Dela kunskap är smartare
8 maj 2017 • 2 min
Jo, alltså hörni, nu är det snart dags att packa väskan för att åka till Biblioteksdagarna. Två intensiva dagar i Växjö av möten, inspiration, årsmöte och partaj.
Redan på förmiddagen under mina första biblioteksdagar, i Västerås, fick jag lära mig att bibliotekarier älskar att dansa. Tyvärr fick jag fly som Askungen till tåget innan musiken startat. Men i år har jag för säkerhets skull bokat hotellrum.
Nu är det så klart inte bara för dansen man vill åka till Växjö. Det är ju för delandet.
Under mina första månader som redaktör för den här tidningen stod jag häpen inför fenomenet. Och samtidigt så uppiggad att jag höll på att spricka.
I den privata sektorn, där jag tillbringat huvuddelen mitt arbetsliv, håller man nämligen tyst. Vad då dela? Har man kommit på något fiffigt använder man det i stället som konkurrensfördel, för att bli bättre än sina kolleger och utmanare.
Enstaka modiga företagsledare i tillväxtbranscher har vågat ana möjligheten att de alla skulle kunna vinna på att de vassaste knivarna slipar varann över varumärkesgränserna. Men för säkerhets skull har de ändå stoppat läckor.
Vet ni, den här världen är mycket bättre. Den där vi bjussar på allt vi lärt oss. För alla tjänar ju på att alla andra blir bättre. Samarbete är mycket smartare än konkurrens. Och förändringarna sker så snabbt i informationssektorn att man måste jobba smart.
Så i det här numret har vi satt tänderna i kompetensutmaningen. Vi delar bland annat kunskap från IFLA:s kompetensutvecklingssektion som lanserar nya riktlinjer för livslångt lärande och Borås högskola som reviderar sitt biblio-tekarieprogram. Vi lyssnar också på dem som jobbar med de svåra urvalen, på vad de har lärt sig under en vinter av hot, trakasserier och debatter.
På biblioteksdagarna i Växjö kommer framtidsspanaren Alexander Bard att påstå att ett vanligt litet fik kan utmana biblioteken om deras position. Om cafébiträdet är tillräckligt vasst som guide till kvalificerad information vill säga.
I Oslo har ett av de hetaste biblioteken i Norge öppnat utan att anställa en enda bibliotekarie. De lånar visserligen in från moderskeppet Deichmanske (Oslos stadsbibliotek) när de behöver, men det är oroväckande för kåren ändå. Särskilt i kombination med det som Borås högskola sett när de intervjuat branschen om hur de uppfattar de nyutexaminerade: att nästan alla bibliotekstyper tycker att de saknar social kompetens och brister i bemötande.
Så passa för all del på att dela med er i Växjö. Jag lovar att lära er mina bästa danssteg.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer