Det är så retro...

14 sep 2012 • 3 min

Varje sommar lovar jag mig själv att inte köpa fler böcker på loppis, och varje sommar bryter jag mitt löfte....

Varje sommar lovar jag mig själv att inte köpa fler böcker på loppis, och varje sommar bryter jag mitt löfte. Vad är det som gör att jag inte kan motstå Fridas bok av Birger Sjöberg exempelvis när den med ett lätt lager damm har hamnat mellan blommiga porslinskoppar och broderade spetsdukar?

Nina Frid

Varför får jag ett sådant begär att betala 25 kronor för Fattigadel av Agnes von Krusenstjerna när den trängs i en flyttkartong med Sigge Stark och tidningen Husmodern från tidigt 40-tal? Och varför drabbas jag nästan aldrig av samma oemotståndliga läslust i bibliotekets öppna magasin? Det är ju inte så att Fridas bok och Fattigadel saknas på hyllorna, men jag ser dem uppenbarligen inte. Som så många andra läsare låter jag dem få stå kvar, outlånade.

Det måste vara loppiskänslan, den nostalgiska atmosfären i rummet som ger böckerna ett värde för mig och för alla andra sommargäster med en Karin Boye, en Eyvind Johnson och en nästan bortglömd Thorsten Jonsson under armen. Det som endast är döda författare i alfabetisk ordning på ena stället blir sann retro och ha-begärligt på det andra, tack vare kaffekopparna, spetsdukarna och den tidstypiska reklamen för tvättsåpa i Husmodern! Visst borde vi kunna få in den tidsandan på biblioteket, skapa sådana nostalgirum med retrokänsla för att väcka de gamla böckerna till nytt liv. Nog vore det väl värt ett försök?

Vad händer om vi i det öppna magasinet sorterar böckerna efter tidsepok istället för efter författarnamn, om vi placerar en 30-talshylla, en 40-talshylla, en 50-talshylla i små rum och dessutom låter böckerna samsas med tapetstuvar, keramikvaser och tidstypiska glasögonbågar. Om vi inreder med en läslampa och en stoppad läsfåtölj med omsorgsfullt virkad mormorsfilt från samma tid som romanerna, har vi skapat ett retrobibliotek!  

Det är klart att biblioteket borde dra nytta av det intresse som finns för äldre tider. Vi kan bjuda på en tidsresa genom litteraturhistorien och få syn på trender och influenser som finns också i litteraturen, inte enbart inom design, mode och arkitektur. Visst är det en härlig nostalgitripp för besökarna, men det bidrar också till en historisk medvetenhet, ger folkbildning på ett lustfyllt sätt.

Visst blir du mer nyfiken på en bok av Elin Wägner om hennes svartvita porträtt hänger på väggen i en oval fotoram. Och kanske ännu mer om en bok av Sigfrid Siwertz står bredvid och du får veta att de två hade en liten kärlekshistoria som skildras i Jonas och draken (1928) av Siwertz, i Svalorna flyga högt (1929) av Wägner liksom i Wägners romaner Genomskådad och Hemlighetsfull (1937 och 1938) samt i Siwertz Glasberget (1952). Den autofiktiva genren är inte något nytt påfund.

Hur många vet för övrigt att den enda svenska bok som fällts för tryckfrihetsbrottet förtal är skriven av Ing-Marie Eriksson och heter Märit? Ska den boken verkligen placeras på bokstaven E i magasinet. Vore den inte lättare att få syn på i ett 60-talsrum där den samtidigt kan berätta något om sin tid? Den fällande domen för Märit kan ge oss perspektiv på vad som har hänt från 1965 fram till idag vad gäller toleransen att skildra verkliga personer i romaner. Karl Ove Knausgård är inte den första att skapa indignerad debatt. Inte heller Maja Lundgren.

Litteraturen blir större genom att sättas i sitt sammanhang och levandegöras genom samtal. Nu har alla sommarloppisar hunnit stänga, men välkomna till Retrobiblioteket! Och jag vet inte vad ni säger, men jag tycker att ett bokomslag från 50-talet många gånger är vackrare än en vas.

PS. Landets första retrobibliotek invigs i Huddinge kommun den 23 oktober 2012!

1 kommentarer

 1. Hej!
  Intressanta tankar – som vanligt från dig. Jag ser fram emot att följa detta. Att vistas i Jan Fridegårds bibliotek och Tora Dahls bibliotek som bl a Författarskolan gör på Biskops-Arnö ger också sammanhang och perspektiv på 1900-talets litteratur.
  Visning kan också ordnas av de rummen.
  Vi ses förhoppningsvis 23 oktober!

  P.S. Ing-Marie Eriksson berättade om Märit t ex sommaren 2006 i Östersund då norrländska litteratursällskapet sågs på Birka folkhögskola. D.S.

  Med bästa hälsningar,
  Maria Norberg
  Bibliotekarie
  Biskops-Arnö

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min