ifla och Unesco har presenterat en uppdatering av sitt folkbiblioteksmanifest. Forskaren Ola Pilerot är positiv – men samtidigt kritisk mot otydlighet och att bibliotek framställs i linje med samhällets ”marknadifiering”.
3 aug 2022 • 2 min
Det som lyfts fram som lösningen på spridningen av desinformation – källkritik – riskerar att användas i motsatt syfte av dem som vill sprida falska uppgifter. Forskarna Olof Sundin och Jutta Haider synar komplexiteten i sin nya bok.
2 aug 2022 • 5 min
Fyra svenska röster från bibliotekens världskongress Ifla Wlic som under veckan ägt rum i Dublin, Irland.
29 jul 2022 • 4 min
Efter några turbulenta månader av vittnesmål om den giftiga kulturen i Iflas ledning bad organisationens ordförande Barbara Lison om ursäkt när bibliotekens världskongress avslutades i Dublin på torsdagen. Men de som väntat sig grundliga förklaringar och en konstruktiv plan för vägen framåt fick inte mycket med sig från Irland.
29 jul 2022 • 2 min
Med bara dagar kvar till Iflas WLIC-konferens i Dublin ser Annelie Janred från Göteborg fram emot att träffa internationella kollegor igen.
21 jul 2022 • 2 min
Äntligen semestertid och tid att ta igen sig. Här får du tips om några av vårens bästa reportage i Biblioteksbladet. Trevlig sommar!
14 jul 2022 • 2 min
De missförhållanden som har uppdagats inom Iflas kansli och ledning har lett till att medlemmar kräver en oberoende utredning. Den europeiska sektionen har undertecknat skrivelsen, liksom Svensk biblioteksförening.
12 jul 2022 • 2 min
0 kommentarer