Berlin uppmuntrar det oväntade

14 sep 2018 • 2 min

Christine Wennerholm, bibliotekskonsulent från Region Gävleborg, skriver dagbok från Next Library-konferensen i Berlin.

Invigningen hölls i en byggarbetsplats, berättar Tinne Wennerholm (t.h.). Foto: Tinne Wennerholm.
Invigningen hölls i en byggarbetsplats, berättar Tinne Wennerholm (t.h.). Foto: Privat.

Next Library, onsdag.

Så har årets Next library med deltagare från 40 länder öppnat. Denna gång i Berlin utanför Amerika-Gedenkbibliothek.

”Konferensen påminner om Biblioteksdagarna. Många möjligheter att skapa kontakter men här i ett globalt sammanhang", säger AnnCatrine Eriksson, Länsbibliotek Sörmland. Foto: Tinne Wennerholm.
”Konferensen påminner om Biblioteksdagarna. Många möjligheter att skapa kontakter men här i ett globalt sammanhang”, säger AnnCatrine Eriksson, Länsbibliotek Sörmland. Foto: Tinne Wennerholm.

Ja, utanför! Konferensens motto Encourage the unexpected fick vi se prov på direkt. Gårdagskvällens invigning gick av stapeln inne i en arkitektritad byggarbetsplats med olika rum och en scen. Publiken sitter under i stort sett bar himmel. Arkitekten berättade från scenen att de velat skapa ett öppet, temporärt och mobilt rum. Jag tyckte mig också uppfatta att en tillbyggnad är planerad till Amerika Gedenkbibliothek och detta temporära bygge anknyter kanske till denna plan.

Invigningen blev alltså verkligen öppen och publik. Jag satt nära en gång- och cykelbana. Människor som passerade stannade upp och frågade vad som pågick och lyssnade en stund.

Detta fungerade bra i går kväll eftersom kvällen var varm och skön. I dag ska det regna och det blir en utmaning, kanske med ännu en oväntad lösning.

Läs mer: 

Dag 2: Deltagande är nyckelordet

Dag 3: Essex rimmar för mamman

Dag 4: Alltför mycket möten

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min