Berlin uppmuntrar det oväntade

14 sep 2018 • 2 min

Christine Wennerholm, bibliotekskonsulent från Region Gävleborg, skriver dagbok från Next Library-konferensen i Berlin.

Invigningen hölls i en byggarbetsplats, berättar Tinne Wennerholm (t.h.). Foto: Tinne Wennerholm.
Invigningen hölls i en byggarbetsplats, berättar Tinne Wennerholm (t.h.). Foto: Privat.

Next Library, onsdag.

Så har årets Next library med deltagare från 40 länder öppnat. Denna gång i Berlin utanför Amerika-Gedenkbibliothek.

”Konferensen påminner om Biblioteksdagarna. Många möjligheter att skapa kontakter men här i ett globalt sammanhang", säger AnnCatrine Eriksson, Länsbibliotek Sörmland. Foto: Tinne Wennerholm.
”Konferensen påminner om Biblioteksdagarna. Många möjligheter att skapa kontakter men här i ett globalt sammanhang”, säger AnnCatrine Eriksson, Länsbibliotek Sörmland. Foto: Tinne Wennerholm.

Ja, utanför! Konferensens motto Encourage the unexpected fick vi se prov på direkt. Gårdagskvällens invigning gick av stapeln inne i en arkitektritad byggarbetsplats med olika rum och en scen. Publiken sitter under i stort sett bar himmel. Arkitekten berättade från scenen att de velat skapa ett öppet, temporärt och mobilt rum. Jag tyckte mig också uppfatta att en tillbyggnad är planerad till Amerika Gedenkbibliothek och detta temporära bygge anknyter kanske till denna plan.

Invigningen blev alltså verkligen öppen och publik. Jag satt nära en gång- och cykelbana. Människor som passerade stannade upp och frågade vad som pågick och lyssnade en stund.

Detta fungerade bra i går kväll eftersom kvällen var varm och skön. I dag ska det regna och det blir en utmaning, kanske med ännu en oväntad lösning.

Läs mer: 

Dag 2: Deltagande är nyckelordet

Dag 3: Essex rimmar för mamman

Dag 4: Alltför mycket möten

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min