Dela kunskap är smartare
8 maj 2017 • 2 min
Jo, alltså hörni, nu är det snart dags att packa väskan för att åka till Biblioteksdagarna. Två intensiva dagar i Växjö av möten, inspiration, årsmöte och partaj.
Redan på förmiddagen under mina första biblioteksdagar, i Västerås, fick jag lära mig att bibliotekarier älskar att dansa. Tyvärr fick jag fly som Askungen till tåget innan musiken startat. Men i år har jag för säkerhets skull bokat hotellrum.
Nu är det så klart inte bara för dansen man vill åka till Växjö. Det är ju för delandet.
Under mina första månader som redaktör för den här tidningen stod jag häpen inför fenomenet. Och samtidigt så uppiggad att jag höll på att spricka.
I den privata sektorn, där jag tillbringat huvuddelen mitt arbetsliv, håller man nämligen tyst. Vad då dela? Har man kommit på något fiffigt använder man det i stället som konkurrensfördel, för att bli bättre än sina kolleger och utmanare.
Enstaka modiga företagsledare i tillväxtbranscher har vågat ana möjligheten att de alla skulle kunna vinna på att de vassaste knivarna slipar varann över varumärkesgränserna. Men för säkerhets skull har de ändå stoppat läckor.
Vet ni, den här världen är mycket bättre. Den där vi bjussar på allt vi lärt oss. För alla tjänar ju på att alla andra blir bättre. Samarbete är mycket smartare än konkurrens. Och förändringarna sker så snabbt i informationssektorn att man måste jobba smart.
Så i det här numret har vi satt tänderna i kompetensutmaningen. Vi delar bland annat kunskap från IFLA:s kompetensutvecklingssektion som lanserar nya riktlinjer för livslångt lärande och Borås högskola som reviderar sitt biblio-tekarieprogram. Vi lyssnar också på dem som jobbar med de svåra urvalen, på vad de har lärt sig under en vinter av hot, trakasserier och debatter.
På biblioteksdagarna i Växjö kommer framtidsspanaren Alexander Bard att påstå att ett vanligt litet fik kan utmana biblioteken om deras position. Om cafébiträdet är tillräckligt vasst som guide till kvalificerad information vill säga.
I Oslo har ett av de hetaste biblioteken i Norge öppnat utan att anställa en enda bibliotekarie. De lånar visserligen in från moderskeppet Deichmanske (Oslos stadsbibliotek) när de behöver, men det är oroväckande för kåren ändå. Särskilt i kombination med det som Borås högskola sett när de intervjuat branschen om hur de uppfattar de nyutexaminerade: att nästan alla bibliotekstyper tycker att de saknar social kompetens och brister i bemötande.
Så passa för all del på att dela med er i Växjö. Jag lovar att lära er mina bästa danssteg.
Senaste nytt
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Hur effektiva är egentligen skolbiblioteken? – Åsikterna går isär
En reform som inte når de elever som läser sämst – eller en central satsning för alla elevers rätt till läsning? Åsikterna går isär medan propositionen om bemannade skolbibliotek väntar på omröstning i riksdagen.
27 aug 2024 • 5 min
Filmfestivaler skyldiga leverera pliktexemplar – hotades av böter
När filmfestivaler under pandemin började sända över nätet för att överleva blev konsekvensen att de blev skyldiga att leverera pliktexemplar. Annars hotades de av böter. "Det var ett jättestort jobb", säger Julia Granath från Föreningen Sveriges filmfestivaler.
26 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer