"Vi behöver se var vi är relevanta och bjuda in oss själva"
28 mar 2022 • 3 min
Bibliotek riskerar att missa sin plats i processen kring öppen vetenskap. "Vi kan välja att använda de århundraden av kompetens i informationsorganisation som vi som profession sitter på och aktivt engagera oss i processen", skriver Sanna Isabel Ulfsparre och Kristoffer Lindell vid Umeå universitetsbibliotek.
Sanna Isabel Ulfsparre och Kristoffer Lindell vid Umeå universitetsbibliotek
Den 21 mars publicerade Biblioteksbladet debattartikeln ”Forskningsbibliotek viktiga för Europasatsning på öppen data”. Artikeln lyfter fram bibliotekens roll för att sprida information och ge forskarstöd kring European Open Science Cloud (EOSC), som spås få stor betydelse för forskningen i Europa. Vi håller med och tycker att det är bra att frågan lyfts i Biblioteksbladet, men vill komplettera diskussionen med att biblioteksprofessionen också kan bidra till den mer system- och metadataorienterade utvecklingen av EOSC och öppen vetenskap.
En viktig del av både EOSC och öppen datahantering är att utveckla system där forskningsdata blir sökbara och tillgängliga (”Findable” och ”Accessible” i FAIR-principerna). Informationsåtervinning – att göra material sökbara och tillgängliga – är ett kärnområde inom biblioteks- och informationsvetenskap (BIV) och den kompetensen är viktig att ta vara på inom utvecklingen av system för forskningsdata.
Just nu utvecklas Europas informationsåtervinningssystem för forskningsdata, och på många sätt sker utvecklingen separat från de befintliga systemen för publikationer. Men systemen för publikationer och systemen för forskningsdata behöver ligga nära varandra i funktionationalitet och innehåll, dels för att maximera sökbarheten för användarna och dels för att göra det möjligt att ta ett samlat grepp om meritbedömningar där även tillgängliggörande av forskningsdata bör ingår.
Inom biblioteksvärlden har vi lång erfarenhet av att kompensera för katalog-, sök- och metadatasystem som kunde ha utvecklats annorlunda från början. Forskningsdata är nu i just en sådan början som leder till stor förändring och utveckling både för forskningsprocessen och bibliotekens verksamhet och professionsprofil. Det är nu vi kan påverka innehållet och systemutvecklingen på det här området som vi kommer att hantera under lång tid framöver, och den utvecklingen sker i allra högsta grad med EOSC som motor – även i det nationella arbetet. Det är viktigt att en bred bibliotekarie- och BIV-kompetens kommer till tals i den utvecklingen och att vi ser till att bidra till arbetet i de sammanhang där dessa system nu konstrueras.
Meriteringsaspekten nämns i artikeln. I EU-kommissionens policy för öppen vetenskap finns ”New generation metrics” med som ambitionsområde, och i slutet av 2021 släppte kommissionen rapporten ”Towards a reform of the research assessment system” om de kulturella och systemiska reformbehov de ser i meriteringssystemen. Det ses som viktigt att utveckla nya metriska indikatorer för forskningskvalitet och genomslag som gör praktiker inom öppen vetenskap rättvisa. Bibliometri och bibliometriska metoder används bland annat för att utforska metriska indikatorer idag, och för att ta fram kvantitativa underlag för att bedöma forskningsmeriter. Bibliometri är också ett av våra forskningsområden inom biblioteks- och informationsvetenskap, vilket är särskilt viktigt eftersom BIV är ett relativt ungt akademiskt fält.
De data som bibliometriker arbetar med är till hög grad metadata om publikationer, där det sedan länge finns etablerade system för metadata. Vi hoppas att våra bibliometrikers kompetens tas tillvara i utvecklingen av nya sätt att bedöma forskningskommunikation. Kvalitativa metadata om forskningsdata, som utvecklas i relation till de metadata vi idag använder för att beskriva forskningspublikationer, är lika avgörande för att detta ska vara möjligt som det är för att materialet ska gå att hitta och förstå i sitt sammanhang.
Eftersom tillgängliggörandet av forskningsdata betraktas som något nytt och även ofta separat från forskningspublikationer riskerar vi att missa vår chans att vara med och forma processen. Det är inte säkert att vi som profession blir inbjudna till alla sammanhang där vi kan göra skillnad, vi behöver se var vi är relevanta och bjuda in oss själva.
Vi kan välja att använda de århundraden av kompetens i informationsorganisation som vi som profession sitter på och aktivt engagera oss i processen, eller vi kan låta bli. Ingen kommer att skylla oss för det, men de val vi gör kommer att påverka både sökbarheten och utvärderingsbarheten av forskningsresultat, och de dataunderlag som påverkar utvecklingen inom ett av våra viktigaste forskningsområden.
Sanna Isabel Ulfsparre
Bibliotekarie Vetenskaplig kommunikation, Umeå universitetsbibliotek
Kristoffer Lindell
Avdelningschef Vetenskaplig kommunikation, Umeå universitetsbibliotek
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer