Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
1 mar 2023 • < 1 min
Var femte bibliotekarie uppger att de har utsatts för hat på jobbet under de senaste två åren, enligt en färsk rapport från Dik. Vanligast är att hot och hat sker i samband med sexism, rasism och HBTQI-frågor.
Prideflaggan kan vara källa till hat som riktas mot bibliotekspersonal, enligt en rapport från Dik.
Rasistiska uttalanden är den vanligaste formen av hat som de svarande möter på sina arbetsplatser, visar undersökningen som fackförbundet Dik har gjort bland sina medlemmar. En som svarande på enkäten berättar hur besökare har gett uttryck för att personer med utländsk bakgrund bör sluta arbeta på biblioteket. En annan har fått höra: ”Kan du ens svenska?” och blivit ombedd att hämta en ”riktig” bibliotekarie.
I undersökningen framkommer att hot och hat är vanligt på såväl bibliotek som museer och arbetsplatser där kommunikatörer verkar. Och vid sidan av rasism handlar hot och hat alltså inte sällan om HBTQI-frågor.
”Jag har blivit kallad bögjävel för att jag försvarat att biblioteket har regnbågsflaggor uppe under pride”, berättar en av dem som svarade på enkäten.
Ett annat exempel är de hot som riktades mot bibliotek i samband med att dragartister skulle hålla sagostund.
Medlemmarna vittnar också om att verksamheten märker av att välfärdsstaten successivt har dragit sig tillbaka, enligt Dik. På många platser är biblioteket den enda öppna platsen där besökare kan vistas utan att förväntas köpa något.
Hot mot kulturarbetare äventyrar det öppna samhället, slår Dik fast i rapporten, och kräver ett systematiskt arbetsmiljöarbete på alla arbetsplatser samt skärpt lagstiftning så att hot från exempelvis besökare på biblioteket även omfattas av arbetsgivarens arbetsmiljöansvar.
Undersökningen omfattar 3 500 offentliganställda medlemmar som har svarat på en enkät. Svarsfrekvensen var 26 procent. 77 procent av de som svarade på enkäten var kvinnor. Utöver bibliotekarier som utgör den största gruppen (37 procent) svarade även andra offentliganställda medlemmar, bland annat kommunikatörer, museianställda och arkivarier.
2 kommentarer
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. Böcker brändes och en av historiens första kända transpersoner antas ha mördats vid attacken. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
Axiell group säljer Axiell media till danska e-boksdistributören Publizon som nu blir Nordens ledande digitala bokdistributör.
14 mar 2023 • < 1 min
Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.
14 mar 2023 • 4 min
Silvia Ernhagen. Så heter Svensk biblioteksförenings nya generalsekreterare. Hon ser fram emot att driva bibliotekspolitik och tycker att det demokratiska uppdraget är "otroligt viktigt".
14 mar 2023 • 3 min
I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”
13 mar 2023 • 4 min
Efter Biblioteksbladets avslöjanden om missförhållanden har den tyska organisationen VDB ställt frågor till Ifla. Uteblivna svar gör att VDB tills vidare avstår från att delta i arbete rörande organisationen.
10 mar 2023 • 2 min
”I undersökningen framkommer att hot och hat är vanligt på såväl bibliotek som museer och arbetsplatser där kommunikatörer verkar.” – Nej, det gör det inte. Svarsfrekvensen är ynka 26%, och personer som utsatts för sådant är rimligen mer benägna än andra att svara på en enkät om saken. Så om 20% av de svarande uppger sig ha utsatts för hat eller kränkningar är det knappast mer än 10% totalt. Till vilket förstås kommer att begrepp som ”hat”, ”hot” och ”kränkningar”, liksom ”rasism”, ”sexism” o.s.v. idag blivit så överanvända och totalt urvattnade att man knappast kan utgå ifrån att det handlar om så mycket mer än ”någon hade en annan åsikt än mig, och det fick mig att må lite dåligt”.
Mitt skrivbord vetter ut mot rummet och en dörröppning. Bortom öppningen skönjer jag en trappa som leder upp till andra våningen där min fru sitter och arbetar på sin nästa bok eller ritar bilder. Eller tar en extra tupplur. I trappuppgången har vi någon gång för flera år sedan hängt upp en regnbågsflagga, som jag tror att jag har inhandlat i Italien. Och mitt på denna frihetliga fana, med stora vita bokstäver som går parallellt med det azurblå och mossgröna fältet, ståtar ordet PACE. Så har det en gång varit och så borde det — för den allmänna moralens skull — fortfarande vara. Står ordet PACE på bibliotrekens prifdeflaggor? Kanske en studerande vid bibliotekshögskolan vill samla in statistik som belyser denna fråga?