Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
24 nov 2017 • 2 min
Thord Eriksson, tf. chefredaktör på Biblioteksbladet, svarar på Bis kritik mot hans ledare i Biblioteksbladet 7/2017, ”Ideologisk enögdhet är alltid skadligt”.
I ledaren i Biblioteksbladet 7/17 skrev jag att privatisering av offentlig verksamhet är oklok om det saknas idéer och motiv om vad som ska uppnås. Och på samma sätt är det oklokt att programmatiskt avvisa alla tankar om alternativa driftformer.
En mittenväg, enligt Bis, och det är nog en vettig beskrivning. Men är det en rimlig hållning?
Inte alls, tycker Bis.
Jag skulle skriva under på hela Bis resonemang om privatiseringens faror om det inte vore för en omständighet: oavsett vilka beslut kommunpolitiker fattar om driften av folkbibliotek så kommer de även fortsättningsvis att bära det yttersta ansvaret för verksamheten.
Det finns, oavsett vad Bis ryggmärgsmässigt hävdar, många exempel på offentlig verksamhet som fungerar väl i enskild drift.
Inga formella hinder ligger i vägen för politiker att fatta beslut om sådant.
Bis framhåller bibliotekens komplexa och viktiga roll och avfärdar samtidigt parallellen till erfarenheter av enskilt driven verksamhet inom äldreomsorgen – en väl så avancerad och betydelsefull kommunal verksamhet, för att uttrycka det försiktigt.
Det är faktiskt förbluffande lättvindigt.
Studien jag syftar på visar att äldreboendens kvalitet är något bättre i kommuner med inslag av privat drift, än i orter där all verksamhet drivs av kommunen. Erfarenheter av det slaget är för viktiga för att viftas bort. Förnuftet borde tala för att åtminstone pröva tanken på att det kan finnas omständigheter då detta även gäller bibliotek.
”Lite fluffigt”, ”alla skulle inte hålla med om detta”, hävdar däremot Bis och visar upp en större resistens mot forskning än bibliotekarier nog vanligen betraktar som sunt.
Kommunpolitikernas framtidsplaner som synliggjordes i Biblioteksbladets enkät, kommer förhoppningsvis först att leda till intressanta och nödvändiga samtal om andra sätt att driva bibliotek. Om Bis ska kunna bidra till dessa diskussioner så bör de prestera bättre tankegods än så här.
Thord Eriksson, t f chefredaktör Biblioteksbladet
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/redaktionellt/goda-skal-att-ta-stallning-mot-privatiseringar-av-bibliotek/
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer