Och det här med infrastruktur…

25 nov 2015 • 2 min

Arbetet med nationell biblioteksstrategi har smygstartat. Och nu börjar väl alla komma in med sina önskningar till jultomtarna Fichtelius, Hansson...

Maria Ehrenberg är regionbibliotekarie i Halland och krönikör i Biblioteksbladet.
Maria Ehrenberg är regionbibliotekarie
i Halland och krönikör i Biblioteksbladet.

Arbetet med nationell biblioteksstrategi har smygstartat. Och nu börjar väl alla komma in med sina önskningar till jultomtarna Fichtelius, Hansson och Linder. Självklart har jag en egen: Nationell infrastruktur på utvecklade idéer. Eller kort sagt; vem tar hand om nationella angelägenheter efter projekttidens slut?


Att få prova nya idéer är lätt i bibliotekssverige. Kulturrådet och Kungliga biblioteket är frikostiga med medel för att ta fram nya metoder. Många söker, framför allt regionbibliotek och större kommunbibliotek. Vi får pengar, utvecklar lustfyllt och ihärdigt. Konstaterar ofta att idén fungerar, får tack och applåd. Visst kan idén leva vidare om det är ett enskilt bibliotek/region som äger den och kan låta den inkorporeras i egen verksamhet. Nationellt övergripande projekt riskerar däremot att gå ett annat öde till mötes. Efter redovisning hamnar det i en projektkyrkogård. Och dör. Eller ligger farligt nära att göra det.

Jag kan räkna upp många sådana goda idéer. Bokcirklar.se till exempel. Som det utvecklats! Nu tillsammans med Litteraturbanken och Bokpuffen är det hur användbart som helst. Många kopplar sina cirklar till en digital sådan. SLB äger och stöttar, Regionbibliotek Stockholm driftar men framtiden är synnerligen osäker.

Bibblan svarar är en annan tjänst som hela nationen använder. Driftas av Malmö stadsbibliotek och IB och med medverkan från bibliotekarier runt om i Sverige. Gott så. Men finns medel avsatta för ett långsiktigt drivande?
Kultur i Väst äger Boktips.net och Bokpuffen.
Två utomordentliga idéer men sajterna låg under Öppna bibliotek, ett projekt som är avslutat och ingen teknisk utveckling sker längre.

Ett sista exempel, Stockholm stadsbiblioteks spännande Digitala biblioteket. Många vill växla upp till Nationellt digitalt bibliotek – men frågan är vem ska bekosta, hur ska det organiseras och vem driftar?
Det står klart för mig att det saknas en övergripande nationell nivå som handhar sådana tjänster åt biblioteken i Sverige.
Kommer detta månne att finnas under julklappsgranen 2017?

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min