Dela kunskap är smartare

8 maj 2017 • 2 min

Jo, alltså hörni, nu är det snart dags att packa väskan för att åka till Biblioteksdagarna. Två intensiva dagar i Växjö av möten, inspiration, årsmöte och partaj. 

Foto: Sandra Johnson
Foto: Sandra Johnson

Redan på förmiddagen under mina första biblioteksdagar, i Västerås, fick jag lära mig att bibliotekarier älskar att dansa. Tyvärr fick jag fly som Askungen till tåget innan musiken startat. Men i år har jag för säkerhets skull bokat hotellrum.

Nu är det så klart inte bara för dansen man vill åka till Växjö. Det är ju för delandet.

Under mina första månader som redaktör för den här tidningen stod jag häpen inför fenomenet. Och samtidigt så uppiggad att jag höll på att spricka.

I den privata sektorn, där jag tillbringat huvuddelen mitt arbetsliv, håller man nämligen tyst. Vad då dela? Har man kommit på något fiffigt använder man det i stället som konkurrensfördel, för att bli bättre än sina kolleger och utmanare.

Enstaka modiga företagsledare i tillväxtbranscher har vågat ana möjligheten att de alla skulle kunna vinna på att de vassaste knivarna slipar varann över varumärkesgränserna. Men för säkerhets skull har de ändå stoppat läckor.

Vet ni, den här världen är mycket bättre. Den där vi bjussar på allt vi lärt oss. För alla tjänar ju på att alla andra blir bättre. Samarbete är mycket smartare än konkurrens. Och förändringarna sker så snabbt i informationssektorn att man måste jobba smart.

Så i det här numret har vi satt tänderna i kompetensutmaningen. Vi delar bland annat kunskap från IFLA:s kompetensutvecklingssektion som lanserar nya riktlinjer för livslångt lärande och Borås högskola som reviderar sitt biblio-tekarieprogram. Vi lyssnar också på dem som jobbar med de svåra urvalen, på vad de har lärt sig under en vinter av hot, trakasserier och debatter.

På biblioteksdagarna i Växjö kommer framtidsspanaren Alexander Bard att påstå att ett vanligt litet fik kan utmana biblioteken om deras position. Om cafébiträdet är tillräckligt vasst som guide till kvalificerad information vill säga.

I Oslo har ett av de hetaste biblioteken i Norge öppnat utan att anställa en enda bibliotekarie. De lånar visserligen in från moderskeppet Deichmanske (Oslos stadsbibliotek) när de behöver, men det är oroväckande för kåren ändå. Särskilt i kombination med det som Borås högskola sett när de intervjuat branschen om hur de uppfattar de nyutexaminerade: att nästan alla bibliotekstyper tycker att de saknar social kompetens och brister i bemötande.

Så passa för all del på att dela med er i Växjö. Jag lovar att lära er mina bästa danssteg.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min