Replik: Förändringar krävs för fler fokusbibliotek

2 jul 2020 • 2 min

Oron över den nya organisationen för fokusbiblioteken i Linköpings skolor bygger på flera missförstånd, skriver Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Linköping.

Erik Östman (M) hoppas att förändringarna som görs ska leda till att fler skolor i Linköping jobbar med fokusbibliotek.

Svar till debattartikeln ”Varför laga något som inte är trasigt?”:

Fokusbibliotekarierna uttrycker i sin debattartikel oro för fokusbibliotekens framtid. Att det finns oro inför förändringar är naturligt men verkar i det här fallet vara byggt på en del missförstånd.

Kommunens satsning på fokusbibliotek och läsning är prioriterad. Ambitionen är att fler barn ska ha tillgång till bibliotek av hög kvalité. Att förändringarna tolkas som att de genomförs för att det ska vara lättare att lägga ned fokusbibliotek är därför mycket olyckligt.

Idag finns fokusbibliotek på ungefär hälften av våra skolor. Vår önskan är att fler borde ha det. Även om verksamheten som funnits hållit mycket hög kvalité så har inte organiseringen av den varit optimal. Otydliga chefsled och oklara regler kring vad åtagandet att ha ett fokusbibliotek innebär har lett till svårigheter att utöka verksamheten.

Ska fler få möjlighet att ha fokusbibliotek krävs förändringar. Små skolor ges möjlighet att söka gemensamt, chefsleden tydliggörs och klara riktlinjer för vad det innebär att ha ett fokusbibliotek sätts på plats. För att bibehålla den goda samordning mellan biblioteken som funnits och också är nödvändig, så tillsätts en samordnarfunktion.

Fokusbiblioteken är en oerhört viktig del av Linköpings skolor och genom dessa förändringar hoppas vi att fler ska kunna ta del av dem, inte färre.

Erik Östman (M)
Ordförande Barn- och Ungdomsnämnden

Läs mer: Protester mot att skolbibliotekschef tas bort

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min