Berlin uppmuntrar det oväntade

14 sep 2018 • 2 min

Christine Wennerholm, bibliotekskonsulent från Region Gävleborg, skriver dagbok från Next Library-konferensen i Berlin.

Invigningen hölls i en byggarbetsplats, berättar Tinne Wennerholm (t.h.). Foto: Tinne Wennerholm.
Invigningen hölls i en byggarbetsplats, berättar Tinne Wennerholm (t.h.). Foto: Privat.

Next Library, onsdag.

Så har årets Next library med deltagare från 40 länder öppnat. Denna gång i Berlin utanför Amerika-Gedenkbibliothek.

”Konferensen påminner om Biblioteksdagarna. Många möjligheter att skapa kontakter men här i ett globalt sammanhang", säger AnnCatrine Eriksson, Länsbibliotek Sörmland. Foto: Tinne Wennerholm.
”Konferensen påminner om Biblioteksdagarna. Många möjligheter att skapa kontakter men här i ett globalt sammanhang”, säger AnnCatrine Eriksson, Länsbibliotek Sörmland. Foto: Tinne Wennerholm.

Ja, utanför! Konferensens motto Encourage the unexpected fick vi se prov på direkt. Gårdagskvällens invigning gick av stapeln inne i en arkitektritad byggarbetsplats med olika rum och en scen. Publiken sitter under i stort sett bar himmel. Arkitekten berättade från scenen att de velat skapa ett öppet, temporärt och mobilt rum. Jag tyckte mig också uppfatta att en tillbyggnad är planerad till Amerika Gedenkbibliothek och detta temporära bygge anknyter kanske till denna plan.

Invigningen blev alltså verkligen öppen och publik. Jag satt nära en gång- och cykelbana. Människor som passerade stannade upp och frågade vad som pågick och lyssnade en stund.

Detta fungerade bra i går kväll eftersom kvällen var varm och skön. I dag ska det regna och det blir en utmaning, kanske med ännu en oväntad lösning.

Läs mer: 

Dag 2: Deltagande är nyckelordet

Dag 3: Essex rimmar för mamman

Dag 4: Alltför mycket möten

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min