Läsfrämjande underkläder
19 dec 2013 • 2 min
Det måste ha varit vid förra valet som Feministiskt initiativ gick ut med kampanjen ”Feminister har bättre sex”. Jag minns...
Det måste ha varit vid förra valet som Feministiskt initiativ gick ut med kampanjen ”Feminister har bättre sex”. Jag minns Gudrun Schymans t-shirt. Men ska man tro författaren och sexrådgivaren Katerina Janouch har åtminstone inte de manliga feministerna bättre sex.
De tycks i själva verket inte ha sex alls, menar hon, utan bakar hellre surdegsbröd eller ritar serier. Kommer ni ihåg Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga från 1978, om längtan att stå i bredd och de uppfodrande raderna till mannen som visst lär ha varit en fantastisk älskare (när han var nykter): Köp lite mindre rosor, duka av bordet istället! Och här måste jag erkänna att när jag läste serietecknaren Mats Jonssons Mats kamp om ett samtida (oerhört jämställt) äktenskap i gungning fick jag lust att skrika: Men skit i disken för en gångs skull, ge henne rosor istället!
Men så är det väl inte heller den feministiska mannen som den traditionella underklädesreklamen vid jul riktar sig till. Eller kvinnan. Kritiken har varit massiv mot ”femtio nyanser av sexism”, som Sveriges Kvinnolobby kallat reklamen, som anspelar på den storsäljande erotiska romanen Femtio nyanser av honom av Erica L James. Hur tänkte ni nu? skulle man ju vilja fråga klädvarukedjan, men naturligtvis är det inte genusblindhet som gör att kvinnan i underkläder med ögonmask och citatet ”You. Are. Mine” på bilden är objektifierad och ska vara själva julklappen. Att kalla reklamen för sexistisk i det här fallet är ungefär lika verkningsfullt som att kalla en sverigedemokrat rasistisk. Ja, det är själva poängen, liksom.
Själva boken, eller böckerna, där Femtio nyanser av honom är den första i en serie om tre delar, finns nog på de flesta bibliotek och den mesta kritik jag har hört från bibliotekarier har gällt bokens kvalitet. Ungefär samma argument som till Twilight-succén – Den är ju så dåligt skriven. Det stämmer säkert, men jag kommer ihåg att något liknande påstods även om Maja Lundgrens Myggor och tigrar. Det är lättare att göra estetiska uttalanden än etiska, och jag misstänker att en hel del moralpanik både hos litteraturkritiker och bibliotekarier kan gömma sig i orden dåligt språk. Men boken har sålt i 70 miljoner exemplar världen över och om det stämmer att litteratur blir till först när det samtalas om den i offentligheten har vi kanske här en läsfrämjande satsning som lyckats. Varför var det ingen som kom på att göra kalsongreklam av Zlatan-boken?
Tänk om vi skulle våga oss på att klä de böcker i underkläder som vi faktiskt vill ska bli omtalade i offentligheten och hitta nya läsare. Föreställ dig underkläderna till Jane Austen! Ett långärmat nattlinne i vitt. Monika Fagerholm är för mig en prickig bikini, och PO Enquist, vad är han? Jo, boxershort, egentligen smått omoderna men ändå så efterfrågade att de självklart hör till sortimentet. Kafka sitter nog frusen i grå långkalsonger och Victoria Benedictson kan knappt andas i korsetten.
Ingen erotisk roman? Nåväl. Jag är inte den som är den. Får man önska sig en skogvaktare i julklapp, hämtad direkt från D H Lawrence Lady Chatterleys älskare? Går det dessutom att få honom i en knälång nattskjorta från KappAhls herravdelning vore det fint.
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer