Läsfrämjande underkläder

19 dec 2013 • 2 min

Det måste ha varit vid förra valet som Feministiskt initiativ gick ut med kampanjen ”Feminister har bättre sex”. Jag minns...

Det måste ha varit vid förra valet som Feministiskt initiativ gick ut med kampanjen ”Feminister har bättre sex”. Jag minns Gudrun Schymans t-shirt. Men ska man tro författaren och sexrådgivaren Katerina Janouch har åtminstone inte de manliga feministerna bättre sex.

Nina Frid

De tycks i själva verket inte ha sex alls, menar hon, utan bakar hellre surdegsbröd eller ritar serier. Kommer ni ihåg Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga från 1978, om längtan att stå i bredd och de uppfodrande raderna till mannen som visst lär ha varit en fantastisk älskare (när han var nykter): Köp lite mindre rosor, duka av bordet istället! Och här måste jag erkänna att när jag läste serietecknaren Mats Jonssons Mats kamp om ett samtida (oerhört jämställt) äktenskap i gungning fick jag lust att skrika: Men skit i disken för en gångs skull, ge henne rosor istället!

Men så är det väl inte heller den feministiska mannen som den traditionella underklädesreklamen vid jul riktar sig till. Eller kvinnan. Kritiken har varit massiv mot ”femtio nyanser av sexism”, som Sveriges Kvinnolobby kallat reklamen, som anspelar på den storsäljande erotiska romanen Femtio nyanser av honom av Erica L James. Hur tänkte ni nu? skulle man ju vilja fråga klädvarukedjan, men naturligtvis är det inte genusblindhet som gör att kvinnan i underkläder med ögonmask och citatet ”You. Are. Mine” på bilden är objektifierad och ska vara själva julklappen. Att kalla reklamen för sexistisk i det här fallet är ungefär lika verkningsfullt som att kalla en sverigedemokrat rasistisk. Ja, det är själva poängen, liksom.

Själva boken, eller böckerna, där Femtio nyanser av honom är den första i en serie om tre delar, finns nog på de flesta bibliotek och den mesta kritik jag har hört från bibliotekarier har gällt bokens kvalitet. Ungefär samma argument som till Twilight-succén – Den är ju så dåligt skriven. Det stämmer säkert, men jag kommer ihåg att något liknande påstods även om Maja Lundgrens Myggor och tigrar. Det är lättare att göra estetiska uttalanden än etiska, och jag misstänker att en hel del moralpanik både hos litteraturkritiker och bibliotekarier kan gömma sig i orden dåligt språk. Men boken har sålt i 70 miljoner exemplar världen över och om det stämmer att litteratur blir till först när det samtalas om den i offentligheten har vi kanske här en läsfrämjande satsning som lyckats. Varför var det ingen som kom på att göra kalsongreklam av Zlatan-boken?

Tänk om vi skulle våga oss på att klä de böcker i underkläder som vi faktiskt vill ska bli omtalade i offentligheten och hitta nya läsare. Föreställ dig underkläderna till Jane Austen! Ett långärmat nattlinne i vitt. Monika Fagerholm är för mig en prickig bikini, och PO Enquist, vad är han? Jo, boxershort, egentligen smått omoderna men ändå så efterfrågade att de självklart hör till sortimentet. Kafka sitter nog frusen i grå långkalsonger och Victoria Benedictson kan knappt andas i korsetten.

Ingen erotisk roman? Nåväl. Jag är inte den som är den. Får man önska sig en skogvaktare i julklapp, hämtad direkt från D H Lawrence Lady Chatterleys älskare? Går det dessutom att få honom i en knälång nattskjorta från KappAhls herravdelning vore det fint.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min