Karin Linder: Om ett nytt krig som inte liknar gamla krig
25 nov 2021 • 2 min
Att använda information är en gammal metod inom krigföring. Hur kan en nation försvaras? Ett sätt är att rusta sig med kritiskt tänkande och medie- och informationskunnighet.
Den 1 januari 2022 inrättas myndigheten för psykologiskt försvar. Myndigheten ska stärka det psykologiska försvaret som en självklar del av arbetet med att värna det öppna samhället, den fria åsiktsbildningen samt Sveriges frihet och oberoende.
Bibliotekens roll i totalförsvaret är en fråga som formulerades i några rader i den nationella biblioteksstrategin. Förslaget har både provocerat och lockat till engagemang.
När arbetet med den nationella biblioteksstrategin pågick var Donald Trump president i USA. Det råder ingen tvekan om att han använde information på ett manipulativt sätt och struntade i sanningshalten i det han sa. Att rapportförfattarna till biblioteksstrategin tog fasta på bibliotekens uppdrag inom medie-och informationskunnighet och kopplade det till såväl demokrati som totalförsvar är förståeligt. Trump ansågs hota demokratin och krig ser i dag inte ut som krig gjorde senast Europa var ett slagfält. Det behövs en modernare syn på totalförsvarets uppdrag.
Om det var lätt att genomskåda Trumps infantila twittrande och informationskampanjer var det desto svårare att förstå vilka konsekvenser hans agerande skulle få.
Att använda information för att uppnå vissa syften och mål hos en grupp eller nation är en gammal metod inom krigföring. 2013 skrev generalen tillika Rysslands generalstabschef Valery Gerasimov en vida spridd artikel om modern krigföring. Artikeln är i dag känd som Gerasimov-doktrinen och beskriver det som vi i väst brukar kalla för hybridkrigföring. Gerasimov menar att det moderna kriget inte utropas utan hela tiden pågår och att det beror på att det till stora delar är informationsteknologin som är vapnet.
När information inkluderas i krigets operativa delar förändras striden från de traditionella invasionerna och slagen till ett tillstånd av desinformation och instabilitet. Hur kan vi i dessa fall avgöra vilken information som går att härleda till ett fientligt anfall? Och hur kan en nation försvara sig i ett tillstånd där det är svårt att avgöra om landet befinner sig i ett lågintensivt informationskrig eller ej?
En tankereflex är att skapa ”säkra” informationskanaler – garanterat säker information som kvalitetsgranskats av specialister. Men den tanken leder fel. Våra grundlagar garanterar att vi får tänka och yttra oss fritt och det är också de lagarna Försvarsmakten ska försvara, så den teorin faller på sin egen orimlighet.
Ett annat sätt är att rusta så många som möjligt genom kritiskt tänkande, med bland annat medie-och informationskunnighet. Om krig inte längre utropas utan bara pågår behöver också försvaret vara ständigt pågående. Förslaget om ett starkt biblioteksväsende som aktör för högre förståelse för olika syften och mål med information i ett ständigt informationsbrus eller informationskrig, är ganska logiskt. Om bibliotekssektorn är rätt rustad för uppdraget är en helt annan fråga.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer