Anna Serner: ”Låt oss utmana Youtube”
10 feb 2020 • 2 min
Det är dags att filmen flyttar in i biblioteken, skriver Svenska filminstitutets vd Anna Serner. ”Biblioteken kan bli den nya samlingsplatsen när nätet utmanar mötet mellan människorna.”
Erik Fichtelius utredning om en nationell biblioteksstrategi inleds vackert:
”Biblioteken tillhör folket. De är barnens, elevernas, studenternas, lärarnas, forskarnas, minoriteternas, invandrarnas, fångarnas, patienternas, urfolkens, släktforskarnas, specialisternas, journalisternas, musikernas, de nyfiknas och de bildningstörstandes – ja, allas – bibliotek. Detta gäller för samtliga bibliotek i det allmänna biblioteksväsendet. Biblioteken med sina bibliotekarier och annan personal ger den enskilde kraft och möjlighet att fungera i samhället.”
Bibliotek som ofta är synonymt med litteratur är verkligen en urkraft för folkbildning och för det livslånga lärandet. Bibliotekarierna är bland de viktigaste ciceroner som finns för att utforska litteratur och ny kunskap för att, som Tomas Tranströmer uttrycker det i sin dikt Romanska bågar: ”… Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt. Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”
Men låt oss även prata om film, om hur vi upptäcker oss själva, andra och hela verkligheten genom film. Som till exempel genom Levan Akins And then we danced – om en ung georgisk man som passerar valv efter valv för att hitta det oändliga i dansen och för att utforska sin sexualitet. Eller genom Amanda Kernells film Sameblod, om en ung samisk kvinna som på 30-talet passerade valv efter valv av tradition och rasbiologi för att upptäcka sig själv som självständig kvinna. Exemplen visar hur film kan spegla vårt samhälle. Den berättar vilka vi är, var vi kommer ifrån och vart vi är på väg. Men den berättar också vilka som inte fått vara med, vem som fått skildra oss och på vilket sätt.
Film är kort sagt en kraftfull konstart som hjälper oss att förstå världen och oss själva, och den har liksom litteraturen något för alla. Faktum är att film tar allt större plats på landets folkbibliotek. Enligt statistik från Kungliga biblioteket har antalet nedladdningar eller strömmar från databaser med film, tv och interaktiva kurser ökat med drygt 400 procent mellan 2017 och 2018.
Men det finns en stor skillnad. När vi redan under skolans första år lär oss att läsa och skriva, så har ingen lärt oss konsten att skapa en filmsekvens ens efter nio år. Trots filmens förmåga att ge oss kulturella, kreativa och kritiska kompetenser har filmkunnigheten inte fått plats i demokratins skattkammare, biblioteken.
Film och rörlig bild har ökat stort i alla delar av samhället och därmed även behovet av kunskap och vägledning. Filmkunnighet ligger inom ramen för MIK, medie- och informationskunnighet. Frågan är om det inte är dags att bjuda in alla biblioteksbesökare till den oändliga världen av film, kurerad av en kunnig bibliotekarie?
Samtidigt som biblioteken fortsätter att binda samman skolan med resten av livet, läggs biografer ner eller blir mer och mer kommersialiserade. I Kungliga bibliotekets nationella biblioteksstrategi uppmärksammas film och andra medier, och strategin säger också att biblioteken kan flytta ut till andra lokaler. Varför inte till en biograf? Jag vill också fråga: varför flyttar inte filmen in i biblioteken? Biblioteken kan bli den nya samlingsplatsen när nätet utmanar mötet mellan människorna. Låt oss ge Youtube en utmanare om vilken som blir nästa generations plattform/fönster för att skildra och gestalta berättelser och kunskap.
Anna Serner
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer