Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
6 nov 2020 • 2 min
Självbilden hos många kollegor har krackelerat under pandemin. Det var det jag ville problematisera, skriver Sonja Viklund som svar på de reaktioner hennes debattartikel väckt.
När jag blev ombedd att debattera stängda bibliotek i coronatider var min tanke att jag kunde bidra med att problematisera nedstängda samhällsfunktioner kontra eget ansvar som åtgärder mot pandemin, samt observationen att en viss självbild som odlats inom bibliotekens yrkeskår börjat visa tecken på att krackelera under pressen av kris och oro. Jag är förvisso inte först att notera det. Under veckan har det kommit respons till mig från kollegor landet över som känner igen sig och menar att ja: det är inte helt ovanligt att tycka att det är väldigt skönt att få stänga dörren för besökarna och få vara ifred med det man egentligen ville göra.
”Det finns en väldigt negativ syn på våra besökare. Det är ett problem vi inte pratar om men som blir tydligt i kommentarer på nätet och snack bland kollegorna”, skriver en vän med 23 år i yrket.
Här finns det nog något att borra i, om vi vågar. Längtan efter den riktiga biblioteksbesökaren, som ställer de där riktiga frågorna. Artig, respektfull, öppen, fördomsfri och bildad i tusende ämnesområden. Ja, precis som vi själva är på biblioteken. För visst är vi det?
Men det var ju det där med att våga, då. Det tredje som jag kände att jag möjligen kunde bidra med var ett visst underhållningsvärde. En debattartikel som någon reagerar på kan ju inte ha som innehåll att solen lyser, gräset är grönt och alla är snälla. Men så bör det tydligen vara enligt en del som blir förskräckta över arrogans och antydan till ”bråk”. Ojdå. Till slut, liksom den där perfekta biblioteksbesökaren plötsligt uppenbarar sig, ska det komma en dag då ingenting annat finns på agendan utan vi alla på biblioteken har tid och kraft för att påtala något som skaver. Tills dess ska vi hålla i, hålla ut och hålla god min. Alla som någon gång gått och inväntat ”rätt dag” för att ta upp att man vill ta ut skilsmässa vet hur den strategin brukar fungera.
Sonja Viklund
Enhetschef, kultur och bibliotek, Mora
Tidigare inlägg:
Debattartikel:
Superspridare av demokrati – så varför stänger bibliotek?
Repliker:
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer