Dela kunskap är smartare

8 maj 2017 • 2 min

Jo, alltså hörni, nu är det snart dags att packa väskan för att åka till Biblioteksdagarna. Två intensiva dagar i Växjö av möten, inspiration, årsmöte och partaj. 

Foto: Sandra Johnson
Foto: Sandra Johnson

Redan på förmiddagen under mina första biblioteksdagar, i Västerås, fick jag lära mig att bibliotekarier älskar att dansa. Tyvärr fick jag fly som Askungen till tåget innan musiken startat. Men i år har jag för säkerhets skull bokat hotellrum.

Nu är det så klart inte bara för dansen man vill åka till Växjö. Det är ju för delandet.

Under mina första månader som redaktör för den här tidningen stod jag häpen inför fenomenet. Och samtidigt så uppiggad att jag höll på att spricka.

I den privata sektorn, där jag tillbringat huvuddelen mitt arbetsliv, håller man nämligen tyst. Vad då dela? Har man kommit på något fiffigt använder man det i stället som konkurrensfördel, för att bli bättre än sina kolleger och utmanare.

Enstaka modiga företagsledare i tillväxtbranscher har vågat ana möjligheten att de alla skulle kunna vinna på att de vassaste knivarna slipar varann över varumärkesgränserna. Men för säkerhets skull har de ändå stoppat läckor.

Vet ni, den här världen är mycket bättre. Den där vi bjussar på allt vi lärt oss. För alla tjänar ju på att alla andra blir bättre. Samarbete är mycket smartare än konkurrens. Och förändringarna sker så snabbt i informationssektorn att man måste jobba smart.

Så i det här numret har vi satt tänderna i kompetensutmaningen. Vi delar bland annat kunskap från IFLA:s kompetensutvecklingssektion som lanserar nya riktlinjer för livslångt lärande och Borås högskola som reviderar sitt biblio-tekarieprogram. Vi lyssnar också på dem som jobbar med de svåra urvalen, på vad de har lärt sig under en vinter av hot, trakasserier och debatter.

På biblioteksdagarna i Växjö kommer framtidsspanaren Alexander Bard att påstå att ett vanligt litet fik kan utmana biblioteken om deras position. Om cafébiträdet är tillräckligt vasst som guide till kvalificerad information vill säga.

I Oslo har ett av de hetaste biblioteken i Norge öppnat utan att anställa en enda bibliotekarie. De lånar visserligen in från moderskeppet Deichmanske (Oslos stadsbibliotek) när de behöver, men det är oroväckande för kåren ändå. Särskilt i kombination med det som Borås högskola sett när de intervjuat branschen om hur de uppfattar de nyutexaminerade: att nästan alla bibliotekstyper tycker att de saknar social kompetens och brister i bemötande.

Så passa för all del på att dela med er i Växjö. Jag lovar att lära er mina bästa danssteg.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min