Läsfrämjande underkläder

19 dec 2013 • 2 min

Det måste ha varit vid förra valet som Feministiskt initiativ gick ut med kampanjen ”Feminister har bättre sex”. Jag minns...

Det måste ha varit vid förra valet som Feministiskt initiativ gick ut med kampanjen ”Feminister har bättre sex”. Jag minns Gudrun Schymans t-shirt. Men ska man tro författaren och sexrådgivaren Katerina Janouch har åtminstone inte de manliga feministerna bättre sex.

Nina Frid

De tycks i själva verket inte ha sex alls, menar hon, utan bakar hellre surdegsbröd eller ritar serier. Kommer ni ihåg Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga från 1978, om längtan att stå i bredd och de uppfodrande raderna till mannen som visst lär ha varit en fantastisk älskare (när han var nykter): Köp lite mindre rosor, duka av bordet istället! Och här måste jag erkänna att när jag läste serietecknaren Mats Jonssons Mats kamp om ett samtida (oerhört jämställt) äktenskap i gungning fick jag lust att skrika: Men skit i disken för en gångs skull, ge henne rosor istället!

Men så är det väl inte heller den feministiska mannen som den traditionella underklädesreklamen vid jul riktar sig till. Eller kvinnan. Kritiken har varit massiv mot ”femtio nyanser av sexism”, som Sveriges Kvinnolobby kallat reklamen, som anspelar på den storsäljande erotiska romanen Femtio nyanser av honom av Erica L James. Hur tänkte ni nu? skulle man ju vilja fråga klädvarukedjan, men naturligtvis är det inte genusblindhet som gör att kvinnan i underkläder med ögonmask och citatet ”You. Are. Mine” på bilden är objektifierad och ska vara själva julklappen. Att kalla reklamen för sexistisk i det här fallet är ungefär lika verkningsfullt som att kalla en sverigedemokrat rasistisk. Ja, det är själva poängen, liksom.

Själva boken, eller böckerna, där Femtio nyanser av honom är den första i en serie om tre delar, finns nog på de flesta bibliotek och den mesta kritik jag har hört från bibliotekarier har gällt bokens kvalitet. Ungefär samma argument som till Twilight-succén – Den är ju så dåligt skriven. Det stämmer säkert, men jag kommer ihåg att något liknande påstods även om Maja Lundgrens Myggor och tigrar. Det är lättare att göra estetiska uttalanden än etiska, och jag misstänker att en hel del moralpanik både hos litteraturkritiker och bibliotekarier kan gömma sig i orden dåligt språk. Men boken har sålt i 70 miljoner exemplar världen över och om det stämmer att litteratur blir till först när det samtalas om den i offentligheten har vi kanske här en läsfrämjande satsning som lyckats. Varför var det ingen som kom på att göra kalsongreklam av Zlatan-boken?

Tänk om vi skulle våga oss på att klä de böcker i underkläder som vi faktiskt vill ska bli omtalade i offentligheten och hitta nya läsare. Föreställ dig underkläderna till Jane Austen! Ett långärmat nattlinne i vitt. Monika Fagerholm är för mig en prickig bikini, och PO Enquist, vad är han? Jo, boxershort, egentligen smått omoderna men ändå så efterfrågade att de självklart hör till sortimentet. Kafka sitter nog frusen i grå långkalsonger och Victoria Benedictson kan knappt andas i korsetten.

Ingen erotisk roman? Nåväl. Jag är inte den som är den. Får man önska sig en skogvaktare i julklapp, hämtad direkt från D H Lawrence Lady Chatterleys älskare? Går det dessutom att få honom i en knälång nattskjorta från KappAhls herravdelning vore det fint.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min