Trött ovilja att ta till sig empirisk forskning
28 jan 2021 • 3 min
DIK-ordföranden Anna Troberg svarar Ulla Hamilton om skolbiblioteken: "Anklagar man någon för att ha en daterad syn på läsning är det bra att själv inte ha en rent arkaisk syn på vad ett modernt skolbibliotek bör vara och kan bidra med."
Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton citerades nyligen i Aftonbladet (19/1 2021) i samband med att utredningen ”Skolbibliotek för bildning och utbildning” (SOU 2021:3) presenterats. Hamilton var kritisk och etablerade en alternativ bild av vad ett skolbibliotek kan vara. Hon menade att man till exempel kan ha ”lättillgängliga böcker i korridoren”.
Detta uttalande har väckt uppmärksamhet hos de som faktiskt vet vad ett bemannat skolbibliotek pedagogiskt kan bidra med. Hamilton skriver i Biblioteksbladet (25/1 2021) att det är en ”styvmoderlig sammanfattning av ett längre resonemang”. Så kan det vara, så låt oss lämna det olyckliga citatet i Aftonbladet och istället titta på vad Hamilton säger när hon får möjlighet att lägga ut orden.
Hamilton betonar vikten av läsning och det är det nog ingen som är beredd att argumentera emot. Förmågan att läsa, att ta till sig och förstå text, är en förutsättning för att studera, bli en aktiv samhällsmedborgare och förkovra sig kulturellt. Sedan snurrar Hamilton dock in sig i tankar om att det är bra med tysta rum (ordning och reda), men problematiskt med riktlinjer och uppföljning (stelbent). Det hela toppas med att anklaga utredningen för att ha en daterad syn på läsning och hur den ska möjliggöras.
Anklagar man någon för att ha en daterad syn på läsning är det bra att själv inte ha en rent arkaisk syn på vad ett modernt skolbibliotek bör vara och kan bidra med. Många års internationell forskning visar att bemannade skolbibliotek som är en integrerad del av det pedagogiska arbetet väsentligt bidrar till elevernas lärande och måluppfyllnad. De stärker språkutvecklingen, läsförmågan och är särskilt bra på att fånga upp och höja resultaten för elever som har svårt att nå kunskapsmålen. Detta kan man läsa om i Cecilia Gärdéns forskningsöversikt ”Skolbibliotekens roll för elevers lärande”.
Hamilton skriver att vi lever i en digital tid, men verkar omedveten om skolbibliotekariernas oumbärliga roll vad det gäller MIK – medie- och informationskunnighet. De har en specialkompetens på området som lärare inte har. Via denna expertkompetens får barn och ungdomar som växer upp med alternativa fakta och desinformation ovärderlig kunskap. De står helt enkelt bättre rustade att tryggt utforska världen på och utanför nätet.
Dessvärre är det trots dessa fördelar många huvudmän som inte satsar på bemannade skolbibliotek. Många bryr sig inte ens om att leva upp till det existerande lagkravet om att alla elever ska ha tillgång till ett skolbibliotek. Därför är det inte heller konstigt att utredningen skruvar åt tumskruvarna för att försäkra sig om en likvärdig skolgång för alla.
I den ena vågskålen finns dokumenterat bättre måluppfyllnad, stärkt språkutveckling, en extra chans för elever med utmaningar, förmågan att granska källor och annan oumbärlig kunskap för den digitala tid vi lever i. I den andra vilar en trött ovilja att ta till sig empirisk forskning och erfarenhet, och en aversion mot ”stelbenthet”. Det är självklart vilken vågskål som måste få väga tyngst när politiken så småningom går till beslut.
När man satt foten i klaveret gör man oftast bäst i att låta den vara kvar där. Fackförbundet DIK, som organiserar Sveriges bibliotekarier, har tagit fram en evidensbaserad guide till skolledare som vill erbjuda sina elever ett skolbibliotek i världsklass. Den är betydligt bättre lektyr för de som vill ge sina elever bra förutsättningarna i livet än Hamiltons idoga klavertrampande.
Anna Troberg, förbundsordförande i DIK
Senaste nytt
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Hur effektiva är egentligen skolbiblioteken? – Åsikterna går isär
En reform som inte når de elever som läser sämst – eller en central satsning för alla elevers rätt till läsning? Åsikterna går isär medan propositionen om bemannade skolbibliotek väntar på omröstning i riksdagen.
27 aug 2024 • 5 min
Filmfestivaler skyldiga leverera pliktexemplar – hotades av böter
När filmfestivaler under pandemin började sända över nätet för att överleva blev konsekvensen att de blev skyldiga att leverera pliktexemplar. Annars hotades de av böter. "Det var ett jättestort jobb", säger Julia Granath från Föreningen Sveriges filmfestivaler.
26 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer