Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”

8 okt 2024 • 3 min

För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.

– Från så långt norrut du kan komma till så långt söderut du kan komma och till små öar längs västkusten. Vi har ett fantastiskt gensvar, berättar Cathinka Neverdal, universitetsbibliotekarie i Oslo.

I Norge är det universitetsbiblioteket som står bakom den gemensamma satsningen, men de har fått draghjälp av det norska Nasjonalbiblioteket, biblioteksföreningen och norska motsvarigheten till regionbibliotek för att sprida budskapet. En hel del draghjälp har de också fått från bland annat Svenska Pen och inspiration från amerikanska biblioteksföreningen ALA. Tidigare år har enstaka bibliotek uppmärksammat veckan mot förbuden av böcker som blir allt vanligare runt om i världen. Men i år görs det gemensamt, samma vecka som i Sverige. Däremot i eget namn: Forbudte bøker-uka.

– Vi ville ha det på norska för att visa att vi inte bara adopterar det amerikanska. Norska är vårt språk och vi har en befolkning från hela världen, säger Runhild Seim, som jobbar med kommunikation och är senior rådgivare för arrangemang och utställningar på Oslo universitetsbibliotek.

Cathinka Neverdal lägger till att de trodde att folkbiblioteken ute i landet hellre skulle hoppa på konceptet om namnet var norskt.

– Det finns de som säger att vi inte ska bry oss om det som sker i USA, men vi blir ju påverkade. Men vi fokuserar också på fler länder, exempelvis Iran och Ungern, säger hon.

– Olika former av censur har alltid funnits i olika delar av världen. Vi vill belysa det.

Runhild Seim och Cathinka Neverdal från Oslo univsersitet driver den nationella veckan mot bokförbud i Norge, under namnet Forbudte bøker-uke.

I Norge finns ännu inte något system för att rapportera in olämplig påverkan från exempelvis politiker, som den funktion som finns i Sverige sedan ett drygt halvår. Men de bedömer att situationen i Norge är snarlik den i Sverige.

– Vi jobbar för att få till ett liknande system för rapportering här i Norge. I övrigt påverkas biblioteken i både Sverige och Norge av händelser som begränsar tillgången till information och litteratur i övriga Europa och världen.

En egen grafisk profil har tagits fram och finns att ladda ner för alla bibliotek som deltar. Därefter är det upp till varje bibliotek att välja hur de vill uppmärksamma frågan under veckan.

Att uppmärksamma bokcensuren var en självklarhet, även om det har inneburit mycket jobb de senaste månaderna.

– Alla bibliotek är engagerade i yttrandefrihet och demokrati. Det är det vi jobbar för varje dag.

När Cathinka Neverdal och Runhild Seim satte i gång med arbetet på allvar i våras tänkte de att med 15-20 anmälningar skulle de vara nöjda.

– Så kom det 20 anmälningar. Sedan 50 och sedan 100. Nu har vi 230 anmälningar och Norge är ett litet land, så det är väldigt mycket. Det är överraskande och rörande att så många har anmält sig, för vi vet ju att alla har lite tid och ont om resurser, säger Cathinka Neverdal.

De flesta som har anmält sig är folkbibliotek, men även andra biblioteksformer är med, exempelvis universitetsbiblioteken i Bergen och Tromsö, liksom ett fängelsebibliotek.

– Vi har med fack- och forskningsbibliotek, folkbibliotek, skolbibliotek och bokhandlare. Målet var att nå ut till alla och nå utanför universitetets gränser och det har vi klarat av, säger Runhild Seim.

Läs också ››
Över 700 deltar i Banned books week – ”Har varit explosionsartat”
Skolbibliotekarien som kämpar mot bokförbuden i USA

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Är biblioteken inkluderande på riktigt?

Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.

12 jun 2025 • 4 min

Reportage

De sätter ord på kriget

Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.

4 jun 2025 • 6 min