Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
8 okt 2024 • 3 min
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.

Runhild Seim och Cathinka Neverdal deltog bland annat i samtal om förbjuden litteratur på Bokmässan, även om de egentligen inte hade tid, då det var kort tid kvar till "forbudte böker-uka", som hålls samtidigt i Norge och Sverige.
– Från så långt norrut du kan komma till så långt söderut du kan komma och till små öar längs västkusten. Vi har ett fantastiskt gensvar, berättar Cathinka Neverdal, universitetsbibliotekarie i Oslo.
I Norge är det universitetsbiblioteket som står bakom den gemensamma satsningen, men de har fått draghjälp av det norska Nasjonalbiblioteket, biblioteksföreningen och norska motsvarigheten till regionbibliotek för att sprida budskapet. En hel del draghjälp har de också fått från bland annat Svenska Pen och inspiration från amerikanska biblioteksföreningen ALA. Tidigare år har enstaka bibliotek uppmärksammat veckan mot förbuden av böcker som blir allt vanligare runt om i världen. Men i år görs det gemensamt, samma vecka som i Sverige. Däremot i eget namn: Forbudte bøker-uka.
– Vi ville ha det på norska för att visa att vi inte bara adopterar det amerikanska. Norska är vårt språk och vi har en befolkning från hela världen, säger Runhild Seim, som jobbar med kommunikation och är senior rådgivare för arrangemang och utställningar på Oslo universitetsbibliotek.
Cathinka Neverdal lägger till att de trodde att folkbiblioteken ute i landet hellre skulle hoppa på konceptet om namnet var norskt.
– Det finns de som säger att vi inte ska bry oss om det som sker i USA, men vi blir ju påverkade. Men vi fokuserar också på fler länder, exempelvis Iran och Ungern, säger hon.
– Olika former av censur har alltid funnits i olika delar av världen. Vi vill belysa det.

I Norge finns ännu inte något system för att rapportera in olämplig påverkan från exempelvis politiker, som den funktion som finns i Sverige sedan ett drygt halvår. Men de bedömer att situationen i Norge är snarlik den i Sverige.
– Vi jobbar för att få till ett liknande system för rapportering här i Norge. I övrigt påverkas biblioteken i både Sverige och Norge av händelser som begränsar tillgången till information och litteratur i övriga Europa och världen.
En egen grafisk profil har tagits fram och finns att ladda ner för alla bibliotek som deltar. Därefter är det upp till varje bibliotek att välja hur de vill uppmärksamma frågan under veckan.
Att uppmärksamma bokcensuren var en självklarhet, även om det har inneburit mycket jobb de senaste månaderna.
– Alla bibliotek är engagerade i yttrandefrihet och demokrati. Det är det vi jobbar för varje dag.
När Cathinka Neverdal och Runhild Seim satte i gång med arbetet på allvar i våras tänkte de att med 15-20 anmälningar skulle de vara nöjda.
– Så kom det 20 anmälningar. Sedan 50 och sedan 100. Nu har vi 230 anmälningar och Norge är ett litet land, så det är väldigt mycket. Det är överraskande och rörande att så många har anmält sig, för vi vet ju att alla har lite tid och ont om resurser, säger Cathinka Neverdal.
De flesta som har anmält sig är folkbibliotek, men även andra biblioteksformer är med, exempelvis universitetsbiblioteken i Bergen och Tromsö, liksom ett fängelsebibliotek.
– Vi har med fack- och forskningsbibliotek, folkbibliotek, skolbibliotek och bokhandlare. Målet var att nå ut till alla och nå utanför universitetets gränser och det har vi klarat av, säger Runhild Seim.
Läs också ››
Över 700 deltar i Banned books week – ”Har varit explosionsartat”
Skolbibliotekarien som kämpar mot bokförbuden i USA
Senaste nytt

Hat och hot, AI och skolbibliotek – se samtalen från Almedalen
Nu går det att se ett urval av paneldiskussionerna på Biblioteksarenan, scenen för biblioteksfrågor under årets Almedalsvecka. Med det önskar vi trevlig sommar!
3 jul 2025 • < 1 min

Samtal om samhälle, demokrati och bibliotek i Visby
Hur påverkas demokratin när studieförbunden måste dra ner på en tredjedel av verksamheten? Och är det okej att förolämpa varandra på nätet? Det och många fler frågor debatterades på Biblioteksarenan i Almedalen.
27 jun 2025 • 4 min

Stockholms satsning – frö till nationell e-plattform?
Biblioteket Play startades för att Stockholms stadsbiblioteks program skulle nå utanför det fysiska rummet. Målet är att det ska bli en gemensam plattform för biblioteken i Sverige.
27 jun 2025 • 4 min

Små resurser för att skydda kulturarvet
Underhållet är eftersatt på Ukrainas ledande nationalbibliotek. Behovet av digitalt bevarande är stort, men det stöd som har getts hittills är som droppar i havet.
25 jun 2025 • 5 min

Lag om säkerhet kan försvåra för bibliotek
2024 fanns det 342 integrerade folk- och skolbibliotek i Sverige. Frågan är hur många av dessa som påverkas när den nya lagen om säker skola börjar gälla den 1 juli.
24 jun 2025 • 3 min

Biblioteket öppet när campus stänger till följd av demonstrationer
Campus Blåsenhus på Uppsala universitet har flera gånger stängt för allmänheten på grund av att demonstranter tagit sig in. Då har biblioteket behövt påminna om att bibliotek ska vara öppna för alla.
23 jun 2025 • 3 min

Rysk litteratur förbjuds i Ukraina
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min

Subtil underbemanning hotar tryggheten
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min

En hel dag om bibliotek på Almedalens finaste scen
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min

Föreningen: Stora luckor i AI-kommissionens förslag
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min

Bokprat ger hopp och känsla av normalitet
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer