Berlin uppmuntrar det oväntade

14 sep 2018 • 2 min

Christine Wennerholm, bibliotekskonsulent från Region Gävleborg, skriver dagbok från Next Library-konferensen i Berlin.

Invigningen hölls i en byggarbetsplats, berättar Tinne Wennerholm (t.h.). Foto: Tinne Wennerholm.
Invigningen hölls i en byggarbetsplats, berättar Tinne Wennerholm (t.h.). Foto: Privat.

Next Library, onsdag.

Så har årets Next library med deltagare från 40 länder öppnat. Denna gång i Berlin utanför Amerika-Gedenkbibliothek.

”Konferensen påminner om Biblioteksdagarna. Många möjligheter att skapa kontakter men här i ett globalt sammanhang", säger AnnCatrine Eriksson, Länsbibliotek Sörmland. Foto: Tinne Wennerholm.
”Konferensen påminner om Biblioteksdagarna. Många möjligheter att skapa kontakter men här i ett globalt sammanhang”, säger AnnCatrine Eriksson, Länsbibliotek Sörmland. Foto: Tinne Wennerholm.

Ja, utanför! Konferensens motto Encourage the unexpected fick vi se prov på direkt. Gårdagskvällens invigning gick av stapeln inne i en arkitektritad byggarbetsplats med olika rum och en scen. Publiken sitter under i stort sett bar himmel. Arkitekten berättade från scenen att de velat skapa ett öppet, temporärt och mobilt rum. Jag tyckte mig också uppfatta att en tillbyggnad är planerad till Amerika Gedenkbibliothek och detta temporära bygge anknyter kanske till denna plan.

Invigningen blev alltså verkligen öppen och publik. Jag satt nära en gång- och cykelbana. Människor som passerade stannade upp och frågade vad som pågick och lyssnade en stund.

Detta fungerade bra i går kväll eftersom kvällen var varm och skön. I dag ska det regna och det blir en utmaning, kanske med ännu en oväntad lösning.

Läs mer: 

Dag 2: Deltagande är nyckelordet

Dag 3: Essex rimmar för mamman

Dag 4: Alltför mycket möten

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min